Spijsverteringsstoornissen behoren tot de meest voorkomende redenen om de dierenarts te bezoeken

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Kerst kan een gevaarlijke periode zijn voor de spijsvertering van honden - met kalkoen, kerstpudding, allerlei zoetigheid en cadeaus in huis is het soms moeilijk in de gaten te houden wat je hond allemaal gestolen heeft. Maar niet alleen tijdens de feestdagen kan je hond spijsverteringsproblemen krijgen. Als je vermoedt dat je hond spijsverteringsproblemen heeft of merkt dat hij overgeeft of diarree heeft, neem hem dan zo snel mogelijk mee naar de dierenarts.

Voor elk dier - kat, hond of mens - is het verteren van voedsel en het absorberen van voedingsstoffen van vitaal belang voor gezondheid en welzijn. De term 'spijsverteringsstoornis' verwijst naar aandoeningen die ertoe leiden dat de spijsvertering niet goed functioneert of die de snelheid waarmee het voedsel het spijsverteringsstelsel doorloopt veranderen.

Spijsverteringsstoornissen behoren tot de meest voorkomende redenen om de dierenarts te bezoeken. De twee belangrijkste verschijnselen zijn overgeven en diarree. Overgeven en waterige of bloederige ontlasting zijn duidelijke tekenen, maar andere, subtielere veranderingen in de ontlasting kunnen ook duiden op problemen. Kijk of de poep zachter is dan normaal, bloed of slijm bevat of een vreemde kleur heeft, zoals geel of groen.

Er zijn echter ook andere, minder duidelijke verschijnselen, zoals gewichtsverlies, een verandering in de eetlust, winderigheid, een borrelende maag of plotselinge lusteloosheid.

Als je zulke veranderingen opmerkt, moet je zo snel mogelijk de dierenarts bezoeken. Als de dierenarts een spijsverteringsstoornis vaststelt, zal hij de meest waarschijnlijke oorzaak daarvan met je bespreken. De meeste gebruikelijke oorzaken zijn:

  • Ontsteking en irritatie van de maag (gastritis)
  • Je hond heeft een slechte reactie op voedsel of iets binnengekregen wat hem niet goed is bekomen
  • Ontsteking van de dunne darm
  • Ontsteking van de dikke darm (colitis), wat resulteert in veelvuldige diarree, vaak met bloed of slijm
  • Ontsteking van de alvleesklier (pancreatitis) of de alvleesklier produceert niet genoeg enzymen om het voedsel goed te verteren

De dierenarts kan aanraden je huisdier ander voer te geven of medicijnen voorschrijven voor een spoedig herstel. Dit is belangrijk, want overgeven en diarree kunnen leiden tot vochtverlies en uitdroging, plus verlies van vitaminen en mineralen. De darmwand is vaak ontstoken en heeft daarom de juiste voedingsstoffen nodig om snel te herstellen.

Vraag de dierenarts naar Hill's Prescription Diet Canine i/d. Het is speciaal samengesteld om de darmen van je hond efficiënter te laten herstellen. Je ziet al na drie dagen een verschil.*

Hill's Prescription Diet i/d wordt door dierenartsen aangeraden omdat:

  • Het heerlijk ruikt, zodat je hond snel weer begint te eten
  • De zachte, niet-irriterende textuur de darmen helpt te herstellen
  • Het goed verteerbaar is, met een moderaat vetgehalte om de absorptie van vitale voedingsstoffen te bevorderen
  • Het veel elektrolyten en B-vitaminen bevat, die de voedingsstoffen vervangen die verloren gingen vanwege het overgeven of de diarree
  • Het antioxidanten bevat waarvan klinisch bewezen is dat ze een gezond immuunsysteem ondersteunen.
  • Het geschikt is voor herstel op de korte termijn en als langetermijnvoer
  • Het zowel geschikt is voor puppy's als voor volwassen honden. Vraag de dierenarts hoeveel voer je moet geven, want puppy's hebben meer voer per kilo lichaamsgewicht nodig dan volwassen honden.
  • Het verkrijgbaar is als natvoer en als droogvoer

Zodra de onderliggende oorzaak van het spijsverteringsprobleem is vastgesteld, kan de dierenarts aanraden om over te stappen op een ander voer van Hill's. Geef je hond alleen het door de dierenarts aanbevolen voer - laat je niet verleiden om zelf voer te bereiden of het te mengen met voer van een ander merk. Zo kan de voeding namelijk uit balans raken. Je kunt de dierenarts ook om advies vragen over meerdere kleine maaltijden per dag. Zorg dat je hond altijd over schoon, vers water beschikt.

Als je de aanbevelingen van de dierenarts opvolgt, komt je hond snel weer op zijn pootjes terecht. Als de symptomen niet verbeteren (of als ze verbeteren en weer terugkomen), neem je contact op met de dierenarts.

* A Multi-centre Feeding Study of the Influence of Dietary Intervention in Dogs with Gastrointestinal Disorders. Hill's Pet Nutrition, Inc. Pet Nutrition Centre, 2003.

 

Gerelateerde artikels

Gerelateerde producten