Wat te doen als je kat last heeft van haar maag
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Help, mijn kat heeft last van haar maag!
Heb je opgemerkt dat je kat bloed in de ontlasting heeft of steeds overgeeft? Veel katten hebben van tijd tot tijd last van hun maag. Hoewel het niet prettig is om over alle details te lezen, is het belangrijk dat je weet wat je kunt verwachten en wat je moet doen. Overgeven en diarree zijn geen pretje voor onze huisdieren - of voor ons - maar braken en dunne poep af en toe zijn een normaal onderdeel van een leven met huisdieren.
Let op de tekenen
Als je hoort dat je kat geluiden maakt die erop duiden dat ze gaat overgeven, handel dan snel en leg een krant of een oude voerbak neer. Zo hoef je haar niet te verplaatsen wanneer ze zich ongemakkelijk voelt en wordt niet alles vies. Als een kat aan de deur krabt omdat ze naar buiten wil, heeft misschien last van diarree, zodat ze minder controle over haar darmen heeft dan normaal. Sommige katten zijn rusteloos wanneer ze buikpijn hebben, terwijl andere gaan liggen en er ellendig uitzien. Andere tekenen waar je op moet letten zijn o.a. gewichtsverlies, veranderingen in de eetlust, flatulentie, een borrelende maag of moeite bij de ontlasting.
Wat is de oorzaak?
Meestal krijgen katten last van hun maag omdat ze een reactie hebben op iets wat ze gegeten hebben, zoals een vogel of een muis die ze gevangen hebben, of vanwege haarballen. Met een beetje hulp gaat dit meestal snel weer over, dus vraag de dierenarts meteen om advies. Sommige huisdieren hebben echter meer langdurige gezondheidsproblemen die nooit helemaal overgaan of die steeds terugkomen. De dierenarts zal normaal gesproken meerdere tests uitvoeren om de oorzaak van langdurige maagproblemen te bepalen. Houd een dagboek bij van de problemen van je kat: welke symptomen ze vertonen en wat ze aten voordat ze last kregen. Zo kun je helpen om tot een diagnose te komen.
Goede tips
- Als je kat overgeeft, geef haar dan onmiddellijk geen eten meer en zorg ervoor dat ze beschikt over vers water.
- Neem contact op met de dierenarts als je kat zich niet lekker lijkt te voelen, steeds maar blijft overgeven of bloed in het braaksel of diarree heeft.
- Vraag de dierenarts wanneer je kunt beginnen met kleine hoeveelheden goed verteerbaar kattenvoer. Therapeutisch kattenvoer is verkrijgbaar in de dierenartsenpraktijk en wordt vaak aangeraden wanneer een kat last heeft gehad van haar maag.
- Blijf het aanbevolen voer ongeveer 5 dagen lang gebruiken, of zo lang als de dierenarts aanbeveelt.
- Voeg daarna langzaam een kleine hoeveelheid van het voer dat je kat normaal eet toe en vergroot deze hoeveelheid geleidelijk. Verminder ook de hoeveelheid therapeutisch voer gedurende 7 dagen, totdat je kat weer normaal eet.
Vraag altijd de dierenarts om advies als je je zorgen maakt over de gezondheid van je huisdier