Uw kitten mee naar huis nemen

Published by
Leestijd is minuten

Een nieuwe kitten is geen vrijblijvende zaak

Ieders hart smelt bij de aanblik van een jong katje. Maar besef wel dat zo'n schattig bolletje wol dat u mee naar huis neemt een heel leven lang goed moet worden verzorgd. En er wordt wel beweerd dat katten negen levens hebben, dus dat is een hele lange tijd! Als u uw kitten een goede start in het leven geeft, bent u ervan verzekerd dat u samen jarenlang plezier van elkaar zult hebben. Tijdens de eerste kwetsbare maanden heeft uw kitten heel veel zorg en aandacht nodig om langzaam vertrouwd te raken met het dagelijks leven van uw gezin.

Oost west, thuis best?

Zelf bent u uiteraard vertrouwd met uw huis en omgeving, maar voor uw nieuwe kitten kan het best een beetje eng zijn. Voor veel kittens levert die eerste verhuizing veel stress op. U moet dus uw uiterste best doen om er voor te zorgen dat uw kitten zich thuis voelt.

Laat uw nieuwe huisdier om te beginnen niet meteen aan de andere leden van het gezin zien, ongeacht of het om mensen of dieren gaat (lees meer over socialisatie). Geef uw kitten de tijd om te wennen aan haar nieuwe omgeving. Controleer voor de veiligheid of deuren en ramen zijn gesloten en als u een openhaard heeft, zet er dan een haardscherm voor. Het is ook belangrijk om uw kitten te laten zien waar haar etensbakjes, kattenbak en mandje staan.

Een knus en veilig plekje

Tijdens de eerste dagen vindt uw kitten alles een beetje vreemd en soms zelfs overdonderend. Als alles haar inderdaad een beetje te veel wordt, is er niets dat een veiliger gevoel geeft dan een knus bed. U kunt een bed of mand in de dierenwinkel kopen, maar u kunt ook een stevige kartonnen doos gebruiken. Het moet vooral warm, comfortabel en droog zijn, en niet op de tocht staan. Het dekentje moet zacht zijn zodat ze zich lekker op kan rollen. De eerste keer dat ze bij u de nacht doorbrengt is sowieso de eerste keer dat ze bij haar moeder en broertjes en zusjes vandaan is. Kittens wennen er gauw aan om alleen te slapen, maar in het begin kunt u een kruik met warm water onder het dekentje leggen om haar te herinneren aan de warmte van het nest.

U weet waarschijnlijk wel wat een 'kindbestendig' huis is, maar een 'kittenbestendig' huis bestaat ook

U wilt uw huis natuurlijk zo goed mogelijk beschermen tegen de grillen van uw lieve nieuwe kitten. Hier zijn een paar tips:

 • Houd de ramen gesloten zodat uw kitten er niet uit kan vallen of ontsnappen.

 • Als u een openhaard hebt, zet er dan iets voor zodat uw kitten niet de schoorsteen in kan.

 • Werk alle elektrische bedrading weg. Uw kitten kan er op gaan kauwen.

 • Controleer of u geen kamerplanten hebt die gevaarlijk kunnen zijn voor uw kitten. Lelies, kerstrozen en cyclamens zijn allemaal giftig.

Om over na te denken

De keuze voor een kittenvoer is van groot belang. Per slot van rekening is dat de basis voor de groei en volledige ontwikkeling. Maar om uw kitten een vertrouwd gevoel te geven, kunt u haar voer het beste niet meteen veranderen. Vergeet niet te vragen wat uw kitten at voordat ze bij u kwam en geef haar voorlopig hetzelfde voer. Als u daarna besluit om over te stappen op een ander voer, meng het dan geleidelijk in toenemende verhouding door het gebruikelijke voer, totdat de overgang een feit is. U moet 5 tot 7 dagen uittrekken om uw kitten aan haar nieuwe voer te laten wennen. Welk voer u ook geeft, onthoud dat u uw kitten aanvankelijk meerdere keren per dag kleine porties voert. Kittens van acht tot twaalf weken moeten vier keer per dag worden gevoerd, als ze tussen drie en zes maanden oud zijn drie keer per dag en daarna twee keer per dag.

Veruit de eenvoudigste en beste manier om er voor te zorgen dat uw kitten gezonde en evenwichtig samengestelde voeding krijgt, is om haar een compleet kwaliteitsvoer voor kittens te geven. Complete voeding is verkrijgbaar als droogvoer of in blik. Droogvoer kan uw kitten de hele dag in haar etensbak vinden. Natvoer in blik of zakjes daarentegen verliest zijn versheid snel in de etensbak en moet dus in kleine aparte porties verspreid over de dag worden geserveerd.

Net als bij voedingsmiddelen voor mensen, is er ook bij voer voor kittens verschil in prijs en kwaliteit. Lees goed welke ingrediënten er in zitten, of beter nog, vraag uw dierenarts om raad. Goede voeding bevat alle voedingsstoffen die essentieel zijn voor een kitten om uit te groeien tot een gezonde kat.  

Misschien verbaast het u, maar we raden u af om uw kitten melk te geven. Veel melk kan diarree tot gevolg hebben. In plaats daarvan moet er altijd een bakje met schoon water klaarstaan. Als u uw kitten eens een keer wilt verwennen, kunt u haar op speciale melk voor kittens trakteren.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten

 • Hill's PRESCRIPTION DIET y/d Feline

  <p>Helpt de gezondheid van de schildklier van uw kat te ondersteunen in 3 weken door de concentratie aan schildklierhormonen te normaliseren.**</p> <p><b>**</b><i>Wanneer dit de enige voedingsbron is.</i></p>
 • Hill's PRESCRIPTION DIET y/d Kattenvoer met Kip

  <P>Helpt de gezondheid van de schildklier van uw kat te behandelen in 3 weken door de concentratie aan schildklierhormonen te normaliseren.**</P> <P><B>**</B><I>Wanneer dit de enige voedingsbron is.</I></P> <P><B>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Lam

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.