Misselijkheid en diarree bij katten: is het een noodgeval?

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Is je kat aan het overgeven? Heb je een verandering in de kleur of de consistentie van haar ontlasting opgemerkt? Misselijkheid en diarree zijn heel gewoon bij huisdieren en kunnen allerlei oorzaken hebben. Meestal hoef je je geen zorgen te maken - misschien heeft ze gewoon iets verkeerds gegeten of een virusje opgelopen. Hoewel de meeste gevallen vanzelf weer overgaan, moeten we soms voorzichtig zijn, aangezien er iets ernstigers aan de hand kan zijn. Vooral overgeven kan snel leiden tot uitdroging. Hier volgen enkele tips om je te helpen beoordelen of je huisdier een dierenarts nodig heeft.

Actie ondernemen

Als je kat overgeeft, is de eerste stap om haar geen eten meer te geven en ervoor te zorgen dat ze over genoeg schoon water beschikt. Vraag de dierenarts om advies als je kat langer dan 8 uur of erg vaak overgeeft. Het is meestal niet nodig om geen eten te geven als je kat diarree heeft. Zelflimiterende diarree gaat normaal na 2-3 dagen weer over. In sommige omstandigheden moet je echter niet 24 uur wachten voordat je contact opneemt met de dierenarts.

Bel de dierenarts als...

 • Je kat erg jong of erg oud is (dan kan ze namelijk heel snel uitgedroogd raken)
 • Je kat een gezondheidsprobleem heeft, zoals diabetes
 • Je kat al medicijnen gebruikt. Vraag de dierenarts of ze moet doorgaan deze te nemen terwijl ze ziek is
 • Je bloed ziet in het braaksel of de diarree of als ze een zwarte, teerachtige substantie uitpoept
 • Je kat er heel ellendig uitziet of gedeprimeerd raakt of het tandvlees droog en plakkerig aanvoelt
 • Als het er na 24 uur op lijkt dat de maag van je kat weer wat rustiger wordt en je advies nodig hebt over welk voer je nu moet geven, praat dan met de dierenarts. Dierenartsen raden vaak eerst een speciaal samengesteld voer aan, zoals Hill's Prescription Diet i/d, voordat je kat haar normale voer weer kan eten.

Een laatste woord van advies – bel de dierenarts voordat je je zieke kat meeneemt naar de praktijk. Je wordt misschien gevraagd om in een andere wachtkamer te zitten als er een vermoeden is dat je kat andere patiënten kan besmetten.

Gerelateerde artikels

 • Wat zijn de oorzaken van gewichtstoename bij katten?

  154502253 Katten met overgewicht hebben een hoger risico op meerdere ernstige gezondheidsproblemen. Aankomen duidt op een toename van de hoeveelheid lichaamsvet en is meestal het resultaat van te veel eten en te weinig bewegen.
 • Is je kat aangekomen?

  Cat playing with ownerw Lees meer over de symptomen en behandelingen van obesitas en over gewichtscontrole bij katten, plus de aandoeningen die je kat kunnen treffen.
 • Zwangerschap bij katten

  154502253 Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet.
 • Tips om je kat te helpen afvallen

  154502253 Is jouw kat te zwaar? Lees verder om te ontdekken hoe je je kat kan helpen afvallen.

Gerelateerde producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Lam

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Tonijn

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Senior 11+ Kattenvoer met Kip

  <p> <strong>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Healthy Ageing 11+</strong> is samengesteld om gezonde hersenen en nieren bij katten van 11 jaar en ouder te ondersteunen. Met klinisch bewezen antioxidanten, omega-3 vetzuren en L-carnitine.</p><p></p>
  Buy Now »