Werken met honden op topsportniveau: maak kennis met Hanna, dierenarts bij het BCG

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Hill’s en het Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG) werken al jarenlang samen. Voor dit interview spraken we met Hanna (dierenarts bij het BCG) over haar rol en de rol van voeding voor de geleidehonden.

Kan je iets over jezelf en jouw rol bij het BCG vertellen?

Ik ben Hanna. In 2016 studeerde ik af als dierenarts in de optie gezelschapsdieren. Na enkele jaren praktijkervaring opgedaan en een korte uitstap naar de farma gemaakt te hebben, kwam ik bij het BCG terecht. Hier ben ik, samen met mijn collega Kristien, verantwoordelijk voor het opvolgen van de gezondheid van al onze honden. Van pup tot geleidehond met pensioen.

Geleidewerk kan je zien als topsport op hondenniveau. Ons doel is om al onze honden fysiek en mentaal goed in hun vel te laten zitten. Een topsporter word je niet alleen door hard en veel te trainen, hij heeft ook een goede genetische basis nodig. Met dit in ons achterhoofd stellen we ons fokprogramma op en kopen we pups aan.

“Geleidewerk kan je zien als topsport op hondenniveau. Ons doel is om al onze honden fysiek en mentaal goed in hun vel te laten zitten.”

Wat is de rol van voeding voor de honden in de kennel?

Wanneer onze honden klaar zijn om op school te komen, kan dit op 2 manieren gebeuren: of ze verblijven buiten de schooluren in gezinnen, of ze verblijven op school in de kennel. Deze kennel bestaat al lang niet meer uit grijze draadkooien, maar is een aangename ruimte waar onze honden tot rust kunnen komen na het werk.

Tijdens de dag worden onze honden klaargestoomd voor het geleidewerk en gaan ze op locatie trainen. De meeste van onze honden staan op Hill’s Science Plan Healthy Mobility. Een prima brok voor een jong volwassen hond in training.

We werken grotendeels met labrador retrievers, het ras bij uitstek om getraind te worden tot geleidehond. Helaas ook het ras bij uitstek om overgewicht te ontwikkelen. Wanneer onze labradors op school komen, zijn ze allemaal gecastreerd. Dit zorgt voor meer stabiliteit, maar kan ook het metabolisme vertragen bij sommige van onze honden. Wanneer het moeilijk is om op gewicht te blijven, zetten we de honden over op Hill’s Science Plan Perfect Weight. Toch nog te veel kilo’s? Dan gaan ze over op Hill’s Prescription Diet Metabolic.

Labradors worden vaak geconfronteerd met maag-darmklachten. Ook hier helpt de voeding van Hill’s ons enorm bij de behandeling met de Hill’s i/d, de i/d Sensitive en de Gastrointestinal Biome.

Iedere hond krijgt zijn eigen soort voeding. Hoe wordt er bepaald welk voer een hond nodig heeft?

De hoeveelheid en de soort voeding wordt bepaald op basis van meerdere parameters. We starten wel steeds van het uitgangspunt van de jongvolwassen gezonde hond, deze krijgt Hill’s Science Plan Healthy Mobility. Individueel bekijken we of dit de juiste voeding is voor deze hond. Bij medische kwaaltjes (bijvoorbeeld overgewicht, maag- en darmklachten, huidproblemen) vormt de voeding een belangrijke ondersteunende schakel in de behandeling.

Wanneer de kwaal van voorbijgaande aard is, schakelen we steeds terug naar de standaard Healthy Mobility brok, wanneer het voor de hond zijn welzijn beter is om hem op aangepaste voeding te houden, wordt dit zo verder gezet. Ook wanneer de honden afgestudeerd zijn, wordt de voeding jaarlijks besproken bij de behandelende dierenarts.

Merk je of de voeding een invloed heeft op het gedrag en de energieniveaus van de honden?

Wanneer een hond maag- en darmklachten heeft, zien we vaak meer onrust. Dit verband zien we nog meer bij onze pups. Wanneer een hond zich niet lekker voelt, kunnen ze immers minder goed leren en is de (mentale) belastbaarheid lager. De Hill’s i/d voeding helpt erg om onze pups te ondersteunen tijdens deze kinderziektes.

Zoals hierboven vermeld, zijn onze volwassen honden ware atleten. Ze kunnen hun job onvoldoende uitvoeren wanneer ze te kampen krijgen met overgewicht. De Hill’s Perfect Weight & Mobility en de Hill’s Metabolic spelen hierin een belangrijke rol.

Hoe vaak moet het dieet van een hond worden herzien en aangepast naarmate ze ouder worden?

Het dieet van een hond moet steeds herzien worden wanneer er een medisch probleem ontstaat. Verder is het relevant om de voeding te veranderen bij elke grote leeftijdsovergang die de honden doormaken. Zo schakelen we onze honden over van puppyvoeding naar volwassen voeding. Ook heeft een senior hond andere behoeften dan een labrador van 2 jaar oud.

Op welke manier ondersteunt de voeding van Hill’s geleidehonden (in opleiding)?

Zonder de steun van Hill’s, kunnen we onze pups en geleidehonden (in opleiding) niet aanbieden aan geleidehondgebruikers.