Huisdieren alleen thuis: wanneer de kinderen terug naar school gaan
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Als je kinderen weer terug naar school gaan en je druk bezig bent met de organisatie van het brengen en ophalen en het inslaan van schoolbenodigdheden, is het toch een goed idee om tijd vrij te maken om na te denken over welk effect de nieuwe situatie zal hebben op je huisdieren. Je hond heeft de hele zomer samen met je kinderen en de rest van de familie doorgebracht en het zal voor hem niet makkelijk zijn om plotseling alleen thuis te zijn. Dit geldt echter niet alleen voor hem. Hoewel de meeste katten er prima tegen kunnen om alleen te zijn, zullen sommige de plotselinge leegte opmerken en zich daar triest bij voelen. Lees verder voor tips om je huisdieren te helpen omgaan met het nieuwe schooljaar.
Verlatingsangst
Vooral honden lopen een groot risico op verlatingsangst wanneer de kinderen weer naar school gaan. Dit is een stoornis die gekenmerkt wordt door (enkele van) de volgende symptomen:
Onrust wanneer jij of een familielid aanstalten maakt om te vertrekken.
Graven en krabben in een poging te ontsnappen.
Te veel huilen en jammeren.
Dingen kapot kauwen.
Problemen met de zindelijkheid.
Stemmingswisselingen.
Een grote verandering in de routine van de familie is een mogelijke trigger voor deze stoornis, zoals wanneer je hond plotseling alleen thuis moet blijven wanneer hij gewend is aan menselijk gezelschap.
Hoewel gezonde, goed aangepaste katten onder deze omstandigheden niet snel last zullen krijgen van verlatingsangst, kunnen sommige katten er toch kwetsbaar voor zijn. Katten die in het verleden verlaten zijn, trauma en/of mishandeling hebben meegemaakt of meerdere eigenaars hebben gehad lopen een hoger risico. Katten en kittens die een bijzonder sterke band met je kind hebben kunnen ook risico lopen wanneer hun favoriete persoon urenlang verdwijnt. Katten met verlatingsangst zullen vaak beven, zich terugtrekken, zich verstoppen en proberen te ontsnappen. Ze kunnen hun eetlust verliezen, stemmingswisselingen hebben en last van hun maag hebben, mogelijk met diarree.
Voorkomen is altijd beter dan genezen
Volgens het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG), kan je je huisdier helpen verlatingsangst te voorkomen door hem te laten wennen aan korte periodes van afwezigheid. Het idee is dat je huisdier gewend raakt aan het idee dat jij van huis bent en dat je de lengte van je afwezigheid langzaam opbouwt.
Huisdieren - en vooral honden - nemen de emoties van hun baasjes over, dus het is belangrijk om kalm te blijven en niet te veel theater te maken van het van huis gaan, afscheid nemen en thuiskomen. Het is het beste voor je hond als hij zo veel mogelijk vrijheid heeft wanneer jij van huis bent. Als je je echter zorgen maakt dat hij dingen kapot maakt of in huis zijn behoefte doet, kan je proberen om hem de ruimte te geven op een veilige plek waar hij niks kostbaars kapot kan maken.
Alle dieren moeten wel eens alleen worden gelaten, dus het is een goed idee om ze daar vanaf het begin aan te laten wennen. Probeer de routine van je huisdieren in periodes zoals de zomervakantie, wanneer ze meer samen zijn met de familie, zo veel mogelijk te laten lijken op de dagen dat je afwezig bent. Zorg ervoor dat ze soms alleen zijn en dat dit steeds vaker gebeurt en langer duurt wanneer het nieuwe schooljaar eraan komt.
Denk eraan dat huisdieren ook vrije tijd nodig hebben. Je huisdieren horen altijd een veilige, afgeschermde plek te hebben waar ze zich kunnen terugtrekken zonder dat ze gestoord worden door jou, je kinderen of hun vriendjes.
Huisdieren helpen ermee om te gaan
Je kunt ook speeltjes en traktaties gebruiken om je huisdier af te leiden van het feit dat je er niet bent. Je kan je hond een voerpuzzel geven met zijn favoriete snacks, zodat hij het eerste half uur dat je van huis bent lekker bezig blijft. Katten hebben ook baat bij speeltjes om ze af te leiden en te amuseren wanneer de familie niet thuis is. Als je stukjes droog kattenvoer door het hele huis heen verstopt, blijven ze bezig en zijn ze afgeleid.
Maak niet te veel theater wanneer je thuiskomt. Negeer je hond niet - dit maakt hem alleen maar gefrustreerd - maar een kalm, vriendelijk "Hallo" en een aai is voldoende. Neem hem mee naar de tuin of ga samen kalm in een andere kamer zitten. Hoe kalmer je bent en hoe normaler je je gedraagt, hoe meer je hond je ontspannen houding zal overnemen. Het is ook heel belangrijk om hem regelmatig te laten bewegen. Zo help je hem om gedurende de dag kalm en ontspannen te blijven.
Als je deze tips probeert en je huisdier nog steeds tekenen van angst of depressie vertoont, kan je het beste met de dierenarts praten. Hoe sneller je goed gedragsadvies inwint, hoe beter voor jou en je huisdier. Het is belangrijk om met een goed gekwalificeerde gedragsdeskundige te praten. Als de dierenarts het probleem zelf niet kan oplossen, zal hij je doorverwijzen. Als je je bewust bent van de emoties van je huisdier bij het voorbereiden van het nieuwe schooljaar, zal de overgang voor de hele familie hopelijk soepel verlopen, ook voor je huisdier.
Over de auteur
Jean Marie Bauhaus
Jean Marie Bauhaus is romanschrijver en huisdierenblogger en woont in Tulsa, Oklahoma, waar ze doorgaans onder leiding van haar huisdieren haar werk uitoefent.
Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA en Dr. Emma Milne BVSc FRCVS