Roos bij honden: feiten, preventie en behandeling | Hill's

$authorText
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Je kent vast wel mensen die last hebben van roos, maar wist je dat honden ook roos kunnen krijgen? Misschien heb je gemerkt dat je pup zich vaker krabt of dat er witte vlokken in zijn mand zitten. Behalve een geïrriteerde huid, kunnen deze tekenen ook wijzen op een huidaandoening die "wandelende roos" wordt genoemd.

Wanneer moet je naar de dierenarts voor de roos van je hond? Aangezien de symptomen van roos bij honden sterk kunnen lijken op die van andere huidproblemen, is het belangrijk te weten waar je op moet letten en welke behandelingsmogelijkheden er zijn.

Een beagle die aan zijn oor krabt.

De feiten over roos bij honden

Roos is de aanwezigheid van dode huidcellen op de vacht van je hond. Afhankelijk van de kleur van de vacht van je hond kan het moeilijk zijn om de schilfers te zien, maar ze zijn vaak zichtbaar als hij van de bank springt of zijn kop op je schoot legt. 

Er zijn veel manieren waarop de huid van een hond geïrriteerd kan raken. Van overmatig likken tot een voedingsprobleem, de oorzaak van roos kan soms moeilijk te achterhalen zijn. Het eerste wat je je moet afvragen is of je de roos over de hele vacht van je pup opmerkt of alleen op een bepaalde plek. Een geïrriteerde huid op één geconcentreerde plek kan het gevolg zijn van een reactie op iets waarmee je hond in contact is geweest, of het kan een ernstiger probleem zijn zoals een infectie of parasiet. Zodra je roos opmerkt, overweeg dan om je dierenarts te vragen / bezoeken voor hulp. Als je ook nog andere tekenen opmerkt zoals jeuk, een rode huid, irritatie of schilferende plekken met haaruitval, dan kun je het beste onmiddellijk contact opnemen met je dierenarts voor verdere hulp. Aangezien huidproblemen genetische, milieu-, voedings- of parasitaire oorzaken kunnen hebben, moeten soms verschillende behandelingsopties worden onderzocht.

Roos voorkomen & en behandelen

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om roos, en andere huidproblemen, bij je hond te voorkomen. Het Blue Cross raadt huisdiereigenaren aan om te beginnen met het regelmatig verzorgen van hun hond. Regelmatig borstelen verwijdert klitten, vormt minder een voedingsbodem voor parasieten en stimuleert de natuurlijke oliën in huid en vacht. Het geeft je ook de kans om een paar minuten te besteden aan het controleren van je hond op ongewone knobbels, bulten, vlooien, teken en andere mogelijke problemen.

Je dierenarts kan je aanraden je hond vaker te wassen om roos te voorkomen. Als je een shampoo gaat gebruiken, adviseert de PDSA je om je dierenarts te vragen een shampoo aan te bevelen die speciaal is ontwikkeld voor honden. Zorg ervoor dat je je huisdier goed afdroogt na het bad.

Als eenvoudige preventieve maatregelen zoals borstelen en baden, de roos van je hond niet laten verdwijnen, bespreek dan speciale voedingsopties of intolerantietests met je dierenarts. Hij/zij kan je helpen een hondenvoer te vinden met ingrediënten zoals omega-3 vetzuren en vitamine E, die een gezonde vacht en een gezond immuunsysteem bevorderen.

Hond krijgt een bad.

Het verschil tussen roos en wandelende roos

Een mogelijke oorzaak die ernstiger is voor de schilferige, jeukende huid van je hond is een aandoening die wandelende roos wordt genoemd. De Kennel Club UK verduidelijkt dat wandelende roos een parasitaire infectie is, cheyletiellosis genaamd, die wordt veroorzaakt door mijten. De Kennel Club merkt op dat wandelende roos meestal geen jeuk veroorzaakt, met als belangrijkste teken dat het wat lijkt op overmatige roos. De aandoening is uiterst besmettelijk en kan gemakkelijk worden overgebracht op andere huisdieren, zoals katten en konijnen. Het is dan ook belangrijk dat je zo snel mogelijk naar je dierenarts gaat.

Helaas is er geen snelle oplossing voor wandelende roos. Je dierenarts zal waarschijnlijk een plaatselijke behandeling toedienen, een zogenaamde dip, die de vacht van je hond bedekt met een mijtdodend medicijn. Dips en andere behandelingen moeten mogelijk een- of tweemaal per week worden herhaald gedurende maximaal zes weken. Je moet ook alle andere huisdieren naar de dierenarts brengen voor een mijtenbehandeling. Mogelijk moet je ook je huis behandelen met een bestrijdingsmiddel dat mijten en vlooien doodt.

Niemand ziet graag dat zijn pup jeukt heeft en zich ongemakkelijk voelt. Als zijn roos of andere huidproblemen eenmaal zijn aangepakt, kunnen jij en je hond hopelijk meer tijd besteden aan de dingen waar je van houdt, zonder jeuk.

Auteur

Chrissie Klinger

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Gerelateerde artikelen