Een hond of kat adopteren uit het asiel: wat goed is om te weten

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Een eerste bezoek aan een dierenasiel kan wat overweldigend zijn. Je ziet ontzettend veel huisdieren, die allemaal wachten op een tweede kans. Dit kan ervoor zorgen dat je een bepaalde druk voelt om direct te adopteren.

Maar hoe graag je ze ook allemaal een huis zou willen geven, de keuze voor een huisdier is een belangrijk proces en moet weloverwogen zijn. Waarom impulsiviteit tijdens jouw eerste bezoek aan een dierenasiel een valkuil is, leggen we hieronder uit.

Voorkom dat je na de adoptie spijt krijgt van je keuze

kat-vasthouden

Het 'gevaar' in een dierenasiel is om direct de schattigste of juist de meeste droevige hond of kat uit te kiezen. Maar je eerste gevoel is misschien niet direct de beste keuze. Een huisdier is een grote verantwoordelijkheid. Het is echt een keuze voor de lange termijn, waarbij jij voor 100% verantwoordelijk bent voor het welzijn van het dier.

Het gaat niet alleen om een investering van tijd en geld, maar je moet ook rekening houden met eventuele emotionele of gedragsproblemen van het huisdier zelf. Door een impulsieve beslissing kom je er misschien te laat achter dat je niet goed om kan gaan met problemen op het gebied van gezondheid of gedrag. Dit kan uiteindelijk resulteren in het afstand doen van een huisdier en de keuze om een hond of kat terug te brengen naar het asiel.

Welk huisdier past het beste bij jou?

Je kan waarschijnlijk niet wachten om een nieuw huisdier te verwelkomen. Maar de keuze voor het juiste huisdier vraagt om heel wat tijd, onderzoek en planning. Daarnaast is het bij de adoptie van een asieldier goed om altijd flexibel en ruimdenkend te blijven.

Heb je bijvoorbeeld een specifiek ras in gedachten? Misschien heb je juist een goede klik met een hele andere soort. Hieronder volgen een aantal nuttige tips voor het uitzoeken van het meest geschikte huisdier voor jou en jouw gezin:

1. Bedenk wat jouw wensen en verwachtingen zijn van een huisdier

De zoektocht naar het juiste huisdier begint al vóór het bezoek aan een asiel. Bepaal de criteria om rekening mee te houden. Ben je op zoek naar een hond die goed met kinderen kan opschieten? Wil je graag een knuffelhond die dol is op relaxen in huis, of zoek je een actief maatje voor lange wandelingen?

En wat als je interesse uitgaat naar het adopteren van een kat? Wil je dan liever een echte knuffelpoes die jou overal in huis volgt, of een kat met een minder aanhankelijk karakter? Bepaal welk type huisdier het beste past bij jouw persoonlijkheid, levensstijl en de dynamiek in huis

2. Wees je bewust van je eigen situatie

Los van hoezeer je begaan bent met een kat of hond die al een lange tijd in een asiel zit, is het belangrijk om te vragen waarom het asiel moeite heeft om het dier te laten adopteren. Huisdieren met speciale behoeften doen er vier keer langer over om geadopteerd te worden dan huisdieren die geen speciale zorg nodig hebben, blijkt uit onderzoek van Petfinder . De kosten die gepaard gaan met speciale zorg kunnen hoog oplopen.

Dit kan ook bij eigenaren zijn emotionele tol eisen. Beschik je over de middelen en bereidheid om een dier met speciale zorg in huis te nemen? Dan moedigen we dat zeker aan! Maar blijf altijd eerlijk naar jezelf en het huisdier. Als je een hond of kat niet kunt geven wat het nodig heeft, dan heeft niemand er baat bij om de situatie te forceren. Blijf niet zitten met een schuldgevoel, maar ga verder met de zoektocht naar een beter geschikt huisdier.

Veel asielen doen er alles aan om je bewust te maken van mogelijke extra zorg. Zo kunnen ze bepalen of jij het meest geschikte baasje bent voor het asieldier in kwestie. Asielen zien niets liever dan de adoptie van hun dieren. Maar hun prioriteit ligt vooral bij het vinden van een liefdevol huis voor altijd. Laat je niet ontmoedigen wanneer ze besluiten dat een dier geen goede match is met jouw specifieke situatie.

3. Maak een plan voordat je een dierenasiel bezoekt

Zie je eerste bezoek aan een asiel als een moment voor verkenning. Zo neem je niet alleen de druk om direct te adopteren weg, maar voorkom je ook het nemen van overhaaste beslissingen. Het is geen probleem als je niet direct een sterke klik voelt met de huisdieren die je ziet die dag. Het is beter om te wachten totdat je de juiste band voelt met een dier.

