Straffen of belonen? De beste manier om je kat iets af te leren

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Je bent dol op je kat. Toch? Maar soms ook niet... Als je kat bijvoorbeeld niet naar je wil luisteren. Katten zijn onafhankelijke dieren en kunnen een pittig, opvliegend karakter hebben. Hoe train je je kat dan het beste? Hoe leer je haar te luisteren of kun je vervelend gedrag afleren? Werkt straffen of belonen beter om je kat te corrigeren? Lees verder om te ontdekken hoe jouw pittige maatje een spinnende pluizenbol wordt.

Het is waar. Als je nog nooit een kat hebt getraind, kan dit best lastig zijn. Of als je kat uit zichzelf al goed luistert. Om het juiste resultaat te bereiken is het belangrijk de do's en don'ts te kennen van het trainen van katten. Begin er al vroeg mee. Als je kitten -of oudere kat- weet wat er verwacht wordt, is er minder nodig om vervelend gedrag te corrigeren. Katten leren immers snel!

Katten iets leren: don'ts en valkuilen

Katten zijn geen honden: als je ervaring hebt met het trainen van honden, kan je denken dat een kat trainen op dezelfde manier gaat. Helaas... Katten en honden verschillen totaal van elkaar. Ze leren niet op dezelfde manier. Waar honden hun aandacht richten op jouw commando's, geeft je kat echt geen gehoor aan "zit" of "blijf". Je realiseren dat je je kat anders moet benaderen is de eerste stap naar succes.

Doe je kat geen pijn: een kat trainen kan voor jullie beiden een frustrerende ervaring zijn. Katten verdragen het al niet als je hen straft, maar een kat fysiek domineren is funest voor jullie band. Grijp je kat nooit in haar nekvel, schud haar niet door elkaar en sla of schop haar niet! Je kat fysiek pijn doen, kan het gedrag dat je probeert af te leren erger maken of zorgen dat je kat met haar nagels naar je uithaalt, je bijt of schuw wordt. Katten hebben ook moeite om een fysieke straf te associëren met slecht gedrag. Je leert haar zo dus eigenlijk helemaal niks. Lukt het je niet zelf om je kat te trainen? Vraag dan hulp aan huisgenoten of een professionele kattengedragstherapeut. Dit is geen nederlaag, maar juist hulp waar jullie beiden beter van worden.

Grjze kat op schoot bij vrouw wil haar bijten

Schreeuw niet: je kat en jij spreken sowieso niet dezelfde taal. Denk dus niet dat je kat je wel begrijpt als je je stem verheft. Natuurlijk merkt je kat wel dat het verschil in stemvolume iets betekent, maar door te schreeuwen kan je je kat bang maken, of teveel aandacht geven aan het negatieve gedrag. Door te schreeuwen kan je kat ook gestresst raken of angstig worden, wat weer zorgt voor andere gedragsproblemen.

Duw de neus van je kat niet in haar uitwerpselen: het enige dat je hiermee bereikt is dat je kat van streek raakt. Jij weet immers niet waarom je kat buiten de bak plast of poept. En je kat gaat denken dat de plek waar zij haar ongelukje heeft gehad wel heel speciaal moet zijn en dat het goed is dat ze daar vaker haar behoefte doet. Je kunt bij een ongeluk buiten de kattenbak het beste alles goed schoonmaken en je kat blijven trainen om op de kattenbak te gaan.

Stop krabben en bijten tijdens het spelen: je kitten zal vast eens in je vingers bijten of met haar pootjes (en nageltjes!) krabben als ze met je speelt. Dat lijkt schattig, maar is ook erg pijnlijk. Iets wat je niet wilt dat je kat blijft doen als ze ouder is. Begin daarom vroegtijdig met het corrigeren van dit gedrag tijdens het spelen. Krabt of bijt je kitten je tijdens een spelletje, stop dan meteen zodat je kitten leert begrijpen dat dit niet mag. Dit is vooral belangrijk als er kinderen in huis zijn. Sta jij je kitten of kat toe om jou te bijten of te krabben in het spel, dan zal je kat denken dat het bij de kinderen ook mag. Zo kunnen je kinderen bang worden voor de kat. Iets wat je juist wilt voorkomen.

