Wat is Feline Lower Urinary Tract Disease (FLUTD)?

Feline Lower Urinary Tract Disease (FLUTD) staat voor aandoeningen van de lagere urinewegen bij katten en is een algemene term die o.a. urinestenen en andere oorzaken van blaasirritatie omvat.

De vaakst voorkomende aandoening uit de groep is idiopathische cystitis (Feline Idiopathic Cystitis, FIC). Bij FIC is er sprake van een ontsteking door een onbekende oorzaak, maar er wordt aangenomen dat stress ook een belangrijke rol speelt. 

Ook urineweginfecties kunnen een vorm van FLUTD zijn, maar dat is slechts zelden het geval. Als je bloed in de urine van je kat ziet, wijst dit zeer waarschijnlijk op FLUTD, blaasstenen of een urethraplug, niet op een infectie. Bij honden wijst bloed in de urine vaak op een infectie, maar bij katten van jonge tot middelbare leeftijd is dit zelden het geval.

FLUTD gaat ook gepaard met de vorming van kristallen en stenen in de urinewegen, wat talloze en pijnlijke kwalen bij uw kat kan veroorzaken. Veel voorkomende typen zijn struviet- en calciumoxalaatstenen.

Struvietkristallen in de urine van je kat kunnen in combinatie met slijm een urethraplug vormen. De urethra (plasbuis) is het kanaal waardoor de urine uit de blaas naar buiten stroomt.

Als je kat niet goed plast, kan het urinekanaal geblokkeerd zijn. Neem onmiddellijk contact op met je dierenarts omdat dit een spoedeisende aandoening is die fataal kan zijn als deze onbehandeld blijft.

 

Wat zijn de symptomen van FLUTD bij je kat?

 

 

Als je kat een van deze waarschuwingssignalen van FLUTD vertoont, raadpleeg dan je dierenarts.

  • Buiten de kattenbak plassen (plassen op ongewenste plaatsen)
  • Persen tijdens het plassen
  • Verlies van controle over de blaas
  • Vaker plassen, meestal kleine hoeveelheden urine
  • Roze, donkere urine of bloed in de urine
  • Miauwen van de pijn/geluid maken tijdens pogingen om te plassen
  • Likken van het genitale gebied
  • Minder eetlust
  • Gebrek aan energie of interesse in normale activiteiten

 

Risico's van voeding voor FLUTD

 

Je weet al dat de voeding die je je kat geeft bijzonder belangrijk is voor haar algemene gezondheid. Maar het verkeerde voer geven kan bijdragen aan de ontwikkeling van FLUTD of een andere urineweginfectie (UWI).

 

Een overvloed aan bepaalde mineralen zoals calcium, fosfor en magnesium die in sommige soorten kattenvoeding wordt aangetroffen, kan vorming van kristallen in de urine veroorzaken, soms met urinestenen als gevolg.

Voeding beïnvloedt de pH, oftewel de zuurgraad van de urine. Voor gezonde urinewegen hoort de urine een matige zuurgraad te hebben, omdat struvietkristallen in een zure omgeving moeilijker kunnen groeien.

Risico's in de thuisomgeving en andere oorzaken

 

STRESS

Katten kunnen stress in hun urinewegen opslaan, wat tot een pijnlijke ontsteking kan leiden. Stress kan worden veroorzaakt door factoren zoals gasten, conflicten met andere huisdieren, of een gebrek aan plaatsen om te rusten of zich te verstoppen.

Overgewicht

Katten met overgewicht lopen ook meer risico op FLUTD.

Te weinig drinken

Als huisdieren minder drinken, wordt hun urine geconcentreerder, wat de kans op steenvorming vergroot.

Kattenbak

Katten kunnen pijn bij het plassen associëren met de kattenbak en stoppen er gebruik van te maken.

 

Behandeling en terugkomen van FLUTD

 

 

FLUTD is een ernstige aandoening en moet medisch behandeld worden. Gelukkig kun je je kat helpen herstellen met een behandeling door je dierenarts en de juiste FLUTD-voeding.
Houd er echter wel rekening mee dat urinewegaandoeningen mogelijk levenslange ziekten zijn. Alle katten die zijn behandeld voor urinewegaandoeningen lopen het risico om het terug te krijgen. Zelfs met de beste behandeling kunnen sommige katten terugkerende symptomen of regelmatige episodes krijgen. Let zorgvuldig op terugkerende signalen en symptomen, en raadpleeg je dierenarts als je ziet dat de symptomen weer opduiken.

anchor

Verzorging van je kat

ARTIKELEN EN MEER

Alles over je huisdier

 

Laat je kat niet lijden bij urinewegaandoeningen

 

FLUTD kan een lastig probleem voor jou en je kat zijn. Kijk hier wat je er aan kunt doen.

 

Help je kat