Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Ja, je leest de titel goed - katten kunnen apporteren net als honden, en misschien zelfs beter. Behalve dat je indruk maakt op je buren en vrienden, is het ook een geweldige manier voor jou en je kat om plezier te hebben en wat quality time samen door te brengen. Lees verder om te ontdekken hoe je een kat leert apporteren.
Denk als een kat
Honden zijn sociale dieren die graag samenwerken. Katten zijn echter onafhankelijker en moeten doorgaans leren dat samenwerken voordelig kan zijn. Als je dit begrijpt, snap je waarom het leren apporteren van een kat anders moet worden aangepakt dan het trainen van je hond. Als het gaat om het trainen van een kat, zijn er enkele basistechnieken die je moet kennen om succesvol te zijn. Deze basisprincipes beginnen in het Engels allemaal met de letter "R", dus dat maakt ze een beetje gemakkelijker te onthouden!
Versterking (Reinforcement)
Het Battersea kattenasiel zegt dat positieve versterking de beste manier is om je kat te trainen. Dit betekent dat je kat het uitvoeren van de gewenste actie moet leren associëren met een positief resultaat. Zij raden aan het einddoel (apporteren), op te splitsen in een reeks kleinere stappen (b.v. achter een voorwerp aanzitten, in een voorwerp bijten, een voorwerp oprapen en komen wanneer ze worden geroepen) en het dan te herkennen als je kat deze stappen kan doen. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met je kat te leren naar je toe te komen als je het speeltje omhoog houdt.
Beloningen (Rewards)
Om het gedrag te versterken, moet je een beloning geven, zodat je kat gemotiveerd is om het trucje uit te voeren. Hoewel voedsel meestal een goede keuze is, geven verschillende katten de voorkeur aan verschillende dingen. Je kat kan ook de voorkeur geven aan het kriebelen onder de kin, het toegang krijgen tot een bepaald speeltje of het spelen van een bepaald spelletje. Als je voedsel gebruikt, zijn kleine traktaties een geweldige beloning. Het is wel belangrijk om deze consequent te geven. Als je kat plotseling geen beloning meer krijgt, kan ze in de war raken en haar interesse verliezen! Kies een specifieke traktatie waar je kat dol op is en gebruik die dan alleen als je kat doet wat je wilt dat ze doet. Houd de traktaties klein en overdrijf niet, zodat er geen ongewenste kilo's bijkomen.
Respect
Het belangrijkste is dat je respecteert wat katten wel en niet leuk vinden. Staar je kat niet aan en maak geen harde geluiden tijdens de training of het spelen. Als je kat geen zin heeft om te spelen, forceer het dan niet. Probeer ze te trainen wanneer ze extra speels zijn. Dat is meestal rond zonsopgang, zonsondergang en rond etenstijd wanneer ze honger hebben.
Timing is alles
Je moet je kat leren kennen en een vertrouwensband en liefdevolle relatie opbouwen voordat je haar kunt trainen om kunstjes te doen of te apporteren. Zoek uit tot welk speelgoed of welke voorwerpen in je huis ze zich het meest aangetrokken voelt. Dit zijn de voorwerpen die je kan proberen te gebruiken voor het apporteren.
Katten zijn aangetrokken tot jagen en het bespringen van dingen. Als je een zacht voorwerp gooit en je kat er achteraan laat jagen, er dan naar toe gaat en een snoepje in de buurt van het voorwerp legt, kun je de eerste stap in het apporteren versterken en belonen. Na een paar dagen succesvol je kat in de buurt te laten komen van het voorwerp dat je gooit of erop te laten springen, ben je klaar voor de volgende stap: je kat het speeltje in haar bek laten dragen. Hou een voorraad lekkers klaar en geef een commando (bv. 'ja', 'goed‘, 'leuk' of zelfs een tongklik) wanneer je kat in het voorwerp bijt. Geef ze onmiddellijk (onthoud, timing is alles) een kleine traktatie.
In het begin moet je AL het sabbelen of bijten in het speelgoed markeren (met een commando) en vervolgens versterken (belonen). Zodra je kat dit gedrag consequent vertoont, kun je langzaam aan wachten tot ze een seconde langer bijten voordat je markeert en versterkt. Blijf dit oefenen en verhoog geleidelijk de tijd totdat je kat het speeltje een paar seconden in haar bek houdt. Vervolgens kun je dit combineren met het apporteer commando dat je haar apart geleerd hebt en voila! Je kat kan nu een voorwerp achterna lopen, oprapen en naar je terugbrengen. Onthoud, het is het beste dit alles te doen op een moment van de dag waarop je kat het meest actief en speels is.
Apporteer mislukkingen
Als het lijkt alsof al je pogingen om je kat te leren apporteren zijn mislukt, neem dan een paar dagen pauze en probeer het dan opnieuw met nieuw speelgoed en andere traktaties. Misschien moet je de reeks met stappen nog verder opsplitsen en meer tijd besteden aan elk deel voordat je ze samenvoegt.
Elke kat is een individu met haar eigen voorkeuren en eigenaardigheden. Als apporteren niets voor je kat is, zijn er genoeg andere dingen die je haar in plaats daarvan kan trainen om te doen. Zolang je positieve versterking en geen dwang gebruikt, kan je genieten van deze leuke activiteiten om een band met je kat te scheppen.
Als het je lukt, zet het dan op video zodat al je vrienden je geloven! Iedereen houdt van leuke kattenvideo's.
Afbeelding met dank aan: Flickr/John Benson
Over de auteur
Christine O'Brien
Christine O'Brien is een schrijfster, moeder en een jarenlange katteneigenaresse van twee Blauwe Russen, die het huis regeren. Ze schrijft ook voor Care.com, What to Expect en Fit Pregnancy, waar ze over huisdieren, zwangerschap en het gezinsleven schrijft. Vind en volg haar op Instagram en Twitter @brovelliobrien.
Gecontroleerd door Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip