Constipatie (verstopping) bij honden en katten

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Constipatie (ook wel bekend als verstopping) is lastig op te merken bij honden en katten. In tegenstelling tot overgeven en diarree, lijkt constipatie op het eerste gezich ook niet iets te zijn waar we ons veel zorgen over hoeven te maken. Het kan echter duiden op andere problemen en je kat of hond kan er zich behoorlijk rot door voelen, dus het moet wel degelijk worden onderzocht. In dit artikel kijken we naar de oorzaken van constipatie bij honden en katten, hoe je kunt achterhalen of je huisdier geconstipeerd is, en wat de beste manier is om constipatie of colitis bij katten en honden te verhelpen.

Wat is de oorzaak van constipatie bij honden en katten?

Constipatie wil zeggen dat je een ophoping aan uitwerpselen in de dikke darm hebt die er niet uitkomt. Hier kunnen een aantal redenen voor zijn, afhankelijk van het dier in kwestie. Het kan zijn dat je hond of kat iets verkeerds gegeten heeft waardoor de uitwerpselen veel harder zijn dan gebruikelijk. Hierbij kun je denken aan een karkas, botten of voorwerpen zoals sokken die door de darmen heen zijn gekomen, maar vervolgens vast zijn komen te zitten.  

Soms kan het zijn dat hun darmbeweging om de een of andere reden is vertraagd. Dit betekent dat de uitwerpselen meer tijd in de darmen doorbrengen en er daardoor meer water door de darmen uit is onttrokken. De uitwerpselen worden zo erg droog en hard, waardoor ze moeilijk eruit komen. Als dit niet wordt verholpen, noemen we het obstipatie. Dit wil zeggen dat een dier niet kan poepen, waardoor de darmen vol blijven. Dat kan tot grote problemen leiden. Een goed voorbeeld hiervan is megacolon bij katten. Bepaalde rassen zoals siamezen zijn hier vatbaar voor, en dit kan ernstig vormen aannemen.

Constipatie of obstipatie kan ook plaatsvinden doordat er iets anders in de buik op de darmen drukt, waardoor de uitwerpselen er niet meer uit kunnen. Bijvoorbeeld een vergrote prostaatklier of een tumor. Hoe kun je achterhalen of je hond of kat geconstipeerd is?

Tekenen van constipatie bij honden en katten.

Constipatie is het makkelijkste vast te stellen als je hond of kat probeert te poepen maar dat er niets uitkomt. Ze persen wel en nemen de houding aan zonder dat het lukt. Soms komt er een kleine drol uit of het kan zijn dat je wat slijm ziet als je hond of kat colitis heeft. Als je kat altijd buiten haar behoefte doet, kan het moeilijk vast te stellen zijn of ze geconstipeerd is totdat ze zich erg opgeblazen en slecht voelt.

De meesten van ons zijn wel eens geconstipeerd geweest, dus we kunnen ons voorstellen hoe het voelt om je opgeblazen te voelen wanneer alles verstopt zit. Constipatie die langer duurt dan enkele dagen zorgt ervoor dat zowel wijzelf als onze katten en honden ons flink ziek en ellendig kunnen voelen.  

Wat je hond of kat te geven als ze geconstipeerd zijn.

Zoals ik al aangaf, is constipatie vaak geen ernstig probleem en houdt het vaak vanzelf op na een dag of twee. Je zou water kunnen toevoegen aan het dieet van je huisdier door brokken in water te weken of extra water aan hun natvoer toe te voegen. Soms kan het helpen om vezelrijk voer te geven, maar bespreek eerst altijd met je dierenarts of het een goed idee is om van voer te wisselen omdat in sommige gevallen (zoals bij megacolon of een vastzittend stuk bot) vezels het probleem juist kunnen verergeren. Sommige laxeermiddelen voor huisdieren die je zonder recept kunt kopen, kunnen ook helpen. Het belangrijkst is dat het niet te lang duurt, omdat in het geval van een onderliggende oorzaak tot problemen kan leiden. Zeker als je hond of kat pijn lijkt te hebben, depressief of verward lijkt, of als je bloed aantreft, dien je zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan. Dat is ook het geval als de constipatie terugkeert.

Sommige mensen zijn bang dat ze de tijd van de dierenarts verspillen, maar ik vertel mijn klanten altijd dat ik liever een dier zie langskomen waar niets mis mee is, dan dat er iets wordt gemist en je te laat bent. We zijn er niet alleen voor de gezondheid en het welzijn van je dier, maar ook om jou gerust te stellen. Wees dus niet bang om vragen te stellen.

Over de auteur

Dr. Emma Milne

Dr Emma Milne is sinds 1996 een gekwalificeerde dierenarts. Ze heeft 12 jaar lang in een dierenartspraktijk voor kleine huisdieren gewerkt en is zeven jaar werkzaam geweest als adviseur voor klinische voeding. Ze staat bekend om haar inspanningen voor dierenwelzijn en heeft tien boeken over huisdieren geschreven.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten