Mestceltumoren bij honden: oorzaken, symptomen, behandelingen en meer

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Mestceltumoren zijn de meest voorkomende vorm van huidkanker bij honden, volgens de Animal Trust. Maar wat is een mestceltumor precies, wat zijn de tekenen van mestceltumoren bij honden en kunnen deze tumoren behandeld worden?

Oorzaken van mestceltumoren bij honden

Jonge vrouw speelt thuis met haar hond

De mestcellen zelf zijn geen kankercellen. De Animal Trust legt uit dat het een type witte bloedcellen zijn. Ze ontstaan in het beenmerg en worden in weefsel over het hele lichaam gevonden, waar ze verschillende rollen spelen. Hieronder vallen ontstekingsreacties, allergische reacties, reacties op de aanwezigheid van parasieten en het afbreken van dood weefsel.

Helaas gaat er soms iets mis. Om redenen die nog niet goed begrepen worden, muteren mestcellen soms en vermenigvuldigen ze zich tot een klompje. Dit gaat in tegen de normale levenscyclus van de cellen, waarbij het aantal cellen beperkt blijft. Deze ongereguleerde groei resulteert in een mestceltumor. Deze tumoren kunnen voorkomen bij honden van alle rassen en leeftijden, maar de PDSA merkt op dat ze vaker voorkomen bij honden van middelbare leeftijd en bij bepaalde rassen, zoals Boxers en Beagles.

Klinische tekenen van mestceltumoren bij honden

De Animal Trust raadt aan te letten op de volgende symptomen van mestceltumoren:

  • Zoek naar een of meerdere klompjes op het lichaam van je hond. Ze kunnen zichtbaar zijn op (of net onder) de huid, snuit, bek of geslachtsdelen.

  • Mestceltumoren bij honden zijn meestal knobbeltjes, maar ze kunnen er ook uitzien als vlekken, zwellingen of zweren. Ze hebben meestal een diameter van 2-3 cm.

  • Het klompje kan bloeden en eromheen kunnen roodheid, ontsteking, zwelling, knobbeltjes of netelroos te zien zijn.

  • Je hond kan verlies aan eetlust, gewichtsverlies, maag- en darmklachten (bijv. overgeven, diarree) of zwarte/bloederige ontlasting vertonen.

Wanneer je je hond aait of onderzoekt, moet je uitkijken naar gedeeltes van de huid die er anders uitzien of anders aanvoelen. Een kankergezwel kan stevig aanvoelen en vastzitten aan het lichaam van je hond, maar het kan ook zacht aanvoelen en zich bewegen onder de huid. Het kan snel groter worden of even groot blijven, maar het kan ook kleiner lijken te worden. Dit betekent niet per se dat het niet gevaarlijk is, dus maak voor de zekerheid een afspraak bij de dierenarts.

Mestceltumoren bij honden diagnosticeren

Knobbelig, hard, hoog, plat, los, zacht, stevig, groot of klein - laat elk knobbeltje controleren door de dierenarts.

De dierenarts zal waarschijnlijk een diagnostische test genaamd fijnenaaldaspiratie uitvoeren, om een klein monster cellen uit het knobbeltje af te nemen. Gelukkig is deze test snel en weinig invasief; hij kan meestal direct na het initiële onderzoek uitgevoerd worden. Soms worden er bij deze test echter niet genoeg tumorcellen afgenomen of is het monster niet representatief voor de hele laesie. Hoewel deze test een goed begin is, kan de dierenarts soms ook een punchbiopsie aanbevelen. Hiermee kan de architectuur van het klompje grondiger onderzocht worden. Bij een biopsie wordt het weefsel naar een gespecialiseerd laboratorium voor histopathologie gestuurd en wordt het onder de microscoop bestudeerd.

Nadat er een mestceltumor gediagnosticeerd is, kan de dierenarts extra diagnostische tests aanraden, zoals bloedtests, röntgenfoto's, CT-scans en echografieën, om te bepalen of de tumor is uitgezaaid naar andere locaties (metastase). Een fijne naaldaspiratie van een lymfeklier in de buurt van de tumor kan ook noodzakelijk zijn.

Labrador-retriever ligt thuis op de vloer.

Behandeling van mestceltumoren

Kankerbehandeling bij honden wordt opgesteld door een dierenoncoloog, met inbreng van een patholoog, die de resultaten van de diagnostische tests interpreteert en de graad, of uitbreiding, van de kanker bepaalt. Mestceltumoren worden aangeduid als 'laaggradig' of 'hooggradig', afhankelijk van hoe vergevorderd ze zijn en of ze uitgezaaid zijn. Afhankelijk van de bevindingen zal de patholoog een behandelplan opstellen.

De patholoog kan een operatie aanbevelen om het kankergezwel te verwijderen. Het doel is om al het kankerweefsel te verwijderen, samen een rand van gezond weefsel eromheen, om er zeker van te zijn dat er geen kankercellen overblijven. Dit wordt 'schone marges' genoemd. De patholoog zal het operatief verwijderde weefsel onderzoeken om zich ervan te verzekeren dat het doel bereikt is, maar dit is niet altijd mogelijk.

Een operatie alleen kan genoeg zijn om een mestceltumor te behandelen, maar in sommige gevallen is er ook chemotherapie of radiotherapie nodig. De Animal Trust zegt dat in onsuccesvolle of vergevorderde gevallen orale medicatie noodzakelijk kan zijn om de tumor kleiner te maken of de groei te vertragen. Steroïden kunnen ontstekingen veroorzaakt door de tumor remmen.

Hoewel deze benaderingen vaak sterk worden aangeraden, vooral bij vergevorderde gevallen, kan je ook in elk stadium voor een mildere aanpak kiezen en de focus leggen op het comfort van je hond. De dierenarts en/of dierenoncoloog zal deze opties graag met je bespreken.

Levensverwachting voor honden met mestceltumoren

Het is moeilijk om de levensverwachting voor honden met mestceltumoren te voorspellen. Het hangt namelijk af van meerdere factoren. Als de tumor zich beperkt tot de huid en er geen sprake is van metastase, kan de prognose na verwijdering met schone marges vrij positief zijn. Bij meer hooggradige tumoren of bij tumoren in de bek of de geslachtsdelen kan de prognose echter minder goed zijn.

Het goede nieuws is dat een vroege diagnose en behandeling een betere prognose bij mestceltumoren tot gevolg hebben. Het is dus belangrijk je hond regelmatig thuis te controleren. Dit kan je doen door op te letten bij het aaien en soms thuis een controle uit te voeren. Maak een afspraak bij de dierenarts als je nieuwe klompjes op je hond ontdekt.

Over de auteur

Dr. Laci Schaible

Dr. Laci Schaible

Dr. Laci Schaible is dierenarts voor kleine dieren, ondernemer, schrijver en spreker. Dr. Schaible is afgestudeerd aan het Texas A&M University College of Veterinary Medicine en de Wake Forest University School of Law. Ze spant zich in voor verandering in de dierengezondheidszorg en maakt deel uit van meerdere adviesraden in de sector.