Met onze Hill's verpakkingen bouwen we aan een duurzame toekomst

Bij Hill's streven we ernaar om de natuurlijke bronnen, die we gebruiken voor het produceren, verpakken en bezorgen van onze producten, te minimaliseren (en aan te vullen). Daarom hebben we als doel om in 2025 met 100% recyclebare verpakkingen te werken.

Onze eerste lijn met recyclebare verpakkingen voor VET ESSENTIALS rolt op dit moment van de band – dat maakt ons een van de eerste grote fabrikanten van dierenvoer in Europa die overstapt op recyclebare verpakkingen voor droogvoer. Laten we eens wat dieper ingaan op wat er allemaal nodig is om recyclebare verpakkingen te maken.

Hoe de recyclebare verpakkingen van Hill’s werden ontwikkeld

We zijn bijna 3 jaar bezig geweest met de ontwikkeling van het nieuwe recyclebare materiaal voor de nieuwe VET ESSENTIALS verpakkingen. Er zijn heel wat tests nodig geweest om te waarborgen dat er werd voldaan aan onze kwaliteits- en veiligheidsnormen. We hebben de sterkte, duurzaamheid en houdbaarheid getest en we hebben gekeken of ze bestand waren tegen invloeden van buitenaf. Tijdens de ontwikkelingsfase werden meer dan 50 verschillende tests uitgevoerd, waarbij alle zakformaten op allerlei mogelijke problemen werden getest.

Wat is er zo bijzonder aan deze technologie?

Tot nu toe werden VET ESSENTIALS zakken gemaakt van een combinatie van PET (polyethyleentereftalaat) en PE (polyethyleen). PET wordt vaak voor waterflessen gebruikt vanwege de sterkte en het glanzende oppervlak. PE biedt uitstekende eigenschappen om het voer zo vers mogelijk te houden. Helaas is het zo dat als deze materialen met elkaar gecombineerd worden, de recyclingfaciliteiten ze niet kunnen verwerken - wat recycling ook lastig maakt.

Om hier mee om te gaan hebben we een nieuwe verpakkingsoplossing voor onze recyclebare zakken ontwikkeld, door de inzet van PE mono-materiaal (polyethyleen, op de dierenvoerzakken van VET ESSENTIALS aangeduid als #4 LDPE=Low Density Polyethylene). Om de benodigde vereisten voor sterkte en kwaliteit te garanderen, hebben we verschillende lagen samengevoegd. Alle delen van de verpakking zijn van dit materiaal gemaakt; waaronder de zak zelf, de schuiver, de sluiting en het handvat. Aangezien de hele zak is gemaakt van polyethyleen, kan het materiaal volledig worden gerecycled!

Afhankelijk van waar je woont, is het eenvoudig om de verpakking thuis in de juiste afvalzak te deponeren, of bij een recyclepunt af te geven. De werkwijze om polyetheen te recyclen verschilt per locatie. Kom meer te weten over het recyclen van de verpakkingen.

Wat gebeurt er nadat de verpakkingen zijn gerecycled?


Omdat onze zakken zijn gemaakt van polyethyleen (een van de meest gerecyclede kunststoffen), kunnen er verschillende nieuwe producten van worden gemaakt, bijvoorbeeld constructiematerialen en nieuwe verpakkingen.

In het recycleproces wordt de zak in stukjes versnipperd, gewassen en gedroogd. Vervolgens wordt het in een extruder geplaatst om een lange plastic draad te creëren. Deze draad wordt in korrels gesneden, die het basismateriaal vormen voor nieuwe plastic producten en verpakkingen.

Kleine stapjes, grote impact

De kwaliteit van de plastic korrels, het basismateriaal voor nieuwe kunststoffen, is afhankelijk van hoe 'goed' recyclebaar afval wordt gesorteerd. Het is daarom belangrijk dat iedereen zijn steentje bijdraagt en zoveel mogelijk aan recycling en afvalscheiding doet. Het zetten van deze kleine stappen vandaag, zorgt voor een grote impact in de toekomst.

