Je kitten mee naar huis nemen: tips voor de eerste weken
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Spannend! Je kitten mag binnenkort mee naar huis. Met een goede voorbereiding geef je je nieuwe huisdier een vliegende start en hebben jullie nog jaren plezier van elkaar. We helpen je op weg met een aantal handige tips.
Voor het eerst thuis? Laat je kitten rustig wennen
Vooral de eerste kennismaking met het nieuwe thuis is erg spannend. Zelf ben je vertrouwd met je huis en omgeving, maar voor je nieuwe kitten kan het best een beetje eng zijn. Voor veel kittens levert de verhuizing veel stress op. In de eerste kwetsbare maanden heeft een kitten dan ook veel zorg en aandacht nodig om langzaam te wennen aan het dagelijks leven bij jou thuis. Je zult dus je uiterste best moeten doen. Wij geven je een aantal tips om je te helpen je kitten zich thuis te laten voelen:
- Laat je nieuwe huisdier niet meteen aan de andere familieleden of huisdieren zien, maar laat hem of haar eerst even rustig op verkenning gaan.
- Geef je kitten de gelegenheid om goed te wennen aan de nieuwe omgeving. Neem hiervoor dus voldoende tijd!
- Controleer of deuren en ramen zijn gesloten. Heb je een open haard? Zet er dan een haardscherm voor.
- Laat je kitten zien waar de etensbakjes, de kattenbak en het mandje staan.
Creëer een knus en veilig plekje
De eerste tijd is alles een beetje vreemd (en soms zelfs overdonderend) voor je kitten. Er is dan niets fijner dan een knus plekje waar hij of zij zich kan terugtrekken. Je kan een bed of mand bij de dierenwinkel kopen, maar een stevige kartonnen doos is ook een prima optie. Zolang het nestje maar warm en comfortabel is, niet op de tocht staat en is voorzien van een zacht dekentje waarin je kitten zich lekker kan oprollen.
Zorg voor een warme eerste nacht
De eerste nacht bij je thuis is natuurlijk ook de eerste keer dat de kitten zonder moeder, broertjes en zusjes slaapt. Ze wennen al snel aan alleen slapen, maar de eerste nacht(en) kan je een kruik met warm water onder het dekentje leggen ter vervanging van de warmte van het nest.
Maak je woning kittenbestendig
Je wil je huis en je kitten natuurlijk zo goed mogelijk beschermen. Een aantal tips:
- Houd de ramen zo veel mogelijk gesloten, zodat je kitten er niet uit kan vallen of kan ontsnappen.
- Als je een open haard hebt, blokkeer dan de voorkant zodat de kitten niet in de schoorsteen kan klimmen.
- Werk elektrische bedrading weg: kittens kauwen graag op kabels.
- Controleer of je kamerplanten hebt die gevaarlijk zijn voor je kitten. Zo zijn onder andere lelies, kerstrozen en cyclamens giftig voor katten!
Stel een voerplan op
Kittenvoer is de basis voor een goede groei en ontwikkeling van je kleintje. Er zijn een aantal zaken waar je aan moet denken:
Meerdere maaltijden per dag
Allereerst is het belangrijk om een vast schema te maken. Een kitten eet meerdere keren per dag kleine porties:
* 8 tot 12 weken oud: 4 keer per dag
* 3 tot 6 maanden oud: 3 keer per dag
* Vanaf 6 maanden: 2 keer per dag
Droogvoer of blikvoer?
De beste (en makkelijkste) manier om te zorgen dat je kitten de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt, is door een compleet kwaliteitsvoer voor kittens te geven. Je kan kiezen tussen droogvoer en blik.
De verschillen? Droogvoer kan je de hele dag laten staan. Natvoer (in blik of zakjes) verliest zijn versheid in de etensbak sneller. Serveer natvoer daarom liever in kleine porties, verspreid over de dag.
Ga voor kwaliteit
Het soort voer is erg belangrijk. Net als bij voedingsmiddelen voor mensen, is er verschil in prijs en kwaliteit van kittenvoer. Kijk goed naar de ingrediënten of vraag je dierenarts om raad.
Overstappen op ander voer? Zo pak je het aan
We raden aan om in de eerste periode hetzelfde voer te geven (dus vergeet niet te vragen welk voer je kitten gewend is). Wil je na een paar weken overstappen op ander voer? Meng het nieuwe voer dan geleidelijk in toenemende verhouding door het gebruikelijke voer, totdat de maaltijd volledig bestaat uit de nieuwe voeding. Trek hier 5 tot 7 dagen voor uit.
Tot slot: pas op met melk
We raden af om kittens melk te geven. Veel melk kan namelijk diarree veroorzaken. Zorg liever dat er altijd een bakje met vers water klaar staat en bewaar melk als traktatie voor de speciale momenten.
Zo geef je je nieuwe huisdier een fijne start en kan je kitten gelukkig opgroeien tot een gezonde kat!