Hebben huisdieren last van vakantieblues?

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

De schoolvakantie zit er (bijna) op. De shoppingtrips voor nieuwe agenda’s, boeken en schooltassen zijn in volle gang en je bent al weer volop aan het plannen en regelen dat iedereen op tijd op de juiste plek komt. Sta je tijdens al dit ‘gechoreografeer’ dan eigenlijk wel eens stil bij het effect van dit nieuwe ritme op je huisdier? Na een zomer vol pret met de kinderen en de volledige aandacht op hem gericht, kan je hond van slag zijn als hij nu plotseling alleen thuis zit. Ook katten die plotseling weer alleen zijn, kunnen last van angst en depressies krijgen. Hoe help je je hond of kat over de vakantieblues heen als de scholen weer beginnen en de vakantie voorbij is?

Verlatingsangst

Australian Shepherd puppy standing staring out windowHonden lopen met name risico op het ontwikkelen van verlatingsangst als de vakantie ten einde is. Verlatingsangst herken je aan graven en krabben in een poging te ontsnappen, extreem huilen en janken, destructief kauwen, een terugval in zindelijkheidstraining of een verandering in het humeur. Grote veranderingen in het dagelijkse ritme kunnen verlatingsangst triggeren. Net als je hond plotseling weer alleen laten, nadat hij gewend was geraakt aan die super ‘quality time’ met jou en je gezin.

Een gezonde, sociale kat zal minder vatbaar zijn voor verlatingsangst na de vakantieperiode. Maar katten die verlaten of mishandeld zijn, een trauma hebben of meerdere eigenaren gehad hebben, lopen meer risico volgens PetMD. Kittens en katten die een uitzonderlijk sterke band met je kind hebben kunnen ook verlatingsangst ontwikkelen als hun favoriete persoon opeens urenlang verdwijnt. Dit uit zich in trillen, zich afzonderen, verstoppen en proberen te ontsnappen, verlies van eetlust, verandering in de stemming en een overstuurde maag wat leidt tot diarree.

Help je huisdier wennen

Kun je verlatingsangst voorkomen? Ja, als je je huisdier tijdig laat wennen aan het nieuwe ritme. De Amerikaanse dierenbeschermingsorganisatie American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA) adviseert om te beginnen met korte periodes van afwezigheid, zodat je huisdier kan wennen aan het idee dat jij weg gaat. In de weken voorafgaand aan het nieuwe schema bouw je de afwezigheid steeds verder uit. Huisdieren, vooral honden, reageren op jouw emoties. Het is dus belangrijk om kalm te blijven en geen grote drukte te maken van het afscheid. Als je je zorgen maakt over desctructief gedrag, slopen of onzindelijkheid kun je een bench overwegen. Ook hier geldt: laat je hond er langzaam aan wennen.

Andere tips bij verlatingsangst

Je kunt ook speelgoed en snoepjes gebruiken om je huisdier af te leiden van je afwezigheid. De ASPCA stelt voor om je hond een speeltje te geven gevuld met zijn favoriete snoepjes, waarmee hij is afgeleid gedurende het eerste halfuur nadat jij weg bent. Let uiteraard op dat je je hond alleen een veilig speeltje geeft als hij alleen is. Als je het speeltje opruimt wanneer je thuiskomt en alleen aan je hond geeft als je weggaat, is dit een signaal voor je hond dat je vertek veilig is en dat hij erop kan rekenen dat je terugkomt.

Speelgoed kan ook een positief effect hebben op katten die alleen zijn. Het leidt haar af en biedt vertier terwijl haar favoriete personen er niet zijn. Van een vensterbank met uitzicht op een vogelhuis, boom of struik wordt je kat ook blij. Haar brokjes of snoepjes in huis verstoppen is ook een geweldige manier om je kat bezig te houden als je er niet bent.

Wanneer iedereen ‘s avonds weer thuiskomt, is het feest. Geef je huisdier volop aandacht om ze te laten weten dat je hen niet bent vergeten. Ga lekker wandelen met je hond of speel met de kat. Voldoende beweging helpt hen om overdag te ontspannen en rustig te zijn.

Heb je al deze tips geprobeerd en blijft je huisdier verlatingsangst vertonen, is hij angstig of depressief, neem dan contact op met je dierenarts. Hij of zij kan een aantal behandelingen aanbevelen om je huisdier te helpen, variërend van gedragstraining tot een behandeling met feromonen, of medicijnen tegen angst.

Door rekening te houden met de emotionele toestand van je huisdier als jij en je gezin je voorbereiden op een nieuw schooljaar, ben je hopelijk de vakantieblues bij je hond of kat de baas en zal het hele gezin soepel overstappen naar het nieuwe schema, inclusief je vierpotige familieleden.

Biografie van de auteur

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

 

Huisdiereigenaar Jean Marie Bauhaus blogt en schrijft over honden en katten. Ze komt uit Tulsa, Oklahoma (VS) waar ze meestal onder de bezielende leiding van een groep viervoeters schrijft.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Lam

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Tonijn

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Senior 11+ Kattenvoer met Kip

  <p> <strong>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Healthy Ageing 11+</strong> is samengesteld om gezonde hersenen en nieren bij katten van 11 jaar en ouder te ondersteunen. Met klinisch bewezen antioxidanten, omega-3 vetzuren en L-carnitine.</p><p></p>