
Voeding voor honden en katten: de waarheid op basis van wetenschappelijke bewijzen
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
De voedingsproducten van Hill’s: een perfect evenwichtige voeding van hoge kwaliteit die voldoet aan de unieke behoeften van uw dier.
- In Frankrijk worden 97% van de honden en 99% van de katten gevoed met een huisdierenvoeding en tijdens de afgelopen acht jaar is de levensverwachting gestegen: meer dan 1 jaar bij honden en maar liefst meer dan 2 jaar en 2 maanden bij katten.1
- Dankzij de ontwikkeling van bereide huisdiervoedingsproducten van hoge kwaliteit konden tal van ernstige voedingsproblemen worden opgelost. Denk maar aan de gevolgen van een voeding die alleen uit vlees bestaat en zelf bereide voeding met een ernstig verstoorde verhouding van calcium en fosfor. Hierdoor verzwakken immers de botten waardoor ze broos worden en de dieren regelmatig breuken oplopen.
- Net zoals onze voeding is ook de voeding voor dieren onderworpen aan strikte voorschriften met als doel de hoogste normen te behalen op het vlak van hygiëne, veiligheid en kwaliteit.
- Hill’s respecteert en overtreft zelfs alle aanbevelingen van de FEDIAF (la Fédération Européenne de l’Industrie des Aliments pour Animaux Familiers). Bovendien voert Hill’s zeer strenge productiecontroles uit die voortvloeien uit een perfecte kennis over de voedingsbehoeften van honden en katten.

Honden zijn geen vleeseters
Het is een algemene misvatting dat honden 'vleeseters' (carnivoren) zijn. Dit komt omdat honden bij de groep van 'Carnivoren' worden ingedeeld. Maar niet alle leden van deze groep zijn echter vleeseters. Zo behoren panda's bijvoorbeeld ook tot de groep van de Carnivoren, hoewel ze in feite planteneters (herbivoren) zijn en alleen bamboe eten. Ook honden worden niet als echte carnivoren beschouwd; ze hebben namelijk de gewoonten en kenmerken van wat we 'gelegenheidscarnivoren' noemen.
Ze eten dus zowel dierlijke als plantaardige voedingsmiddelen.
Katten daarentegen zijn 'strikte carnivoren'; ze hebben een bepaalde hoeveelheid dierlijke eiwitten in hun voeding nodig om te kunnen overleven.
Bij Hill’s zorgen we voor het juiste evenwicht in de voedingsstoffen die honden en katten werkelijk nodig hebben.
Een teveel aan eiwitten kan risico's inhouden
Er is geen enkel bewijs dat een inname van eiwitten groter dan de dagelijkse behoeften goed is voor het lichaam. In tegendeel, er is wel bewijs dat dit overmatige verbruik de gezondheid van honden en katten kan schaden.
- Geen enkele geldige studie toont de gunstige effecten van een eiwitrijke voeding aan bij honden en katten in goede gezondheid 2, terwijl vele gegronde onderzoeken de eiwitgehalten die wij in onze voedingsproducten aanhouden, ondersteunen. Deze gehalten stemmen overeen met de Europese aanbevelingen van de FEDIAF.
Afhankelijk van de kwaliteit worden de eiwitten al dan niet goed verteerd.
- Een teveel aan niet-verteerde eiwitten kan problemen opleveren, omdat dit kan leiden tot een overmatige gasproductie, een opgezette buik en een ongemakkelijk gevoel bij uw huisdier. Slecht of niet-verteerde eiwitten in de dikke darm kunnen resulteren in de aanmaak van mogelijk giftige stoffen. Deze stoffen kunnen de gezondheid van uw dier in gevaar brengen en het spijsverteringsstelsel verstoren.3,4,5
- Ook een teveel aan verteerde eiwitten kan problemen veroorzaken. Zodra aan de dagelijkse behoeften van uw dier is voldaan, wordt het teveel aan eiwitten opgeslagen als lichaamsvet. Obesitas vormt een groot gevaar voor onze dieren en heeft een negatieve impact op hun gezondheid.
