Urineweginfecties bij honden: tekenen, oorzaken en behandelingen

Publicerad av
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Wat is urolithiase?

Urolithiase is een urinewegaandoening waarbij zich kristallen of stenen vormen in de urinewegen die irritatie, pijn en soms blokkages veroorzaken.

Wat zijn urineblaasstenen?

Urineblaasstenen (of urolieten) zijn verzamelingen van mineraalkristallen die zich samenklonteren tot een steen in de urineblaas. Stenen kunnen zich ook in de nieren vormen, maar dit komt minder vaak voor. De pH-waarde van de urine van je hond is ook van invloed op de ontwikkeling van de kristallen die leiden tot urineblaasstenen. Het meest voorkomende type steen/kristal is struviet; dit vormt zich meestal in basische urine. Andere soorten vormen zich in zuurdere urine.

Wat veroorzaakt urineblaasstenen?

Hoewel er niet één enkele oorzaak is van urolithiase, menen dierenartsen dat er factoren zijn die bijdragen aan het ontstaan van deze ziekte. Factoren die de kans verhogen dat je hond een probleem ontwikkelt, zijn:

Leeftijd: Honden tussen de 2 en 10 jaar zijn het meest vatbaar.

Geslacht: Reuen en teven krijgen deze ziekte even vaak, maar reuen hebben een grotere kans op een levensbedreigende obstructie van de urinewegen ten gevolge van de kristallen of stenen.

Infectie: Een bacteriële infectie van de blaas, met als gevolg basische urine, is de belangrijkste oorzaak van de vorming van struvietkristallen.

Voer: Je weet natuurlijk al dat het voer dat je je hond geeft extreem belangrijk is om hem gezond te houden, maar het verkeerde soort voer kan urolithiase veroorzaken. Hoge gehaltes aan bepaalde mineralen in hondenvoer kunnen de kans op kristalvorming in de urine verhogen. Magnesium en fosfaat zijn minerale componenten van struviet, het meest voorkomende type kristal. Geef je hond daarom geen voer met een al te hoog gehalte aan deze mineralen. Het voer dat je hond eet is ook van invloed op de zuurtegraad (pH) van de urine. Dit kan de vorming van bepaalde stenen bevorderen, dus het is belangrijk om je hond een voer te geven dat de gezondheid van de blaas ondersteunt.

Te lage waterinname: Een te lage waterinname leidt tot een meer geconcentreerde urine, wat de kans op de vorming van stenen verhoogt.

Aanleg van het ras: Kleine rassen hebben meer aanleg dan grote rassen. Ook zijn er bepaalde hondenrassen, zoals Dwergschnauzers, Dalmatiërs, Yorkshireterriërs en Buldoggen, die een groter risico lopen op urineblaasstenen.

Andere factoren zijn een gebrek aan beweging, niet vaak genoeg kunnen urineren (komt meestal voor bij honden die veel binnen zijn) of een te lage waterinname.

Heeft mijn hond een urinewegprobleem of blaasstenen?

Als je hond urinewegproblemen heeft, kan hij zich erg ongemakkelijk voelen. Het is belangrijk om meteen contact op te nemen met de dierenarts voor een volledig onderzoek als je een of meer van de volgende veelvoorkomende tekenen opmerkt.

  • Moeite met urineren
  • Bloed in de urine
  • Likken aan de geslachtsdelen
  • Incontinentie of urineren niet kunnen controleren
  • Zwakkere urinestroom
  • Veelvuldige pogingen om te urineren
  • Verminderde eetlust
  • Minder energie of interesse in normale activiteiten
Veelvoorkomende tekenen

BELANGRIJK: Als je hond niet vrij urineert, kan een urinewegblokkage daarvan de oorzaak zijn. Neem meteen contact op met de dierenarts; deze aandoening kan levensbedreigend zijn.

Behandeling: Het belang van voeding

Het voer van je hond speelt een belangrijke rol bij zijn algehele gezondheid en welzijn. Een evenwichtige voeding is essentieel voor een actieve, gezonde levensstijl. Wanneer je hond blaasstenen heeft, is het nóg belangrijker om hem het juiste voer te geven. Voer met een hoog gehalte aan magnesium, fosfor, eiwitten en calcium zijn gelinkt aan de vorming van stenen. Dierenartsen geloven dat voer met beperkte hoeveelheden van deze mineralen kan bijdragen aan het oplossen van bepaalde typen stenen die zich gevormd hebben in de urinewegen. Voor een nauwkeurige diagnose en behandelingsopties moet je altijd een dierenarts raadplegen. Vraag hierbij naar de beste voeding voor de urinewegen van je hond.

Onthoud: een hond die al eens is behandeld voor urinewegproblemen loopt het risico om er opnieuw last van te krijgen. Daarom is het belangrijk om door te gaan met de voeding die de ziekte onder controle houdt en nauwgezet op te letten of symptomen zich opnieuw voordoen.

Stel de volgende vragen over de gezondheid van de urinewegen aan de dierenarts:

  1. Wat is de oorzaak van de ongelukjes van mijn hond? Wat zijn de behandelopties op de korte en lange termijn?
    • Vraag of incidentele ongelukjes of ongelukjes zonder patroon een teken kunnen zijn van een ernstiger probleem.
    • Vraag of het probleem een kwestie van gedrag of omgeving is of van medische aard.
    • Vraag hoe voeding en waterinname van invloed kunnen zijn op de gezondheid van je hond.
  2. Hoort voeding deel uit te maken van het behandelplan van mijn hond? Zou je Prescription Diet-voer aanraden voor de blaasproblemen van mijn hond?
    • Wat als ik meerdere honden heb? Kan ik ze allemaal hetzelfde hondenvoer geven?
    • Hoe kan voeding helpen? Wat is het voordeel van therapeutische voeding in een behandelplan dat ook pillen kan omvatten?
    • Wat zijn de voor- en nadelen van voeding om de gezondheid van de urinewegen van mijn hond te verbeteren?
  3. Welke vorm van hondenvoer is beter voor urinewegproblemen, droogvoer of natvoer? Waarom?
    • Als je je hond een mix van droogvoer en natvoer geeft, vraag dan welke therapeutische formules in deze mix passen.
  4. Hoe lang moet ik het aanbevolen hondenvoer aan mijn hond geven?
    • Vraag hoe een therapeutisch voer op de lange termijn de gezondheid van de urinewegen van mijn hond kan bevorderen.
  5. Wat is de beste manier (e-mail/telefoon) om jullie of een ziekenhuis te bereiken als ik vragen heb?
    • Vraag of een vervolgafspraak noodzakelijk is.
    • Vraag of er ter herinnering een e-mail of berichtje zal worden verstuurd.

Gecontroleerd door Dr. Emma Milne BVSc FRCVS en Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA