Veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij kleine hondenrassen

Geschreven door Erin Ollila
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Gefeliciteerd! Jij en je gezin staan op het punt een kleine hond te adopteren. Je hebt alles uitgezocht, van het beste speelgoed voor kleine pups tot hoe je je hond meeneemt op vakantie, maar het is ook verstandig om op de hoogte te zijn van enkele van de meestvoorkomende gezondheidsproblemen bij kleine honden.

Het is natuurlijk niet zo dat je nieuwe familielid ergens last van krijgt puur omdat sommige gezondheidsproblemen vaker voorkomen bij kleine honden. Maar als zorgzaam baasje wil je niet alleen voorbereid zijn op alle leuke speelse momenten, maar wil je ook weten wat je kunt verwachten mocht er iets misgaan. Lees verder om meer te weten te komen over de vijf veelvoorkomende gezondheidsproblemen waarmee kleine honden te maken kunnen krijgen.

1. Een collaps van de trachea (luchtpijp)

De luchtpijp, ook wel de trachea genoemd, bestaat uit kleine ringen van kraakbeen met een bovenkant die bestaat uit dun weefselvlies. Een collaps (instorting) van de luchtpijp is een chronische, progressieve aandoening waarbij de kraakbeenringen een deel van hun stijfheid verliezen en het bovenste weefselvlies begint te verslappen; wat er uiteindelijk toe kan leiden dat de luchtpijp van de hond (gedeeltelijk) samenklapt. Deze aandoening kan het moeilijk maken om te ademen.

De meeste honden die problemen hebben met de luchtpijp zijn van middelbare leeftijd of ouder, hoewel jonge honden er ook soms last van krijgen. Het meestvoorkomende teken van dit probleem is een droge, harde hoest die klinkt als een 'toeterende' hoest. Meestal is dit 's nachts erger, wanneer de hond opgewonden is of als er aan zijn halsband wordt getrokken. Als je hond hoest, is het belangrijk dat je hem naar de dierenarts brengt om vast te stellen of een tracheale instorting (samenklappen van de luchtpijp) de oorzaak van de hoest is en om aanbevelingen te krijgen over wat je kunt doen.

2. Patellaluxatie (ontwrichte knieschijf)

Patellaluxatie (een loszittende/verplaatste knieschijf) is een genetische aandoening die elk hondenras kan treffen, maar The Animal Trust meldt dat honden van zeer kleine en kleine rassen zoals poedels, chihuahua's, yorkshire terriërs en dwergkeeshonden het vaakst getroffen worden.

Honden met deze aandoening vertonen niet altijd tekenen, maar de meeste zullen hun aangedane ledemaat een paar passen dragen en 'overslaan' of met hun poot schudden voordat ze weer normaal lopen. Deze kreupelheid komt over het algemeen steeds vaker voor naarmate de aandoening vordert en kan leiden tot artritis. De behandeling kan variëren naargelang de ernst van de aandoening, waarbij in ernstigere gevallen een operatie wordt aanbevolen. Als je merkt dat je hond mank loopt of 'huppelt', moet je dierenarts je hond onderzoeken om je de beste behandelopties te geven.

Blonde dwergkeeshond die wordt verzorgd

3. Mitralisklepaandoening kleine honden

Een van de ernstigere gezondheidsproblemen bij kleine honden heeft te maken met het hart. Tijdens het ouder worden, kunnen de kleppen van het hart gaan 'slijten' en lekken, waardoor het hart minder goed werkt. Een lek in de mitralisklep, een van de belangrijkste kleppen aan de linkerkant van het hart, wordt mitralisklepinsufficiëntie genoemd.

Niet alle honden met mitralisklepaandoeningen zullen symptomen vertonen, maar de PDSA noemt als meestvoorkomende symptomen: weinig energie, gewichtsverlies, kortademigheid, hijgen en instorting. Een ander veelvoorkomend symptoom is hoesten dat 's nachts, of na het slapen of liggen erger wordt.

Honden met ernstige mitralisklepaandoeningen lopen het risico op congestief hartfalen, dus het is belangrijk dat je zo snel mogelijk je dierenarts bezoekt als je hond symptomen vertoont. Je dierenarts zal met een stethoscoop op een ruis controleren en zal eventueel andere onderzoeken uitvoeren, zoals een echografie, röntgenfoto's of een ECG (om het hartritme van je hond te controleren).

Helaas zijn er geen preventieve methoden die je kunt nemen om deze aandoening te voorkomen. Regelmatige controle betekent echter dat je dierenarts het probleem in een zo vroeg mogelijk stadium kan vaststellen en je een plan voor controle en verzorging kan geven.