  • Korrels van een mindere kwaliteit kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om vuilniszakken te maken.
  • Korrels van een goede kwaliteit kunnen worden gebruikt voor spullen als tuinmeubelen of kunnen aan nieuw plastic worden toegevoegd zodat er minder 'puur' nieuw plastic1 nodig is.

Ons ultieme doel is om volledig afvalvrij te worden. Een van onze initiatieven voor dit doel is recyclebare plastic oplossingen te creëren, zodat materialen kunnen worden hergebruikt. Dit verlaagt de behoefte aan materialen van puur nieuw plastic en helpt een circulaire economie voor plastic te creëren.

En om recyclen nog toegankelijker te maken, nemen we deel aan het CEFLEX Project. Het CEFLEX initiatief helpt het recyclen van verpakking in een toenemend aantal Europese landen te verhogen door:

  • Het ontwikkelen van richtlijnen op het gebied van een circulaire economie, waarbij zowel aan de verpakking wordt gedacht als aan de infrastructuur voor het verzamelen, sorteren en recyclen van afval

  • Het vaststellen en ondersteunen van markten die duurzaamheid nastreven om hen te helpen hun recyclingpraktijken uit te breiden

  • Het voorstellen van een duurzaam bedrijfsmodel waarbij verpakkingen worden verzameld, gesorteerd, gerecycled en ingeleverd tegen een concurrerende kwaliteit en prijs

Tegen 2025 hoopt CEFLEX een gevestigde infrastructuur in heel Europa te hebben opgezet voor het verzamelen, sorteren en recyclen van verpakkingen.

Hoe helpt het recyclen van VET ESSENTIALS verpakkingen?

Het recyclen van één VET ESSENTIALS recyclebare verpakking:

energiebesparing

Energiebesparing – in potentie de hoeveel energie om 52 smartphones op te laden2,4

 

 

 

bespaart-elektriciteit

Bespaart elektriciteit  – tot mogelijk het equivalent aan elektriciteit dat wordt gebruikt om een 9-W LED gloeilamp 3 dagen achter elkaar te laten branden2,3

 

 

bespaart-op-de-hoeveelheid-koolstofemissies

Bespaart op de hoeveelheid koolstofemissies – bespaart mogelijk het equivalent aan koolstofemissies van een autorit van 1 km2,5

 

 

Stel je de grote impact voor die we samen kunnen maken als we allemaal ons steentje zouden bijdragen!

Altijd een stap voor, voor een betere toekomst

Door recyclebare materialen te gebruiken en iedereen ze op de juiste manier te laten sorteren, komt een afvalvrije toekomst steeds dichterbij. Samen kunnen we toewerken naar een duurzame omgeving waarin materialen worden hergebruikt en waar aanmerkelijk minder nieuwe materialen nodig zijn.

Meer informatie:
https://www.hillspet.be/nl-be/about-us/sustainability/building-a-better-tomorrow

1Dit is volledig nieuw ontwikkeld zonder het gebruik van gerecyclede materialen. Dit soort plastic wordt (met behulp van aardgas of ruwe olie) geproduceerd om gloednieuwe plastic producten voor de allereerste keer te maken.

2Op basis van een recyclebare verpakking van 10 kilo droogvoer.

3Ecologische gevolgen van het recyclen van een ton extra plastic afval (EU-markt polymeermix) vergeleken met de huidige alternatieve EU-afvalverwerking (gemiddelde mix van verbranden en storten van afval). Tonini, D., Garcia-Gutierrez, P. and Nessi, S., Environmental effects of plastic waste recycling, EUR 30668 EN, Publications Office of the European Union, Luxembourg, 2021, ISBN 978-92-76-34297-7, doi:10.2760/955772, JRC122455.

4Op basis van een gemiddelde besparing van 2 kWu aan energie van fossiele brandstoffen (1,2). Voor het opladen van een smartphone heb je 0,012 kWu nodig (EPA, 2021).

5Op basis van een gemiddelde besparing van 150 gram CO2e (1,2). Een gemiddelde passagiersauto stoot 0,17148 kg CO2e/km uit (DEFRA, 2021).