Huidproblemen bij honden
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Huidproblemen bij honden kunnen vele oorzaken hebben. Allergieën zijn de meest gebruikelijke oorzaak van huidproblemen; een heleboel dingen kunnen hier de reden van zijn: van parasieten, zoals vlooien, tot voeringrediënten. Atopische dermatitis is de benaming voor allergieën voor omgevingsfactoren, zoals pollen, stof, mijten en bepaalde planten.
Allergische reacties kunnen leiden tot intense jeuk en krabben; dat is noch voor jou, noch voor je hond leuk. Vaak zijn krabben en zelfverwonding de oorzaak van veel andere zichtbare tekenen, zoals:
Haaruitval
Rode, ontstoken huid
Korstjes
Buitensporig likken en knabbelen aan de huid
Rusteloosheid en vaak wakker worden
Hoe kan je je hond helpen met zijn huidproblemen?
De dierenarts kan op verschillende manieren proberen de huidaandoening van je hond aan te pakken, zoals injecties, orale medicijnen, voedingsmanagement, uitwendige shampoos, dips, zalfjes en behandelingen van de leefomgeving.
Als de dierenarts een biopsie heeft uitgevoerd of een medicijn heeft voorschreven, moet je nauwgezet de instructies en restricties opvolgen. Gebruik sprays en vernevelaars voor de omgeving alleen op de voorgeschreven manier en houd tekenen dat de aandoening terugkomt goed in de gaten. Aarzel niet om de kliniek te bellen als je vragen of problemen hebt.
Om over na te denken
De juiste voeding kan honden die slecht reageren op bepaald voer helpen; sommige ingrediënten kunnen de huidfunctie ondersteunen en ontstekingen en jeuk tegengaan. Er zijn een aantal verschillende soorten voer verkrijgbaar die speciaal zijn samengesteld om te helpen bij huidproblemen. Vraag de dierenarts om een hoogwaardig, compleet en gebalanceerd voer aan te raden dat geschikt is voor de aandoening van je hond.
Vlooien onder controle krijgen
Preventieve maatregelen die je neemt voordat je vlooien ziet, kunnen jou en uw hond veel ongemak besparen. Het is onmogelijk om vlooien helemaal te voorkomen, aangezien honden ze oplopen tijdens het uitlaten of in de tuin. Een meer realistisch doel is om de vlooien onder controle te houden. Dit houdt in dat alle levensfases van de vlo gericht aangepakt worden met de zeer effectieve uitwendige of orale producten die tegenwoordig op de markt zijn. De dierenarts kan een product aanraden dat geschikt is voor je hond, daarbij rekening houdend met je andere huisdieren en familieleden.
Om vlooien onder controle te krijgen is het ook belangrijk om de omgeving onder handen te nemen. Regelmatig stofzuigen verwijdert de vlooieneitjes uit matten en tapijten; zorg er echter voor dat je de stofzuigerzak meteen buiten weggooit of de cilinder meteen buiten leegt. Het is ook een goed idee om het beddengoed van je hond, of dekens waar hij graag op ligt, goed te wassen. De dierenarts kan ook een schoonmaakspray aanbevelen.
Teken
Teken verspreiden ziektes zoals de ziekte van Lyme; zowel mensen als dieren kunnen hier last van hebben. Als je op het platteland leeft of er vaak met je hond komt, moet je hem regelmatig op teken controleren.
Probeer je hond zoveel mogelijk weg te houden van hoog gras en het bos. Onderzoek de huid van je hond op kleine knobbeltjes op de huid (ongeveer zoals wratjes), wanneer je hem op zulke plekken hebt uitgelaten.
Als je hem meteen verwijdert, kan je voorkomen dat de teek ziektes verspreidt. Het kan moeilijk zijn om de teek zelf te verwijderen zonder een gedeelte van de teek te laten zitten. Het is het beste om je hond mee te nemen naar de dierenarts; hij zal de teek met de juiste instrumenten volledig kunnen verwijderen.
BELANGRIJK: Huidproblemen kunnen vele oorzaken hebben. Als je een van de tekenen in dit artikel opmerkt, zoals krabben en likken, kan je het best contact opnemen met de dierenarts. Het kan soms lang duren om de oorzaak te vinden, maar hoe eerder je naar de dierenarts gaat, hoe sneller je hond zich weer goed zal voelen.
Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA en Dr. Emma Milne BVSc FRCVS