Stel je hebt jouw oog laten vallen op een bepaald asieldier, maar je bent bang dat jouw favoriet in de tussentijd door een andere familie wordt geadopteerd? Vraag dan het asiel of het mogelijk is om een hond of kat te 'reserveren', zodat je met een gerust hart een beslissing kan maken. Veel asielen bieden deze optie aan, want ze weten dat het adopteren van een huisdier een belangrijke beslissing is, die zeker niet ondoordacht of overhaast mag worden genomen. Je kan een huisdier vaak 24 of 48 uur reserveren.

Dit is genoeg tijd om alles op een rijtje te kunnen zetten. Natuurlijk mogen andere potentiële baasjes het asieldier in kwestie nog altijd komen bezoeken tijdens jouw 'bedenktijd'. In het geval dat ze interesse tonen, komen ze op de reservelijst te staan. Jouw naam staat bovenaan de lijst, met de hoogste adoptie prioriteit.

 

Vrouw in blauw geruit overhemd houdt pluizige kat over haar rechterschouder

 

4. Leer jouw potentiële huisdier goed kennen

Meerdere bezoeken aan een asiel helpt je om de dieren beter te leren kennen, zodat je kunt bepalen of ze een goede match zijn voor adoptie. De werknemers en vrijwilligers in een asiel kennen elk dier door en door, dus je kan altijd bij hen terecht met vragen. Win informatie in over de achtergrond van de kat of hond waarin je geïnteresseerd bent. Vraag ook zeker naar de medische achtergrond.

Heb je een of meerdere kinderen in huis? Neem ze dan mee tijdens een asiel bezoek, om te kijken naar de interactie tussen de dier(en) en kind(eren). Of heb je misschien een kinderwens in de toekomst? Overweeg dan om een familielid of vriend met kinderen mee te nemen naar het dierenasiel. Zo kan je controleren of het dier goed kan opschieten met kinderen. Wees alleen voorbereid dat deze kinderen zelf ook een asieldier naar huis willen nemen!

Heb je zelf al een of meerdere huisdieren? Neem ze mee naar het dierenasiel en laat ze — met de toestemming van het asiel — kennismaken met de potentiële nieuwe viervoeter. Dit is een belangrijke stap waaruit blijkt of een huisdier een geschikte keuze is voor jouw gezin. Het is belangrijk om een goede keuze te maken en niet om alleen af te gaan op uiterlijke kenmerken.

Hond of kat adopteren uit het asiel: denk er goed overna en neem de tijd

Neem rustig de tijd om de ideale adoptie match te vinden. Een weloverwogen keuze zorgt voor veel minder stress voor jou en je nieuwe huisdier. Ga er niet direct vanuit dat je al meteen op dag 1 het ideale huisdier gaat vinden. De juiste voorbereiding is onmisbaar om van het adoptietraject een succes te maken.

 

Over de auteur

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus is romanschrijver en huisdierenblogger en woont in Tulsa, Oklahoma (VS), waar ze doorgaans onder leiding van haar huisdieren haar werk uitoefent.

Gerelateerde artikels

Gerelateerde Producten

  • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

    <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Small & Miniature is samengesteld om de gezondheid van de mond en een gezonde huid en spijsvertering te ondersteunen. Met hoge gehalten aan klinisch bewezen antioxidanten en natuurlijke ingrediënten en met toegevoegde vitaminen en mineralen.</p>
  • Hill's PRESCRIPTION DIET c/d Multicare Stress + Metabolic Kattenvoer Kip

    <p><strong>Hill's™ <span class='nowrap'>Prescription Diet™</span> Metabolic+Urinary Stress Feline</strong> is een voeding waarvan wetenschappelijk is bewezen dat het de terugkeer van de meest voorkomende symptomen van een urinewegaandoening vermindert én het lichaamsgewicht met 11% vermindert in 60 dagen.</p>
  • Sterilised Cat Adult Kattenvoer met Tonijn

    <p>Gesteriliseerde katten hebben drie keer meer kans op het ontwikkelen van overgewicht en urinewegproblemen. Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Sterilised Cat Young Adult  is speciaal samengesteld om aan de behoeften van gesteriliseerde/gecastreerde katten te voldoen. Samengesteld met klinisch bewezen antioxidanten en een unieke gewichtscontroleformule. </p>