Welke planten zijn giftig voor katten?

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Met planten en bloemen kan je huis en tuin prachtig opfleuren. Sommige planten kunnen echter giftig zijn voor je kat. Voordat je nieuwe planten aanschaft, is het een goed idee om eerst uit te zoeken welke planten giftig zijn voor katten.

Planten die giftig zijn voor katten

Hier volgt een aantal planten en bloemen die giftig zijn voor katten, van kamerplanten tot tuinplanten, waaronder groenten en kruiden.

1. Lelies

'Lelie' wordt vaak gebruikt als algemene term, maar er bestaan in totaal zo'n 90 soorten, waaronder de Aziatische lelie en het lelietje-van-dalen. Wat hebben deze planten gemeen, behalve hun naam? Ze zijn allemaal giftig voor katten. Ze behoren zelfs tot de meest giftige planten voor katten. Inname kan onmiddellijk leiden tot nierfalen.

2. Eucalyptus

De eucalyptus is rijk aan vezels, maar maakt geen deel uit van een gezond dieet. De bladeren zijn giftig voor de meeste dieren, behalve koala's en een aantal wilde vogels.

3. Jadeplant

Vetplanten, zoals de jadeplant, zijn perfect voor mensen die geen groene vingers hebben. Ze hebben weinig onderhoud nodig en zien er prachtig uit. Helaas is de jadeplant een van meerder vetplanten die giftig zijn voor katten.

4. Zijdeplant

Het planten van zijdeplanten in de tuin is een populaire manier om monarchvlinderpopulaties te ondersteunen. De vrucht van de zijdeplant is echter giftig voor mens en dier.

5. Ui

Over de hele wereld wordt ui gegeten en vooral in China en India, de twee landen die de meeste uien produceren. Uien - en knoflook, prei, bosui, bieslook en sjalotten - zijn echter giftig voor veel dieren, waaronder katten en honden.

6. Tomaten

De vrucht van de tomatenplant is niet schadelijk voor je kat, maar de stengel en de bladeren kunnen giftig zijn. Deze horen op het lijstje mensenvoedsel dat niet geschikt is voor katten.

7. Narcissen 

Deze populaire lentebloemen zien er prachtig uit met hun gele en witte kleuren. Hun schoonheid is echter bedrieglijk. Volgens het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren is zowel de plant als de bol van de narcis giftig voor katten.

8. Hyacint

De zoetgeurende hyacint komt uit het oostelijke Middellandse Zeegebied. Nauw verwant zijn de waterhyacint en de tulp. Deze bolbloemen zijn prachtig, maar ze bevatten alkaloïden die gevaarlijk kunnen zijn voor je kat.

9. Maretak

Al sinds de 18e eeuw kussen mensen elkaar onder de maretak. Voor katten leiden deze planten echter niet tot eeuwige liefde, maar tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals hartfalen. Andere planten voor de feestdagen, zoals de belladonnalelie, zijn ook slecht voor de gezondheid van je kat. Je kan ze beter buiten de deur houden.

10. Alruin 

Alruin is een bloeiende stuik afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, met een mythische reputatie die vele eeuwen teruggaat. De giftigheid is echter niet alleen folklore. De alruinwortel is zeer giftig voor katten (en voor mensen).

11. Azalea's 

De azalea maakt deel uit van de rododendronfamilie en is een kleine, bladverliezende plant die giftig is voor katten. Ze kunnen problemen krijgen met maag en darm, hart en bloedvaten en het centrale zenuwstelsel.

Andere veelvoorkomende planten die giftig zijn voor katten zijn:

  • Croton

  • Caladium

  • Dieffenbachia

  • Ficus (Indische rubberboom, treurvijg en Ficus variegata)

  • Philodendron

  • Monstera (gatenplant)

  • Oleander

  • Kerstster

  • Oranjeboompje

  • Hulstbessen

De giftigheid kan variëren al naar gelang het type plant en hoe veel een kat heeft binnengekregen. Kerststerren zijn bijvoorbeeld licht giftig voor de meeste katten. Sommige katten zijn er echter bijzonder gevoelig voor en kunnen klinische symptomen krijgen zo ernstig zijn dat ze medische behandeling moeten ondergaan, zelfs bij kleine hoeveelheden.

