Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Wat zijn maagdarm- en spijsverteringsstoornissen?
Maagdarmstoornissen en -ziektes tasten de maag en de darmen van honden aan, met als resultaat meestal overgeven en diarree. Je ziet misschoen bloed in de ontlasting van je hond of waterige poep. Elke aandoening die de vertering of absorptie van voedsel vermindert, of de doorgang ervan door het spijsverteringskanaal verandert, kan een spijsverteringsstoornis genoemd worden. Een gezonde spijsvertering is van vitaal belang voor je hond om de voedingsstoffen uit het voer te kunnen gebruiken om weefsel op te bouwen en te repareren en energie te krijgen. Spijsverteringsstoornissen kunnen leiden tot uitdroging, ondervoeding en een verstoord evenwicht tussen zuren-basen en elektrolyten. Het is dus belangrijk om de signalen te herkennen en de dierenarts te raadplegen.
Soorten maagdarm- en spijsverteringsproblemen bij honden en hun oorzaken
Er zijn veel verschillende soorten spijsverteringsstoornissen. De dierenarts kan testen uitvoeren om de precieze oorzaak van het probleem van je hond te bepalen. De oorzaken kunnen variëren van het eten van iets anders dan hondenvoer tot slechte reacties op voedsel, infecties of een gebrek aan verteringsenzymen. Sommige rassen, zoals Deense Doggen, Duitse Herders, Golden Retrievers en Collies zijn vatbaarder voor bepaalde spijsverteringsproblemen. Regelmatig vastgestelde aandoeningen zijn:
Acute gastro-enteritis. Dit is de meest gebruikelijke oorzaak van maagproblemen bij honden. De symptomen zijn meestal plotseling overgeven en diarree, maar alleen diarree is ook mogelijk. Het kan meerdere oorzaken hebben: iets verkeerds eten (we weten allemaal dat honden graag alles opeten!), parasieten, virussen, lichaamsvreemde stoffen enz.
Chronische enteropathie of darmontsteking. In tegenstelling tot de plotselinge symptomen die we zojuist noemden, verschijnen chronische enteropathieën meer geleidelijk en duren ze langer. Diarree en gewichtsverlies zijn veel voorkomende verschijnselen. Er kunnen ook hier verschillende oorzaken zijn, zoals slechte reacties op voedsel en genetica.
Colitis. De colon maakt deel uit van de dikke darm. Wanneer deze ontstoken raakt heet dit colitis. Het is meestal erg makkelijk te herkennen en de meeste honden hebben dezelfde verschijnselen - ze zien eruit alsof ze nodig moeten poepen, ze proberen hard om te poepen zonder dat het lukt en - een klassiek teken - er is vers bloed en/of slijm in de ontlasting.
Pancreatitis. Dit is een serieuze aandoening bij honden en kan levensbedreigend zijn. Veel voorkomende verschijnselen van pancreatitis zijn plotseling overgeven, depressie en gebrek aan eetlust. Het is ook een erg pijnlijke aandoening, dus je hond kan rusteloos zijn en een buighouding aannemen om te pijn te verlichten. Als je vermoedt dat je hond pancreatitis heeft, neem hem dan zo snel mogelijk mee naar de dierenarts.
EPI - exocriene pancreasinsufficiëntie. Deze moeilijk klinkende naam beschrijft een aandoening waarbij honden bepaalde enzymen missen die nodig zijn voor de spijsvertering. De alvleesklier produceert hier enkele van. Als ze ontbreken passeert het voedsel zonder dat je hond de voedingsstoffen op kan nemen. Honden met EPI hebben vaak veel honger, maar toch verliezen ze gewicht en zien ze er niet gezond uit. Omdat ze vet niet goed verteren, is hun ontlasting vaak grijs van kleur. Sommige rassen, zoals Duitse Herders, zijn er vatbaarder voor dan andere. Normaal gesproken zullen voedingssupplementen met de ontbrekende enzymen een goed resultaat opleveren.
