GEZONDE URINEWEGEN
BIJ KATTEN:LEVENSLANGE
ZORG VOOR
EEN LEVENSLANGE
AANDOENING
Urinewegproblemen bij katten zijn vaak levenslange aandoeningen die levenslange zorg behoeven. Veel van deze problemen kunnen worden veroorzaakt door stress of verschillende omgevingsfactoren en katten en hun eigenaar uit elkaar drijven. Gelukkig kan kattenvoer voor gezonde urinewegen een belangrijke rol spelen bij de behandeling van deze problemen en het risico op toekomstige 'ongelukjes' helpen te voorkomen, zodat je kat weer netjes op de bak gaat.
Als onderdeel van een breed behandelplan, dat o.a. bestaat uit het creëren van een rustgevende omgeving, kan kattenvoer voor gezonde urinewegen je kat helpen zijn of haar normale routine weer op te pakken.
“WAAROM PLAST MIJN KAT IN HUIS?”
EEN ONBEGREPEN AANDOENING BETER BEGRIJPEN
Omdat plassen naast de bak vaak ten onrechte wordt aangezien voor een gedragsprobleem in plaats van een medisch probleem, behoren urinewegproblemen tot de meest onbegrepen aandoeningen bij katten. Helaas kunnen deze problemen er soms toe leiden dat zelfs de beste band tussen eigenaar en huisdier onder druk komt te staan. Daarom is het belangrijk de signalen van urinewegproblemen bij je kat te leren herkennen, zodat je beter geïnformeerde keuzes kunt maken over zijn of haar gezondheid.
LET OP DE SIGNALEN VAN URINEWEGPROBLEMEN BIJ JE KAT
Hoe vervelend de urinewegproblemen van je kat ook voor jou zijn, ze zijn vaak net zo vervelend en pijnlijk voor je kat. Omdat katten vaak in stilte lijden, kan een kat al een tijd een urinewegaandoening hebben, voordat iemand het merkt en de diagnose wordt gesteld. Hieronder enkele belangrijke signalen waarop je moet letten als je vermoedt dat een kat aan een urinewegaandoening lijdt.
ONGELUKJES IN HUIS
Als je volwassen kat vaak ongelukjes heeft of op ongebruikelijke plekken plast, kan dit wijzen op meerdere vaak voorkomende urinewegaandoeningen, die te behandelen zijn met de hulp van je dierenarts.
MIAUWEN TIJDENS HET PLASSEN
Als je kat perst tijdens het plassen of klagende geluiden maakt op de kattenbak, kan dit wijzen op Feline Idiopathische Cystitis (FIC), blaasstenen of zelfs urethrapluggen.
BLOED IN DE URINE
Maak een afspraak bij je dierenarts als je bloed in de kattenbak of urine van je kat vindt. Een kat die bloed plast is een ernstig symptoom van FIC, blaasstenen of urethrapluggen. Al deze aandoeningen moeten snel worden aangepakt.
VAAK PLASSEN
Als je kat kleine plasjes doet en meer tijd dan normaal op de kattenbak doorbrengt, bespreek dit dan direct met je dierenarts. Dit kan wijzen op een urethra (of plasbuis)-obstructie, en dit is levensbedreigend, dus een medisch spoedgeval.
GET THE TIPS YOU NEED TO HELP YOUR CATSign up to receive ongoing information to help manage your cat’s urinary issues.
VAAK VOORKOMENDE URINEWEGPROBLEMEN BIJ KATTEN
Hoewel vaak wordt aangenomen dat er sprake is van een urineweginfectie als katten last hebben van de urinewegen, zijn er ook andere waarschijnlijkere oorzaken, van urinewegstenen tot pluggen en FIC. Deze laatste aandoening is verantwoordelijk voor 85% van de verschijnselen van de lage urinewegen. De behandeling kan per geval verschillen, afhankelijk van de diagnose. Kattenvoer dat de urinewegen ondersteunt is echter een belangrijk onderdeel van de langetermijnzorg, om toekomstige urinewegproblemen te helpen voorkomen.
DE AANPAK VAN URINEWEGPROBLEMEN BIJ JE KAT
Bij urinewegaandoeningen is er geen standaardoplossing die altijd werkt. Daarom is het belangrijk om samen met je dierenarts te bepalen wat voor jouw kat en haar unieke behoeften de beste aanpak is.
Over het algemeen hebben katten met urinewegaandoeningen baat bij een brede aanpak, die kan bestaan uit meerdere onderdelen, waaronder kattenvoer voor gezonde urinewegen, medicatie en zelfs een operatie, indien nodig. Ondanks de beste behandeling moet je er rekening mee houden dat de symptomen bij sommige katten terug kunnen komen of dat er periodiek nieuwe episoden kunnen ontstaan.
VOEDING
Voor de meeste urinewegaandoeningen bij katten is voeding de standaardbehandeling, omdat deze kan helpen het risico op toekomstige episoden te verlagen. Kattenvoer voor de urinewegen beperkt hun inname van bepaalde mineralen, zoals calcium, fosfor en magnesium, die de vorming van kristallen in de urine kunnen veroorzaken. Sommig voeders zijn zelfs speciaal samengesteld voor katten die snel last hebben van stress, om deze oorzaak van urinewegproblemen weg te helpen nemen.
VERRIJKING VAN DE OMGEVING
Het komt vrij vaak voor dat urinewegproblemen worden veroorzaakt door omgevingsstress. Je kunt je gestreste kat helpen te ontspannen door een rustige omgeving te creëren, te zorgen voor een krabpaal en een klimmeubel, en haar gewoon wat extra liefde en aandacht te geven.
MEDICATIE
Afhankelijk van de specifieke behoeften van je kat, kan de dierenarts medicatie voorschrijven om je kat door de acute fase heen te helpen. Deze medicatie is meestal bedoeld om de pijn van de aandoening te helpen bestrijden terwijl je de kat op weg helpt naar genezing met behulp van de juiste voeding en omgevingsverrijking.
INFORMATIE EN TIPS
Urinewegaandoeningen bij katten zijn vaak lastig te behandelen en er wordt nog steeds veel onderzoek gedaan naar deze ingewikkelde aandoeningen. Als je meer informatie wilt over de aandoening van je kat en hem of haar de best mogelijk zorg wilt bieden in de toekomst, lees dan deze nuttige artikelen van ons team van dierenartsen.
1Lekcharoensuk C, Osborne CA, Lulich JP. Epidemiologic study of risk factors for lower urinary tract diseases in cats. J Am Vet Med Assoc. 2001;218(9):1429-1435.