Wil je graag een nieuwe plant voor in huis of in de tuin, maar weet je niet of hij giftig is voor je kat? Het LICG geeft een overzicht over kamer- en buitenplanten en bolbloemen.

Tekenen van vergiftiging

Elk plantengif kan een andere reactie veroorzaken. Als je kat bijvoorbeeld een plant uit de uienfamilie eet, kan dit de rode bloedcellen beschadigen en leiden tot bloedarmoede. Ze zal zich dan slap voelen en minder eetlust hebben en haar tandvlees zal bleek worden. Het LICG schrijft dat je kat kan overgeven, kwijlen of toevallen kan krijgen als ze leliestuifmeel binnenkrijgt.

Hoewel de effecten afhangen van de specifieke plant, zijn er enkele tekenen van vergiftiging waar je op kan letten:

  • Braken

  • Diarree

  • Hoesten

  • Moeilijk ademen

  • Desoriëntatie

  • Hartkloppingen

  • Verlies van eetlust

  • Verwijde pupillen

  • Te veel likken of krabben

  • Toevallen

  • In sommige gevallen plotselinge dood

Tenzij je je kat op heterdaad betrapt, weet je vaak niet dat ze giftig plantenmateriaal heeft binnengekregen. Neem meteen contact op met de dierenarts als je kat om onbekende redenen een van deze tekenen vertoont en toegang heeft tot giftige planten of bloemen.

Wat te doen als je kat een giftige plant binnenkrijgt

Als je vermoedt dat je kat giftige planten heeft binnengekregen, bel je meteen de dierenarts. Als de dierenarts niet beschikbaar is, bel je een vergiftigingencentrum voor huisdieren. Houd deze telefoonnummers bij de hand voor noodgevallen.

Tenzij een diergeneeskundige professional zegt dat het moet, is het beter om niet te proberen je kat te laten overgeven, zo waarschuwt het LICG. In sommige gevallen kan het zelfs gevaarlijk zijn. Volg altijd de instructies van de dierenarts op.

In de kliniek zal de dierenarts een onderzoek uitvoeren, plus alle bloedtesten die nodig zijn om het gif te identificeren en de juiste behandeling te bepalen.

Preventie

Het is vrij gemakkelijk om je kat thuis te beschermen tegen giftige planten - haal geen giftige planten in huis. Soms moet je nee zeggen tegen een prachtige bos bloemen.

Het is wat lastiger met katten die naar buiten gaan, maar er zijn manieren om de kans te verkleinen dat ze giftige planten binnenkrijgen. Het LICG raadt aan om de meest gevaarlijke planten uit de tuin te verwijderen en om te controleren of de buren mogelijk giftige planten in de tuin hebben staan. In het geval dat je kat ziek wordt, kan je dierenarts vertellen welke planten mogelijk de oorzaak zijn. Zo kan hij beter de oorzaak van de vergiftiging bepalen en de juiste behandeling kiezen.

Voordat je je woning versiert met verse bloemen en planten, is het beter om eerst onderzoek te doen en met de dierenarts te praten. Zo zorg je ervoor dat je geen planten binnenhaalt die giftig zijn voor je kat. Er zijn genoeg veilige opties, zoals Kaapse viooltjes, jasmijn en begonia's. Ze zien er prachtig uit en zijn veilig voor je kat.

Over de auteur

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien is schrijfster, moeder en al lang katteneigenaar. Haar twee Blauwe Russen zijn de baas in huis. Ze schrijft ook voor Care.com, What to Expect en Fit Pregnancy, waar ze over huisdieren, zwangerschap en het gezinsleven schrijft. Vind en volg haar op Instagram en Twitter @brovelliobrien.

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA en Dr. Emma Milne BVSc FRCVS