Op reis met je hond: checklist en tips

Gepubliceerd door Dr. Emma Milne BVSc FRCVS
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Honden zijn een belangrijk onderdeel van de familie, dus het is logisch dat we zo veel mogelijk bij ze willen zijn. Dit betekent dat ze soms met ons mee op pad moeten. Het kan een ritje van vijf minuten naar het bos zijn of een tweedaagse roadtrip naar een camping in Europa. De afstand en de reden maken niet uit. We willen allemaal dat reis zo prettig en ontspannen mogelijk is voor iedereen, inclusief de hond.

Wij mensen reizen vanaf de dag dat we geboren worden – de rit van het ziekenhuis naar huis een aantal dagen na de geboorte en daarna bijna elke dag van ons leven. Honden krijgen echter niet noodzakelijkerwijs met reizen te maken in de cruciale eerste weken en maanden, wanneer ze kennismaken met de wereld om zich heen. Reizen kan onbekend zijn en stress opleveren en het kan ze (net als ons) misselijk maken. Als baasjes moeten we daarom proberen het vanaf het begin op de juiste manier aan te pakken. Of je nu in de auto, in de trein of met het vliegtuig op reis gaat met je hond, dit artikel kan er hopelijk voor zorgen dat je goed voorbereid bent en je niet van de wijs laat brengen.

Honden laten wennen aan de auto

Als je een hond van een fokker of asiel in de buurt neemt, is de eerste reis niet zo lang. De verhuizing naar een nieuw thuis is op zichzelf al een beproeving, dus houd de reis zo kort mogelijk. 

De eerste paar dagen kan je je hond de auto binnenlaten en hem daar een lekkere snack geven, zonder ergens naartoe te gaan. Laat hem eraan wennen om vastgezet te worden op de manier die je gekozen hebt. Met een hondentuigje voor in de auto kan hij net als wij een gordel om. Als je hem mee wilt nemen in een bench, zorg er dan voor dat deze goed vastzit voor het geval je plotseling moet remmen. Als je hond meegaat in de achterbak, installeer dan een scheidingsrek. Zo kan hij niet op de achterbank klimmen en je afleiden.

Zodra je hond graag de auto in gaat en het als iets positiefs ziet, kan je beginnen met korte ritjes in de wijk. Na verloop van tijd kan je dit op een positieve manier opbouw en steeds langere ritjes gaan maken.

Met je hond op vakantie

Het eerste wat je moet overwegen is of dit wel een goed idee is. Het antwoord hangt af van waar je naartoe gaat, hoe je erheen gaat en wat je er wilt doen. Het is heel verleidelijk om je hond mee te nemen op vakantie, omdat we altijd samen met hem willen zijn en we dol zijn op vakantie. Je hond ziet het echter misschien anders. Misschien wil je op het strand liggen of steden bezoeken en cultuur opsnuiven. Voor een hond is dit helemaal niet leuk. Het kan goed zijn dat het beter is om een vriend die je vertrouwt of een professional op hem te laten passen. Voor jou is een vakantie zonder je hond misschien ook veel fijner.

Als je toch besluit om je hond mee te nemen op vakantie, controleer dan eerst of je hond wel toegelaten wordt op de plek waar je naartoe gaat! Dit klinkt misschien logisch, maar in bepaalde gebieden gelden er veel beperkingen op het reizen met een huisdier. Je hond heeft waarschijnlijk bepaalde vaccinaties of behandelingen voor parasieten nodig voor hij sommige landen in of uit mag. Bereid je voor. Je wil niet dat je bij de grens moet omkeren om terug naar huis te gaan.

Hondenpaspoort en vaccinatiegegevens

Je wil je hond misschien meenemen naar een ander land. Er zijn dan een heleboel dingen waar je aan moet denken, vooral als je naar een gebied gaat met een heel ander klimaat. Je hond heeft misschien extra vaccinaties nodig, zoals tegen hondsdolheid, en misschien moet je de resultaten van een bloedtest voorleggen om te bewijzen dat hij beschermd is. Dit neemt allemaal tijd in beslag, dus plan vooruit en doe onderzoek ruim voordat de vakantie begint.

Verschillende landen en klimaten hebben verschillende ziektes en parasieten. Het is een goed idee om de risico's voor je hond op te wegen tegen het plezier dat je denkt dat hij haalt uit een vakantie in het buitenland. Leishmaniase is een ernstige en soms fatale ziekte die verspreid wordt door zandvliegen in veel gebieden met een warm klimaat. Het is vaak moeilijk te voorkomen. Parasieten zoals hartworm en ziektes die verspreid worden door teken komen ook veel voor in sommige gebieden. Hoewel de moderne geneeskunde en preventieve behandelingen veel vooruitgang hebben geboekt, vormen deze ziektes nog steeds een risico.

Overweeg ook een microchip. Het inbrengen van een microchip is een eenvoudige procedure en het is de beste manier om er zeker van te zijn dat je hond weer bij je terugkomt als je hem kwijtraakt. In veel landen is het verplicht. Je zal erachter moeten komen of je hond wettelijk een microchip moet hebben in het land waar je naartoe gaat. Je zal er ook achter moeten komen of hij een dierenpaspoort nodig heeft, gecertificeerd door de dierenarts en met de vereiste vaccinatiegegevens. Sommige landen eisen ook dat een dierenarts je hond bepaalde antiparasitaire medicijnen toedient en hiervan een certificaat opstelt, binnen een bepaalde tijd voordat je terugkeert. Dit heeft tot gevolg dat je zorgvuldig moet plannen om te voorkomen dat je hond de toegang geweigerd wordt op je bestemming of de doorgang versperd wordt op weg naar huis.

