Bloed in de urine bij honden: wat moet je doen?

Geschreven door Dr. Patty Khuly
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Het kan je als hondeneigenaar zomaar overkomen dat je hond bloed plast. Hoewel bloed in de urine van je hond er naar uitziet, is het meestal behandelbaar. Een eenvoudige urineweginfectie of een onschuldig probleem van de prostaat kunnen de oorzaak zijn.

De term die wordt gebruikt om aan te geven dat er bloed in de urine van je hond aanwezig is, is 'hematurie'. De meest voorkomende oorzaak is een ontsteking of infectie van de urinewegen (dit kunnen zowel de bovenste als de lagere urinewegen zijn). Om te kunnen vaststellen waarom er bloed in de urine (hematurie) zit, moet de dierenarts de urine onderzoeken en een behandelplan maken om je hond te helpen.

Hieronder zetten we enkele veelvoorkomende oorzaken van bloed in de urine bij honden op een rij, maar ook wat je moet doen als je hond hier last van heeft en de behandelingen die je dierenarts kan voorstellen.

Oorzaken van een infectie van de bovenste urinewegen

Net als bij mensen bevatten de bovenste urinewegen bij de hond twee nieren. Indien het bloed in de urine afkomstig is van dit deel van de urinewegen is dit meestal het gevolg van een nierprobleem. Enkele oorzaken van bloed in de bovenste urinewegen zijn:

  • Idiopathische renale hematurie: Dit betekent dat bloed in de urine afkomstig is van de nieren, zonder aanwijsbare reden. Het kan worden veroorzaakt door medicijnen, een infectie of een probleem met het immuunsysteem. Dit wordt in het algemeen beschouwd als een goedaardige aandoening die erfelijk kan zijn.

  • Nierontsteking: Als je hond bloed plast, kan dit wijzen op een ontsteking van een of beide nieren.

  • Nierstenen: Hoewel dit niet vaak voorkomt, kunnen nierstenen in een of beide nieren voorkomen waardoor er bloed in de urine komt.

  • Nierkanker: Hoewel het zeldzaam is, komt nierkanker ook bij honden voor. Ook dit kan de oorzaak zijn van bloed in de urine. De kanker kan beperkt blijven tot de nier of uitzaaien naar andere delen van het lichaam.

  • Renale teleangiëctasie: Sommige honden, waaronder de Welsh corgi, hebben een genetische aanleg voor deze spontane verwijding van de bloedvaten in de nier. Dit kan de oorzaak zijn van bloed in de urine.

Lachende Welsh corgi pembroke ligt in het groene gras

Oorzaken van een infectie van de lagere urinewegen

De blaas en de urethra, de buis die een verbinding vormt tussen de blaas en de buitenwereld en waardoor urine het lichaam verlaat, zijn onderdeel van de onderste urinewegen. Enkele oorzaken voor bloedverlies in de lagere urinewegen zijn:

  • Blaasontsteking: een infectie van de lagere urinewegen is verreweg de belangrijkste oorzaak van bloed in de urine bij honden. Het kan worden veroorzaakt door huidallergieën; de anatomie van de plasbuis, vulva of koker en hormoon-gerelateerde incontinentie bij gesteriliseerde teefjes.
  • Blaasstenen: deze kunnen om een scala aan redenen ontstaan, zoals genetische aanleg, voeding en chronische infecties.
  • Blaaskanker: de symptomen van blaaskanker bij honden lijken op die van een infectie van de bovenste urinewegen, denk aan ongelukjes in huis, plasproblemen en bloed in de urine.
  • Prostaatproblemen: goedaardige prostaatvergroting en prostaatontsteking zijn de twee meest voorkomende problemen bij niet-gecastreerde reuen.

Oorzaken van bloedverlies van zowel de bovenste als lagere urinewegen zijn onder andere een gescheurde blaas, dit kan gebeuren als ze worden aangereden door een auto of worden aangevallen door een andere hond. Andere oorzaken zijn coagulpathie (een wetenschappelijk woord voor problemen met de bloedstolling) of vasculitis, dit is een ontsteking van de bloedvaten.

Diagnose en behandeling

Als je ziet dat je hond bloed plast, maak dan zo snel mogelijk een afspraak met je dierenarts. Als algemene regel geldt dat een hond die bloed plast binnen 24 moet worden onderzocht door een dierenarts.

De dierenarts zal de onderliggende oorzaak proberen te achterhalen door de urine van je hond te onderzoeken. De urine moet misschien op kweek worden gezet om te onderzoeken of het om een bacteriële infectie gaat. Daarnaast kan de dierenarts bloedonderzoek doen of een röntgenfoto of een echo maken.

Welke behandeling wordt ingezet is afhankelijk van de bevindingen. De dierenarts kan antibiotica voorschrijven als het probleem wordt veroorzaakt door een bacterie. Als de klachten worden veroorzaakt door een goedaardige prostaatvergroting en prostaatneoplasie, zal de dierenarts castratie aanbevelen. Ook kan een chirurgische ingreep noodzakelijk zijn bijvoorbeeld bij blaasstenen, maar ook bij andere problemen. Dierenartsen schrijven meestal ontstekingsremmers of pijnstillers voor om het de hond aangenamer te maken.

De dierenarts kan ook voorstellen om over te stappen op ander voer. Voeding is van groot belang voor het onder controle houden van problemen van de urinewegen bij honden. Blikvoer maakt de urine minder geconcentreerd en bepaalde soorten voer voorkomen de vorming van stenen en verbeteren de pH-waarde van de urine.

Verdere problemen met de urinewegen voorkomen

Laat je hond regelmatig onderzoeken door je dierenarts, want dit is de beste manier om bloed in de urine en andere problemen met de urinewegen te voorkomen. Je dierenarts kan je vertellen of je hond gevoelig is voor problemen met de urinewegen. Als dit het geval is, kan de dierenarts de urine van je hond regelmatig onderzoeken. Zo weet je altijd of alles tiptop in orde is.

En hoewel het handig is je hond even snel in de tuin een plasje te laten doen, is het belangrijk dat je, als hondeneigenaar, regelmatig de plasjes controleert. Als een probleem zoals bloed in de urine onbehandeld blijft, kan dit ernstige gevolgen hebben. Jij bent degene die als eerste problemen met de gezondheid signaleert, daarom zijn nauwkeurige controles en overleg met je dierenarts onmisbaar. Met liefde en aandacht blijft je hond blij en gezond.

Contributor Bio

Dr. Patty Khuly

is afgestudeerd aan Wellesley College en aan de University of Pennsylvania School of Veterinary Medicine. Ze behaalde haar MBA aan de Wharton School of Business als onderdeel van een prestigieuze dubbele opleiding (VMD/MBA). Ze is nu de trotse eigenaar van de Sunset Animal Clinic in Miami, Florida. Maar dat is nog niet alles. Dr. K houdt niet alleen van lezen en breien, maar is ook een fanatiek fan van hot yoga en een echte muziekgeek. Hardlopen, dat doet ze met frisse tegenzin! Daarbij is ze een foodie in hart en nieren. Ze woont samen met haar drie honden, talloze katten, twee geredde geiten en een komisch koppel kippen in Zuid-Miami.

Je kunt haar werk lezen op DrPattyKhuly.com en SunsetVets.com

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT

GERELATEERDE PRODUCTEN