4. Gebitsaandoeningen

Een goede gebitsverzorging is belangrijk voor alle honden, maar vanwege hun kleine gebit lopen kleine hondenrassen een groter risico op gebitsproblemen. Het eerste teken van een gebitsprobleem is vaak een slechte adem, maar je kunt ook tandsteenafzetting op de tanden en rood tandvlees aantreffen. Naarmate de tandziekte langer duurt, kan deze pijn, losse tanden en eetproblemen veroorzaken.

Het is belangrijk dat je een goede routine gebruikt om het gebit van je hond schoon te houden. Dagelijks tandenpoetsen is de gouden standaard en met deze gewoonte moet je beginnen als je hond nog een puppy is, omdat het lastiger is om ermee te beginnen bij oudere honden. Er zijn een aantal voedingsmiddelen, snacks en hondentandpasta's die je kunnen helpen. Controleer of de verpakking het zegel van de Veterinary Oral Health Council (VOHC) bevat om er zeker van te zijn dat je een product kiest dat werkt. Je dierenarts kan ook specifieke producten aanbevelen die je hond kunnen helpen en zal je laten weten wanneer een volledige gebitsreiniging nodig is.

5. Obesitas bij kleine hondenrassen

Hoewel het verleidelijk kan zijn om je kleine hond veel lekkere dingen te geven, is het belangrijk om te onthouden dat dit ervoor kan zorgen dat je hond te dik wordt. Tekenen van overgewicht zijn dat je de ribben van je hond niet meer goed kunt voelen en dat hij geen duidelijke taille meer heeft. Honden met overgewicht kunnen ook moeite hebben met bewegen en lopen het risico op andere ziekten zoals diabetes en artritis.

Zorg ervoor dat je je hond de juiste hoeveelheid voer geeft, een beperkt aantal kleine snacks en geef hem voldoende gelegenheid om elke dag te bewegen - zelfs als hij alleen maar thuis of in de tuin met zijn speelgoed speelt.

Als je denkt dat je hond overgewicht heeft, neem dan contact op met je dierenarts. Je dierenarts kan je helpen het ideale gewicht voor je pup te bepalen en je op weg helpen met een geschikt dieetplan.

Als je een aantal veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij kleine honden kent, kun je er zeker van zijn dat je er alles aan kunt doen om je nieuwe hond gezond te houden. Maar onthoud, omdat de grootte van je hond hem een potentiële kandidaat maakt voor sommige van deze gezondheidsproblemen, wil dat nog niet zeggen dat hij er last van krijgt. Als je weet waar je op moet letten, kun je hem in een vroeg stadium door je dierenarts laten behandelen of zelfs bepaalde problemen helemaal vermijden.

Over de auteur

Erin Ollila

Erin Ollila is een dierenliefhebber die gelooft in de kracht van woorden en hoe een boodschap het beoogde publiek kan informeren en zelfs transformeren. Haar werk is te vinden op het internet en in gedrukte media, en omvat interviews, ghostwriting, blog posts en creatieve non-fictie. Erin is een fan van SEO en alles wat met social media te maken heeft. Ze studeerde af aan Fairfield University met een M.F.A. in creatief schrijven. Neem contact met haar op via Twitter @ReinventingErin of lees meer over haar op http://erinollila.com.

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  <p> <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight heeft een unieke mix van ingrediënten en een laag vetgehalte. Samengesteld om uw hond te helpen een gezond gewicht te bereiken voor een langere levensverwachting. </p><p><br><b> 
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  <p><span class='nowrap'>Science Plan</span><sup>TM™</sup> Canine Adult Small & Miniature is samengesteld om honden van een klein ras te helpen bij het behoud van het ideaal gewicht en om de gezondheid van mond en gebit te ondersteunen. Met omega-6 vetzuren voor een glanzende vacht en toegevoegd L-carnitine voor een effectieve vetverbranding.</p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> / Optimale Mobiliteit Mini is speciaal samengesteld ter ondersteuning van een optimale mobiliteit en soepele gewrichten bij honden die de voorkeur geven aan een kleiner brokje. Verrijkt met omega-3 vetzuren en wetenschappelijk bewezen anti-oxidanten.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Mature Adult 7+ Hondenvoer met Kip

  <p> <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Small & Miniature is samengesteld om een sterk immuunsysteem, gezonde vitale organen en de gezondheid van mond en gebit te ondersteunen. Met klinisch bewezen antioxidanten en natuurlijke ingrediënten en met toegevoegde vitaminen en mineralen.</p>