Lange autoritten

Maak je plannen voor een roadtrip? Hier volgen een aantal dingen waar je aan moet denken als je je hond meeneemt op een lange autorit:

  • Hitte in de auto. Laat je hond NOOIT achter in een geparkeerde auto, ook niet op koele dagen of voor korte tijd. De temperatuur in de auto kan snel stijgen en elk jaar sterven er nog steeds te veel honden in hete auto's. Denk eraan dat je hond een zonnesteek kan krijgen als hij in een zonnige achterbak zit, ook als jij je vooraan comfortabel voelt. Controleer regelmatig of hij zich niet ongemakkelijk voelt.

  • Voer en water. Zorg ervoor dat je genoeg voer meeneemt voor de hele vakantie, plus wat extra voor vertragingen of onvoorziene gebeurtenissen. Dit is extra belangrijk als je hond op een speciaal therapeutisch dieet is. Je hebt ook genoeg water nodig voor de reis zelf, voor mens en dier! Als je ergens heen gaat waar je het kraanwater niet kan drinken, dan zal je ook voor je hond flessen water moeten kopen. Neem wat smakelijke snacks mee voor wanneer je onderweg stopt.

     

  • Halsband en lijn. Deze zal je nodig hebben voor de vakantie, maar ook voor pauzes onderweg, om te voorkomen dat je hond ergens van schrikt en wegrent. Bevestig een ID-label aan de halsband met je telefoonnummer. Zoals eerder vermeld is het een goed idee om een microchip in te brengen bij je hond, ook als het niet bij wet verplicht is waar je woont. Dit is de beste manier om ervoor te zorgen dat jullie elkaar weer vinden als je hem kwijtraakt.

  • Poepzakjes. Dit lijkt misschien een bijzaak, maar je wilt niet zonder komen te zitten! Neem er genoeg mee voor de hele reis, plus een paar extra voor het geval ze niet verkrijgbaar zijn op de plek waar je naartoe gaat.

  • Dekens en speeltjes. Je wilt dat je hond zich thuis voelt in de auto en op vakantie, dus neem zijn favoriete bed, dekens en speeltjes mee.

  • Rustpauzes. Je wilt misschien doorrijden, maar denk eraan dat je hond elke 2-3 uur een pauze nodig heeft. Hij heeft minstens minuten nodig om zijn poten te strekken, wat rond te snuffelen en indien nodig zijn behoeften te doen.

  • Documenten. Denk eraan dat je de reisdocumenten van je hond meeneemt, zoals een paspoort of een bewijs van vaccinatie, als je een grens overgaat. 

  • Foto van je hond. Je hebt waarschijnlijk een miljoen foto's van je hond op je telefoon, maar zo niet, neem dan een foto mee voor het geval je je hond kwijtraakt.

  • Lokale dierenarts. Zoek de dichtstbijzijnde dierenarts op de plek waar je verblijft en zijn telefoonnummer voor noodgevallen.

  • Handdoek. Als je gaat kamperen of verblijft in een hotel of het huis van iemand anders, dan wil je er zeker van zijn dat je hond schoon is wanneer hij naar binnen komt.

  • EHBO-doos voor honden. Vraag de dierenarts hoe je een EHBO-doos voor je hond kan samenstellen. Denk bijvoorbeeld aan antiparasitaire middelen, teekverwijderaars, antihistaminica voor als hij gebeten of gestoken wordt en verband in het geval van snijwonden.

  • Borstel of kam. Als je meer dan een paar dagen weggaat, is het een goed idee om je hond te borstelen, vooral als hij op onderzoek is uitgaan en vies geworden is. Het is mogelijk dat hij graszaadjes of andere zaden in zijn vacht heeft zitten.

Met je hond in het vliegtuig

Denk er lang en goed over na of dit een goed idee is, tenzij het absoluut noodzakelijk is, zoals bij een verhuizing. Voor veel honden levert vliegen veel stress op, vooral als ze het bagageruim in moeten en van jou gescheiden worden. Het geluid en het gevoel van het vliegen zullen helemaal anders zijn dan alles wat ze ooit beleefd hebben.

Als je hond toch moet vliegen, controleer dan de richtlijnen en regels van de luchtvaartmaatschappij. Dit is essentieel voor een succesvolle reis. Sommige maatschappijen zullen bepaalde hondenrassen niet toestaan om te vliegen, zoals Buldoggen, Mopshonden en andere honden met platte neuzen Veel van dit soort honden zijn overleden tijdens vluchten, dus denk er goed over na, zelfs als het is toegestaan.

Fijne vakantie

De vakantie hoort een van de beste periodes van het jaar te zijn, voor iedereen. Overweeg altijd of de activiteiten die jij leuk vindt ook leuk zijn voor je hond. Waarom geen oefenweekend? Kijk hoe je hond reageert op een redelijk lange reis en een verblijf op een vreemde plek of in een tent. Zo voorkom je dat je een duurdere vakantie op een verre bestemming verpest.

Als je je hond toch mee op vakantie neemt, gebruik dan de checklist en bereid je goed voor, zodat alles zo voorspoedig mogelijk verloopt. Fijne vakantie!

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA.