Is je hond in goede conditie?
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
We willen allemaal onze honden zo gezond en fit mogelijk houden. Het is voor mens en dier belangrijk om fit en slank te blijven en zo langer te leven. We willen namelijk allemaal zoveel mogelijk tijd doorbrengen met onze maatjes. Maar hoe kom je er eenvoudig achter of je hond in goede conditie is? We nemen een kijkje van de neus tot de staart.
Het ideale gewicht
Voordat we beginnen, moeten we het over gewicht hebben. Overgewicht is tegenwoordig een groot probleem bij honden. Men schat dat rond 40-50% van de honden in Europa overgewicht of obesitas heeft, dus het is zeker iets waar we waakzaam voor moeten zijn.
De dierenarts heeft het er vast al met je over gehad: zelfs de best verzorgde hond komt makkelijk aan. Naast de voor de hand liggende oorzaken – te veel voer, te veel snacks, te weinig beweging – kunnen ook andere factoren een rol spelen:
- Wanneer huisdieren ouder worden, worden ze minder actief. Ze hebben daarom minder calorieën nodig om hun gewicht in stand te houden.
- Sommige rassen hebben meer aanleg voor overgewicht dan andere, zoals Labrador Retrievers en Cockerspaniëls.
- Door honden te steriliseren of te castreren verandert hun metabolisme, zodat ze sneller aankomen.
- Soms heeft gewichtstoename te maken met specifieke medische condities die behandeld moeten worden.
Andere tekenen waar je op moet letten:
- De halsband zit te strak.
- Trage bewegingen.
- Moeilijk lopen of rennen.
- Kortademigheid.
- Meer slapen dan gewoonlijk.
Het is een goede gewoonte om je hond gedurende zijn leven regelmatig te wegen. Bij puppy's controleer je dat ze op het juiste tempo groeien. Bij volwassen honden zie je het snel als ze aankomen of afvallen. Gewichtstoename en gewichtsverlies kunnen allebei tekenen van ziekte zijn. Hoe sneller je de trend waarneemt, des te sneller kan je in actie komen.
Als je niet zeker weet of je hond op zijn ideale gewicht zit, kun je de dierenarts of dierenarts assistente om hulp vragen. Een maandelijks bezoekje aan de dierenkliniek voor een gewichtscontrole is een goede manier om je hond positieve associaties te geven bij de kliniek en het team.
Gezondheid van neus tot staart
- Een schone, gezonde neus. Hoewel het een mythe is dat neuzen altijd nat moeten zijn, kan je er toch veel informatie over de gezondheid van je hond aan aflezen. Let op een teveel aan slijm en op uitvloeiingen en niezen. Schilfers en kleurverlies zijn ook redenen om een bezoekje aan de dierenarts te brengen.
- Glanzende tanden. Tandproblemen komen vaak voor bij honden, dus het is belangrijk om de mondhygiëne op peil te houden. Let op slechte adem, bruine of gele aanslag op de tanden en rood tandvlees. Het is het beste om regelmatig te poetsen, maar als er al tandsteen is, kan je beter eerst naar de dierenarts gaan. Zo kunnen de tanden van je hond gecontroleerd en professioneel gereinigd worden. Denk eraan om altijd tandpasta voor honden te gebruiken en niet voor mensen.
- Heldere, stralende ogen. De ogen van je hond moeten open, helder en zonder smurrie zijn. Alle dieren hebben wel eens wat in hun ooghoeken, als gevolg van een beschermingsmechanisme om stof uit de ogen te knipperen. Als je echter ziet dat je hond zijn ogen toeknijpt, rode ogen heeft of met zijn poten in zijn ogen zit – of als er te veel uitvloeiing is – ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts. Je wilt geen risico's lopen met het zicht van je hond.
- Schone oren. Een beetje oorsmeer is normaal, maar let op bij honden met zeer lange of harige oren, zodat er zich geen problemen voordoen. Te veel schudden met het hoofd of krabben aan de oren, of stinkende, rode oren vol oorsmeer zijn allemaal redenen tot zorg.
- Gezonde vacht en huid. De vacht van je hond moet glanzen en in goede conditie zijn. Let op jeuk, haarverlies en korstjes en controleer de vacht een paar keer per week op tekenen van parasieten, zoals vlooien. Voeding en de algemene gezondheidstoestand zijn van grote invloed op de vacht. Als je denkt dat de vacht van je hond dof of niet vol genoeg is, praat dan met de dierenarts over voeding en sluit onderliggende gezondheidsproblemen uit.
- Artritis en gewrichtsproblemen komen vaak voor bij honden, vooral bij bepaalde rassen en oudere honden. Let op kreupelheid en hinken. Misschien lijkt je hond stijf wanneer hij opstaat en verdwijnt deze stijfheid wanneer hij begint rond te lopen. Let ook op als je hond liever niet de auto ingaat of de trap op gaat. Dit kunnen vroege tekenen zijn van heup- of rugproblemen.
- Toiletgewoonten. Het is belangrijk om te weten wat normaal is voor je hond wat betreft poepen en plassen. Als je een verandering in de kleur, frequentie of consistentie opmerkt, kan je snel in actie komen.
- Een kwispelende staart! We kennen onze honden beter dan wie dan ook en we kunnen aan hun gedrag aflezen of ze zich ziek of verdrietig voelen. Een kwispelende staart is echter meestal een goed teken dat je hond geïnteresseerd en alert is!
Sommige van de punten op deze lijst liggen misschien voor de hand, maar ze kunnen je echt helpen om beter te letten op de gewoontes en voorkeuren van je hond. Gebruik ze als geheugensteuntje – zo ben je altijd voorbereid als er iets misgaat. En vergeet niet om op het gewicht te blijven letten – dat is ook heel belangrijk!
Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA en Dr. Emma Milne BVSc FRCVS