Voedselallergieën. Honden kunnen om allerlei redenen slecht reageren op bepaalde soorten voedsel. Echte voedselallergieën zijn zeldzamer dan men denkt en worden vaak veroorzaakt door eiwitten in bijvoorbeeld rundvlees of kip. Voedselallergieën kunnen leiden tot overgeven en diarree, plus huidproblemen zoals jeuk.
Constipatie. Net als mensen hebben honden moeite met poepen wanneer ze geconstipeerd zijn, dus zullen ze veel minder vaak naar het toilet gaan. Constipatie kan allerlei oorzaken hebben. Het eten van botten kan de ontlasting hard en weerbarstig maken. Uitdroging of trage darmen kunnen ook leiden tot droge en moeizame ontlasting.
Heeft mijn hond een spijsverteringsaandoening?
De meest voorkomende signalen van spijsverteringsstoornissen zijn zachte ontlasting of diarree. Als je hond spijsverteringsproblemen heeft, zal je waarschijnlijke enkele (of alle) van deze symptomen opmerken.
- Braken
- Oprispingen
- Winderigheid
- Verzwakking
- Diarree/constipatie
Chronische spijsverteringsaandoeningen kunnen voor veel honden een slopend probleem zijn. De dierenarts dient grondige testen uit te voeren om zo een diagnose te stellen.
BELANGRIJK: Je hond kan ernstig uitdrogen als hij diarree heeft of overgeeft. Raadpleeg de dierenarts als je hond een van deze symptomen vertoont.
Behandeling: Het belang van voeding
Spijsverteringsstoornissen komen vaak voor bij honden en verdwijnen meestal binnen enkele dagen. Sommige honden moeten echter langer opgevolgd worden omdat ze regelmatige of blijvende spijsverteringsproblemen hebben.
De voeding van je hond kan een grote invloed hebben op de gezondheid van zijn spijsverteringsstelsel. Afhankelijk van de specifieke diagnose en symptomen kunnen verschillende voedingsschema's worden aanbevolen. Het belangrijkste doel is om het overgeven en/of de diarree bij je hond te stoppen. Dierenartsen raden aan om honden met een spijsverteringsaandoening een makkelijk verteerbaar voer te geven, om te voorkomen dat hun gevoelige maag en darmen geïrriteerd raken. Oplosbare en niet-oplosbare vezels, gecombineerd met een moderaat vetgehalte, kunnen helpen om de darmen van je hond naar behoren te laten functioneren. Het is ook belangrijk om tijdens het herstel in de gaten te houden dat je hond genoeg water binnenkrijgt, om vochttekorten te verhelpen.
Aangezien verschillende spijsverteringsaandoeningen lang kunnen aanslepen, is het nodig om de voeding van je kat gedurende een lange periode op te volgen. Voor een nauwkeurige diagnose en behandelingsopties moet je altijd een dierenarts raadplegen. Vraag hierbij naar de beste voeding voor de spijsverteringsaandoening van je hond.
Stel de volgende vragen over de spijsvertering aan de dierenarts:
- Is er voer dat ik moet vermijden om een gezond spijsverteringsstelsel bij mijn hond te bevorderen?
- Vraag hoe mensenvoedsel (zoals chocolade of snoep) de gezondheid van je hond kan beïnvloeden.
- Zou je een therapeutisch hondenvoer aanbevelen om de gezondheid van het spijverteringsstelsel van mijn hond te bevorderen?
- Vraag naar de speciale voedingsbehoeften van je hond
- Hoeveel/hoe vaak moet ik het aanbevolen voer aan mijn hond geven
- Bespreek welke snacks je naast het aanbevolen voer aan je hond mag geven
- Hoe snel kan ik verwachten dat de gezondheid van mijn hond er zichtbaar op vooruit gaat?
- Kun je me geschreven instructies of wat meer informatie over de spijsvertering geven?
- Wat is de beste manier (e-mail/ telefoon) om jullie te bereiken als ik vragen heb?
- Vraag of een vervolgafspraak noodzakelijk is.
- Vraag of er een e-mail met een herinnering of een kennisgeving wordt verstuurd.