- Dieren met chronische nieraandoeningen hebben baat bij een gecontroleerde inname van eiwitten.6,7,8 Meer dan 15% van de volwassen katten en 10% van de volwassen honden kunnen aan een – vaak niet opgespoorde – nieraandoening lijden. Deze aandoening is echter één van de hoofdoorzaken van overlijden bij honden en katten.5,6 Een overmatige inname van fosfor (vaak aanwezig in eiwitrijke voeding) kan deze situatie verergeren.9
Met de voeding van Hill’s krijgt uw dier de juiste hoeveelheid eiwitten: Hill’s baseert haar kennis op wetenschappelijke onderzoeken om een voeding samen te stellen met een optimaal eiwitgehalte voor elke levensfase, elke gezondheidstoestand en elke aandoening. De eiwitgehalten in alle Hill’s producten respecteren of overtreffen de vereiste voedingswaarden en zijn gebaseerd op eenduidige wetenschappelijke bewijzen: de NRC-normen (National Research Council), de aanbevelingen van de AAFCO (Association of American Feed Control Officials) in de VS, alsook de aanbevelingen van de FEDIAF in Europa.
De kwaliteit van de eiwitten is belangrijker dan hun hoeveelheid
Voor dieren is een optimaal evenwicht aan voedingsstoffen belangrijker dan het volgen van de nieuwste trends in voeding voor mensen.
De kwaliteit van de ingrediënten is veel belangrijker dan hun hoeveelheid, vooral als het om eiwitten gaat. Hoogwaardige eiwitten zijn veel gemakkelijker door het lichaam te verteren en op te nemen.
Hoog asgehalte = eiwitten van mindere kwaliteit
Het asgehalte geeft aan hoe groot de hoeveelheid botten in een voeding is. Hoe groter de hoeveelheid botten, hoe hoger het asgehalte en dit kan duiden op een eiwitbron van minder goede kwaliteit. Dit vormt mogelijk een risico voor de ontwikkeling van blaasstenen en andere gezondheidsproblemen.
Hill’s selecteert met de grootste zorg eiwitbronnen van hoge kwaliteit en met een kleine verhouding tussen as en eiwitten. Dit betekent dus dat u kunt rekenen op een betere voeding van een hogere kwaliteit voor uw dier.
Hoog asgehalte = eiwitten van mindere kwaliteit
Het asgehalte geeft aan hoe groot de hoeveelheid botten in een voeding is. Hoe groter de hoeveelheid botten, hoe hoger het asgehalte en dit kan duiden op een eiwitbron van minder goede kwaliteit. Dit vormt mogelijk een risico voor de ontwikkeling van blaasstenen en andere gezondheidsproblemen.
Hill’s selecteert met de grootste zorg eiwitbronnen van hoge kwaliteit en met een kleine verhouding tussen as en eiwitten. Dit betekent dus dat u kunt rekenen op een betere voeding van een hogere kwaliteit voor uw dier.

Koolhydraten zijn onmisbaar in een evenwichtige voeding
Ingrediënten zoals granen, aardappelen, groenten en fruit vormen een gemakkelijk verteerbare bron van energie en vezels, die een vaste stoelgang bevorderen en de groei van goede darmbacteriën stimuleren.10,11,12
Granen zijn dan ook geen 'vulmiddel'. Bij een evenwichtige verhouding zorgen ze voor energie, maar ook voor vitaminen, mineralen, vetzuren en aminozuren. Granen geven energie vrij gedurende meerdere uren en hebben dus een gunstig effect op het energiepeil van uw dier.13,14
Honden zijn geen wolven: onze gedomesticeerde viervoeters hebben immers een veranderd genetisch profiel. In vergelijking met hun voorouders15 kunnen ze beter koolhydraten verteren en dit heeft een gunstig effect op hun gezondheid.
Honden- of kattenbrokken bevatten GEEN toegevoegde suikers (geen sacharose, glucose of fructose).
Op basis van recent gepubliceerde bewijzen bestaat er geen oorzakelijk verband tussen het gehalte aan koolhydraten en obesitas of diabetes bij katten16,17,18 of honden.
Hill’s staat garant voor een juist evenwicht aan koolhydraten.

De filosofie van Hill’s: een perfect evenwichtige voeding op basis van wetenschappelijke bewijzen
Wij zijn ervan overtuigd dat een kwalitatieve voeding van essentieel belang is om onze huisdieren een lang en gelukkig leven te geven. Hill’s kan bogen op zo'n 70 jaar onderzoek op het vlak van voeding en baseert haar bevindingen op meer dan 400 klinische studies, uitgevoerd door ruim 150 dierenartsen en voedingsdeskundigen, die niet alleen gezondheidsspecialisten zijn, maar zelf ook een huisdier hebben.
