Alles over vaccinaties voor je hond | Hill's
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Ziektes komen bij honden in verschillende gradaties voor, van minder ernstig tot fataal. Gelukkig kan je je hond goed beschermen tegen de meeste ziektes door elk jaar op tijd te vaccineren. In dit artikel vertellen we je meer over hondenziektes en waarom het zo belangrijk is om het vaccinatieschema te volgen.
Levensbedreigende hondenziektes
Sommige ziektes kunnen veel schade toebrengen aan de gezondheid van je hond, soms zelfs met fatale afloop. Het is ontzettend belangrijk om je hond tegen de volgende ziektes te vaccineren:
Ziekte van Carré
Veelvoorkomende klachten van deze ziekte zijn hoesten, diarree, koorts, braken, geïrriteerde ogen en een loopneus. Soms worden de neus en voetkussentjes hard en gebarsten. Ook kan deze ziekte leiden tot beroertes, stuiptrekkingen verlammingen.
Hondenparvovirus
Deze ziekte wordt gekenmerkt door bloederige diarree. Andere symptomen zijn braken, verminderde energie, depressie en verhoging. Het parvovirus is erg besmettelijk. Vooral puppy’s jonger dan 6 maanden pikken het virus snel op.
Honden Hepatitis
Honden Hepatitis is een zeer ernstige leveraandoening. Hoesten, buikpijn, toevallen, braken en diarree komen hierbij het meest voor. Ook kan een blauw of melkglas oog ontstaan, waarbij de ogen een blauwe waas krijgen. Puppy's jonger dan 12 maanden zijn ontvankelijk voor honden hepatitis.
Leptospirose
Deze ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie en kan worden overgedragen door contact met de urine van geïnfecteerde dieren.
De eerste vorm wordt doorgegeven in de urine van andere honden. De andere vorm - ook wel bekend als de ziekte van Weil - wordt overgedragen via de urine van ratten.
Deze ziekte kan leiden tot depressie, verhoging, grote dorst, lethargie, overmatig urineren, buikpijn, braken, bloederige diarree en zelfs geelzucht. Geelzucht kan je herkennen aan vergeling van de huid, het oogwit en de binnenkant van de wang.
In ernstige gevallen is deze ziekte binnen een paar uur fataal. Deze vorm van Leptospirose kan ook worden overgedragen op mensen.
Honden-parainfluenza virus
Dit is een zeer besmettelijke ziekte die kennelhoest veroorzaakt. Kennelhoest – of kennelkuch – wordt gekenmerkt door een droge, keffende hoest. In het ergste geval kan dit klinken alsof de hond stikt.
Aanvullende inentingen
Je kan je hond aanvullend ook beschermen tegen andere ziekten, zoals:
Chlamydia
Rabiës (hondsdolheid)
Bordetella
Dit is echter niet altijd nodig. Of je hond werkelijk extra vaccinaties nodig heeft, kan je het best bespreken met je dierenarts.
Volg het vaccinatieschema voor langdurige immuniteit
De eerste vaccinaties zorgen voor een goede bescherming. Maar na verloop van tijd neemt de immuniteit weer af. Om de immuniteit toch voldoende hoog te houden, heeft je hond dus regelmatig vaccinaties nodig.
Houd dus goed bij wanneer je hond zijn of haar booster prik weer nodig heeft volgens het vaccinatieschema. Het is ook mogelijk om hiervoor een automatische herinnering te ontvangen via de dierenarts. Dit kun je het best direct met je dierenarts bespreken.
Zo bereid je je voor op de jaarlijkse vaccinatie
Ritjes naar de dierenarts staan niet bij elke hond bovenaan de lijst van leuke activiteiten. Maar het risico op dodelijke ziektes maakt vaccineren een noodzakelijk kwaad. Een goede voorbereiding op het dierenartsbezoek kan de ervaring gelukkig verzachten. Zo pak je het aan:
Kennis maken met de dierenarts is altijd een goed begin. En, als het goed is, heeft je hond de dierenarts al eerder ontmoet tijdens de periodieke gezondheidscontroles.
Gebruik als het kan een hondendraagmand tijdens de reis naar de dierenarts. Door een dekentje in de draagmand te leggen, voelt je hond zich meer op zijn gemak.
Voor een ontspannen hond is een rustige reis van belang. Vermijd daarom haast en ga ruim op tijd van huis.
Dieren zijn goed in het signaleren van stress. Blijf daarom zelf zo rustig mogelijk: dit zorgt ervoor dat je hond ook rustig blijft.