Waar haal je een puppy vandaan?
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Waar haal je jouw puppy vandaan?
Naar wat voor pup je ook op zoek bent, er zijn veel plaatsen waar je terecht kunt voor meer informatie. Denk aan advertenties in lokale kranten, het dierenasiel of de dierenopvang. Maar ook vrienden, familie en fokkers van rashonden zijn allemaal goede bronnen.
Wil je een rashond adopteren? Dan kan je het beste zoeken in specialistische hondentijdschriften en bij fokkers van rashonden.
Adopteer een pup uit het dierenasiel
Een dierenasiel heeft doorgaans een breed scala aan honden, zowel gemengde rassen als raszuivere honden. Een voordeel van een hond adopteren uit een asiel, is dat deze in de meeste gevallen al hun vaccinaties hebben gehad en meestal ook al gesteriliseerd of gecastreerd zijn voordat ze ter adoptie worden aangeboden. Ook is het asiel meestal al (enigszins) bekend met het karakter van het dier; zijn er een aantal positieve en minder positieve (gedrags)kenmerken bekend.
Vaak wordt gedacht dat asielhonden problemen hebben of probleemgedrag vertonen, waardoor ze in een asiel zijn beland. In de meeste gevallen komen honden in een asiel terecht om redenen die niks te maken hebben met slecht gedrag of trainbaarheid.
Alle gerenommeerde opvangcentra zullen er zeker van willen zijn dat hun honden goed terecht komen, dus bereid je er op voor dat ze bij je thuis langs willen komen voordat je een puppy kunt adopteren.
Een hond adopteren van een fokker
Wanneer je je oog hebt laten vallen op een raszuivere puppy, zoals een labrador of pomeriaan pup, dan is het aan te raden op zoek te gaan naar een gerenommeerde fokker; vraag de fokker of hij/zij lid is van een gerenommeerde rashonden clubs en vraag naar referenties. Het is ook een goed idee om de fokkerij te bezoeken en uit de eerste hand te zien hoe de pups en hun ouders worden behandeld, evenals de toestand van beide ouders.
Tips voor een bezoek aan een fokkerij van rashonden
Je moet de moederhond met het hele nest kunnen zien.
Vraag of het ook mogelijk is om de vader (reu) te ontmoeten.
Wees niet te haastig tijdens je eerste bezoek.
Neem de tijd, stel vragen en maak eventueel aantekeningen.
Vraag of je de resultaten van de gezondheidsonderzoeken mag bekijken als deze verplicht zijn voor dit ras.
Vraag welke voeding de pups en de vader- en moederhond krijgen, wanneer ze voor de laatste keer zijn ontwormd en of ze door een dierenarts zijn onderzocht.
Let op het temperament van de moederhond en zoek geen nerveuze pup uit. Dit kan namelijk wijzen op een slechte eerste socialisatie.
- Laat je niet verleiden door de kleinste, zwakste puppy, alleen maar omdat je hem zielig vindt.
Let er tot slot op hoe en waar het nest opgroeit. Dit kan een goede aanwijzing zijn van hoe de pups later zullen worden. Als je bijvoorbeeld wordt meegenomen naar een schuur die niet aan het huis grenst, wees dan op je hoede, want de pups hebben in dit geval mogelijk nog niet veel contact met mensen gehad. De eerste 16 weken in het leven van een puppy zijn kritiek voor zijn gedrags- en sociale ontwikkeling. Een pup die niet in contact is geweest met de aanblik, geluiden en geuren van het alledaagse leven kan in de toekomst problemen opleveren.
Praat ook met een plaatselijke dierenarts; hij/zij kan je inzicht geven in de reputatie van bepaalde lokale fokkers in de omgeving.
Een pup adopteren van vrienden of familie
Het is niet ongebruikelijk dat je in je zoektocht naar een nieuwe pup terecht komt bij familie, vrienden of kennissen, die onverwachts een nest pups hebben en daar een nieuw thuis voor zoeken. Soms kun je op die manier zelfs gratis een hond adopteren.
Maar wees voorzichtig met zo’n aanbod!
Of je nu een gratis puppy aangeboden krijgt van een bekende of vreemde, in beide gevallen is het goed om eerst alles te weten te komen over het ras van beide ouders. Zo kun je een idee krijgen van de grootte, het temperament en karakter dat de pup zal ontwikkelen en de mogelijke zorg die hij nodig heeft.
Kennismaking puppy: bereid je goed voor
Ga je op bezoek bij een dierenasiel, een fokker of een nest pups, zorg er dan voor dat je eerst alles te weten komt over de pup, indien mogelijk zijn ouders en de situatie waar hij verblijft - een schattige puppy kan namelijk erg overtuigend zijn.
Als je precies weet waar je naar op zoek bent, dan kun je weerstand bieden als de pup gewoon niet de juiste keuze voor je is.
Dit vind je misschien ook interessant
-
Wanneer is mijn puppy een volwassen hond?
Is je puppy een volwassen hond aan het worden? Soms is het moeilijk om te zeggen. Als je je hond al van puppy af aan hebt, zal je je vast nog alle veranderingen herinneren die hij of zij heeft doorgemaakt: tanden die doorkomen, leren apporteren, zindelijk maken en socialisatie met andere honden of mensen.