Wij gebruiken uitsluitend ingrediënten van de allerhoogste kwaliteit en voeren zeer strenge productiecontroles uit. Wij voegen geen kunstmatige bewaarmiddelen, aroma's of kleurstoffen toe. Wij bieden op al onze voedingsproducten een 100% tevredenheidsgarantie aan. Niet goed, geld terug.
Het is belangrijk om een teveel of tekort aan bepaalde voedingsstoffen te vermijden, aangezien tal van aandoeningen kunnen verergeren of zelfs worden veroorzaakt door een onevenwichtige voeding op dagelijkse basis.
In het onderstaande overzicht ziet u hoe de belangrijkste voedingsstoffen de gezondheid van uw dier kunnen beïnvloeden:

Uw dierenarts draagt met hart en ziel zorg voor dieren en wil ook de belangen van uw dier beschermen. Aarzel niet om contact met hem of haar op te nemen in geval van bezorgdheden. Uw dierenarts zal u de beste voeding kunnen aanbevelen voor de specifieke behoeften van uw dier.
- Enquête KANTAR TNS 2016 (14073 foyers français interrogés fin 2016)
- Laflamme DP et al. Discrepancy between
use of lean body mass or nitrogen balance to determine protein requirements for adult cats. JFMS 2013 – 0(0) 1 – 7; - Hughes R et al. Protein degradation in the large intestine: relevance to colorectal cancer. Current Issues in Intestinal Microbiology 2000 – 1, 51 – 58 ;
- MacFarlane GT et al. The colonic flora, fermentation, and large bowel digestive function. In: S. F. Phillips, J. H. Pemberton, R. G. Shorter(eds), The Large intestine: Physiology, Pathophysiology, and Disease. Raven Press, New York, 1991, pp. 51 – 92 ;
- Carlo Pinna et al. In vitro influence of dietary protein and fructooligosaccharides on
metabolism of caninefecal microbiota. BMC Veterinary Research(2016) 12 : 53 ; - Ross SJ, et al. Clinical evaluation of effects of dietary modification in cats with spontaneous chronic renal failure. JAVMA, Vol 229, No. 6, September 15, 2006 ; 949 – 57 ;
- Jacob F et al. Clinical evaluation of dietary modification for treatment of spontaneous chronic renal failure in dogs. JAVMA 2002 Apr 15 ; 220(8) : 1163 – 70 ;
- Elliott et al, Survival of cats with naturally occurring chronic renal failure: effect of dietary management. J Small Anim Pract
2000 ; 41 : 235 – 41. - King JN, Tasker S, Gunn-Moore DA. Prognostic factors in cats with chronic kidney disease. J Vet Intern Med
2007 ; 21 : 906 – 16 ; - Middelbos IS et al. Evaluation of fermentable oligosaccharides in diets fed to dogs in comparison to
fiber standards. J Anim Sci.2007 ; 85 : 3033 – 30344. - Leib MS. Treatment of chronic idiopathic large-bowel
diarrhea in dogs with a highly digestible diet and solublefiber :
a retrospective review of 37 cases. J Vet Intern Med.2000 ; 14 : 27 – 32. -
Freiche V et al. Uncontrolled study assessing the impact of a psyllium-enriched extruded dry diet on faecal consistency in cats with constipation. J Feline Med Surg. 2011 ; 13 : 903 – 911. - Kienzle E. Carbohydrate metabolism of the cat – 2. Digestion of starch. J Anim Physiol Anim Nutr
1993 ; 69 : 102 – 114 ; - De Oliveira L et al. Effects of six carbohydrate sources on cat diet digestibility and postprandial glucose and insulin response. J Anim Sci 2008 ; 86 : 2237 – 2246 ;
- Axelsson E et al. The genomic signature of dog domestication reveals adaptation to a starch-rich diet. Nature 2013 ; 495 : 360 – 364 ;
- Buffington C. Dry foods and risk of disease in cats. Can Vet J 2008 ; 49 : 561 – 563 ;
- Backus RC, Cave NJ and Keisler DH. Gonadectomy and high dietary fat but not high dietary carbohydrate induce gains in body weight and fat of domestic cats.
Br J Nutr 2007 ; 98 : 641 – 50 ; - Slingerland LI, Fazilova VV, Plantinga EA, et al. Indoor confinement and physical inactivity rather than the proportion of dry food are risk factors in the development of feline type 2 diabetes mellitus. Vet J 2009 ; 179 : 247 – 253 ;
-
Pimente D, Pimentel M, Sustainability of meat-based and plant-based diets and the environment. Am J Clin Nutr 2003 ; 78(suppl) : 660S – 3S ;