Spuit je kat niet nat: een veelgehoord advies is om je kat nat te spuiten met de plantenspuit als ze iets doet wat niet mag. Helaas zal een kat niet een verband leggen tussen het slechte gedrag en nat gespoten worden. Ze zal waarschijnlijk wel stoppen met wat ze deed en wegrennen om niet verder nat te worden, maar niet begrijpen waarom je dit doet. Wat wel kan gebeuren is dat je kat de volgende keer bang voor je wordt als ze de plantenspuit ziet. Dat wil je niet.

De do's om je kat iets te leren

Beloon goed gedrag: katten leren niet van straffen. Door ze te belonen met wat lekkers of tegen ze te praten met een lieve stem leert je kat begrijpen dat ze iets goed doet. Geef de beloning tijdens of direct na het positieve gedrag, zodat je kat de link kan leggen tussen je beloning en haar gedrag.

Afleiden: je kat corrigeren hoeft niet altijd een actieve handeling te zijn. Eén van de meest effectieve methodes is je kat te negeren of afleiden als ze iets doet wat niet mag, zoals bijten of krabben. Haar aandacht ergens anders op richten is een geweldige manier om goed gedrag te versterken en slecht gedrag te stoppen. Als je kat bijvoorbeeld zin heeft om aan de bank te krabben, zet je haar bij de krabpaal; de plek waar ze wel mag krabben.

Is er een medische oorzaak? Plast je kat bijvoorbeeld naast de kattenbak of ergens anders in huis, dan kan dit ook komen door een gezondheidsprobleem. Terwijl kittens nog moeten leren dat de kattenbak de juiste plek is om de ontlasting te doen, zouden oudere katten dit moeten weten. Vind je opeens uitwerpselen of ontlasting op andere plaatsen in huis, dan is het verstandig om contact op te nemen met je dierenarts. Deze gedragsverandering kan namelijk een symptoom zijn van een onderliggende ziekte. Straf je kat in ieder geval niet, maar probeer samen met de dierenarts achter de oorzaak van de onzindelijkheid te komen. Mocht er een gezondheidsprobleem zijn, dan kan je dierenarts een behandelplan opstellen. En bij een gedragsprobleem kunnen ze je tips geven hoe je dit gedrag kan corrigeren.

Hulpmiddelen: lukt het je maar niet om je kat te stoppen aan je leren bank te krabben of op de tafel te springen? Dan kunnen huis-tuin-en-keuken trucs helpen. Leg bijvoorbeeld bakpapier op de rand van de tafel. Het zal wegglijden als je kat op tafel springt, en je kat ook. Je bank verandert in een glijbaan als je er een zachte, zijden deken op legt. Zo kan je kat er niet meer makkelijk in klimmen. Er zijn op het internet veel van dit soort handige tips te vinden. Het belangrijkste is: kies iets waarbij je kat zich geen pijn kan doen.

TLC: de belangrijkste tip die we je kunnen geven om je kat iets te leren is Tender Loving Care. Dat wil zeggen, breng tijd met je kat door, geef haar aandacht en beloon goed gedrag. Misschien zijn katten wel onafhankelijke tijgers, maar ook zij willen niets liever dan een warme, hechte band met jou hebben.

Contributor Bio

Jean Marie Bauhaus class=

Erin Ollila

Erin Ollila is een dierenliefhebber die gelooft in de kracht van woorden en hoe een boodschap het beoogde publiek kan informeren en zelfs transformeren. Haar werk is te vinden op het internet en in gedrukte media, en omvat interviews, ghostwriting, blog posts en creatieve non-fictie. Erin is een fan van SEO en alles wat met social media te maken heeft. Ze studeerde af aan Fairfield University met een M.F.A. in creatief schrijven. Neem contact met haar op via Instagram @ErinOllila of lees meer over haar op http://erinollila.com.

Dit vind je misschien ook interessant

 • Kat en baby 

  Leer hoe het gedrag van je kat kan veranderen als je een pasgeboren baby in huis haalt en hoe je zowel je baby als je kat veilig kunt houden.
 • De ontmoeting met de huisgenoten

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
 • Reizen met uw kat

  De meeste katten zijn niet bijzonder gelukkige reizigers - ze zijn vaak sterk gehecht aan hun eigen territorium en voelen zich erg kwetsbaar wanneer ze zich ergens anders bevinden.
 • Een poezelige vacht voor uw kitten

  Learn the visual signs that your cat is healthy including what to look for in her skin, ears, and eyes, as well as as signs you should call your vet about.

Gerelateerde Producten