Heeft je hond bewegings-/gewrichtsproblemen?

 

Gewrichtsproblemen' is een algemene term voor veranderingen in de gewrichten door normale of abnormale slijtage. Omdat pijn in de gewrichten de mobiliteit en beweeglijkheid van je hond direct beïnvloedt, ernstige gevolgen hebben voor zijn levenskwaliteit.

Bij honden met gewrichtsproblemen verdwijnt het kraakbeen (het weefsels dat als schokdemper tussen de botten dient) sneller dan het wordt vervangen. Wanneer het verdwijnt, bijvoorbeeld in de heup van de hond, neemt de beweeglijkheid af en kunnen er geleidelijk aan pijn en bewegingsbeperkingen ontstaan. Hoewel gewrichtsproblemen niet te genezen zijn, kan de gezondheid van de gewrichten bij je hond wel met voeding en lichaamsbeweging worden verbeterd.

 

Wat is de oorzaak van gewrichtsproblemen?

 

Er is een aantal factoren waardoor je hond last kan hebben van gewrichtsproblemen:

 

Leeftijd

Wanneer honden ouder worden, verdwijnt geleidelijk hun gewrichtskraakbeen. Hoewel gewrichtsproblemen veel vaker voorkomen bij honden boven de 7 jaar, kunnen echter ook jonge honden er last van krijgen.

RAS

Sommige rassen zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van gewrichtsproblemen. Tot de risicogroepen behoren bijvoorbeeld de Labrador Retriever, de Golden Retriever, de Duitse herder en de Rottweiler.

Overgewicht

Door overgewicht worden de gewrichten en het kraakbeen van je hond extra belast, en dit verhoogt het risico op gewrichtsproblemen.

Ongevallen of letsels

Beschadiging van het kraakbeen (bijv. door een ongeval) kan tot gewrichtsproblemen op latere leeftijd leiden en de beweeglijkheid aantasten.

Aangeboren of erfelijke afwijkingen

Sommige rassen kunnen aangeboren of erfelijke aandoeningen hebben, waardoor ze een hoger risico hebben op het ontwikkelen van gewrichtsproblemen op latere leeftijd.

 

Wat zijn de symptomen van bewegingsproblemen?

 

 

Als je een van de volgende waarschuwingssignalen van gewrichtspijn bij je hond opmerkt, is het mogelijk dat hij bewegingsproblemen heeft, en moet jeoverwegen met hem naar de dierenarts te gaan.

  • Moeite met opstaan, vooral na rust
  • Niet graag trappen lopen
  • Minder soepel bewegen of gauw moe worden tijdens het uitlaten
  • Liever gaan liggen dan zitten of staan
  • Janken, grommen of happen wanneer je de betreffende gewrichten aanraakt

Gewrichten en lichaamsbeweging

 

Rustige lichaamsbeweging is heel goed voor je hond. Het helpt niet alleen om zijn gewrichten soepel te houden, maar ook om hem op een gezond gewicht te houden. Zo worden zijn gewrichten niet te zwaar belast, wat belangrijk is voor gezonde gewrichten.

De truc is om de hoeveelheid lichaamsbeweging te doseren, zodat je hond zijn gewrichten niet overbelast. Als je hond alle vrijheid krijgt, zal hij meestal vrolijk blijven rondrennen tot hij niet meer kan, afhankelijk van zijn energie of hoe zijn gewrichten aanvoelen, en betaalt hij later de prijs: pijn en mank lopen. Maar als je hem even laat rondrennen en vervolgens aan de lijn doet en rustig verder wandelt, dan kun je zijn lichaamsbeweging doseren. Zo krijgt je hond voldoende beweging om zijn energie te verbranden en zijn gewrichten soepel te houden, zonder schade aan te richten.

Als je je zorgen maakt dat je hond meer lichaamsbeweging krijgt dan goed voor hem is, kun je altijd je dierenarts om advies vragen over een verstandig bewegingsschema voor honden.

 

Veranderen van voeding kan helpen

 

De voeding die je hond krijgt, kan ook invloed hebben op zijn mobiliteit en de gezondheid van zijn gewrichten. Gebalanceerde voeding is een essentieel onderdeel van een actieve, gezonde levensstijl voor honden. Als je je zorgen maakt over de gezondheid van de gewrichten van je hond, maak dan een afspraak met je dierenarts om te overleggen wat de beste voeding is.

 

anchor

Verzorging van je hond

ARTIKELEN EN MEER

Alles over je huisdier