Een puppy opvoeden: wat je moet weten

Gepubliceerd door Jean Marie Bauhaus
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Puppy's zijn ontzettend schattig, maar laten we eerlijk zijn - een puppy opvoeden zit vol uitdagingen. Als je nog nooit een puppy hebt gehad kan de taak die voor je ligt nogal ontmoedigend lijken, maar als die grote puppy-ogen eenmaal je hart veroveren is er geen weg meer terug. Hier zijn enkele nuttige tips om de ontwikkelingsfase van je puppy door te komen en ervoor te zorgen dat je nieuwe viervoeter opgroeit tot een gelukkige, gezonde, goed aangepaste hond.

Een puppy opvoeden: dingen om bij stil te staan.

Puppy retriever die vlooien krabt in het gras

Puppy's zitten vaak vol energie en zijn vaak intens nieuwsgierig naar hun omgeving. Het leven met een puppy verschilt niet veel van het leven met een peuter. Je hebt veel geduld nodig terwijl je over je pup waakt om hem uit de problemen te houden, hem te helpen gepast gedrag aan te leren en hem veilig de wereld te leren kennen.

Het goede nieuws is dat je puppy veel slaapt, hoewel hij niet altijd de hele nacht doorslaapt. Je puppy kan het huishouden jankend of blaffend wakker maken omdat hij naar het toilet moet of omdat hij alleen en bang wakker is geworden. Je pup kan ook geneigd om veel te kauwen als zijn volwassen tanden doorkomen en kan je tapijt, bank, favoriete paar schoenen of zelfs je hand zien als de perfecte puppybijtring! Als je gefrustreerd raakt door dit gedrag, is het belangrijk te bedenken dat de taak van het opvoeden van een puppy tijdelijk is. Hij zal de meeste van zijn puppy neigingen achter zich laten als hij volwassen wordt.

Als je net een puppy hebt of je maakt je klaar om je nieuwe huisgenootje op te halen, moet je voorbereid zijn op de nieuwe verantwoordelijkheid die het zorgen van een ander leven met zich meebrengt. Dit betekent dat je tijd uit je drukke schema moet nemen om in zijn behoeften te voorzien. Dus als je van plan bent een puppy te nemen, is het dus een goed idee dat te doen wanneer je vrij kunt nemen van je werk of thuis kunt werken, zodat je genoeg tijd met hem door kunt brengen. Zo kan je hem regelmatig naar buiten laten om zijn behoefte te doen en kan je zijn gedrag in de gaten houden, terwijl hij leert leven met een nieuw gezin.

Je huis puppy-proof maken

Hoewel je je best doet, is het praktisch onmogelijk om voortdurend toezicht te houden op je energieke, nieuwsgierige pup. Het is daarom van belang om je huis puppy-proof te maken voordat hij arriveert. Beveilig elektrische snoeren en zet giftige planten of stoffen, zoals schoonmaakmiddelen en insecticiden, buiten bereik. Het is een goed idee om door je huis te kruipen om een beter beeld te krijgen van de omgeving op puppyhoogte. Verwijder alles waarop hij zou kunnen kauwen of wat hij kan inslikken en sluit luikjes van huisdieren of andere openingen af waardoor hij niet kan verdwalen of vast kan komen te zitten. Dit helpt niet alleen om hem veilig te houden, maar voorkomt ook de angst die gepaard gaat met de constatering dat je puppy vermist is.

Zorg ervoor dat je klaar bent om je puppy zindelijk te maken zodra je hem mee naar huis neemt. Als je van plan bent hem in een bench te trainen, zorg dan dat de bench klaarstaat. Maak de bench comfortabel door hem te bekleden met dekens of een hondenmatras en zorg ervoor dat de bench groot genoeg is zodat hij genoeg ruimte heeft om op te staan, zich om te draaien en te gaan liggen. Laat hem langzaam kennismaken met de bench door het deurtje open te laten en hem de bench zelf te laten verkennen. Je kunt hem verleiden naar binnen te gaan door er een speeltje of een paar stukjes eten in te gooien. Hoe comfortabeler hij zich voelt bij het in de bench gaan, hoe gemakkelijker het voor jullie beiden zal zijn tijdens de training.

Als je afziet van een bench, baken dan een klein gebied af, zoals een hoek van de keuken of de zitkamer. Daar kan hij worden opgesloten en weggehouden van andere huisdieren en kleine kinderen, terwijl hij toch deel kan uitmaken van het huishouden. Zorg voor puppy training pads om eventuele ongelukjes op te vangen en voor een hondenmand, een waterbakje en wat speelgoed dat geschikt is voor puppy's. Deze ruimte zal dienen als thuisbasis, een veilige ruimte van waaruit hij langzaam kennis kan maken met de andere leden van je gezin, en een toevluchtsoord wanneer hij overweldigd raakt of wat rust nodig heeft.

Wat je nodig hebt

Onderstaande benodigdheden kan je inslaan om je puppy gelukkig en gezond te houden.

  • Waterbakjes; typische kommetjes zijn niet veilig voor onstuimige pups
  • Een paar voerspeeltjes of voerpuzzels
  • Hoge kwaliteit puppyvoeding en gezonde hondensnacks
  • Vers, schoon water
  • Een halsband met ID
  • Een riem en eventueel een hondentuig om mee te wandelen (handig bij het aanlijnen van je pup)
  • Een bench of draagbare hondenmand
  • Een hondenmand
  • Een hondenborstel of kam
  • Puppy shampoo
  • Nageltrimmers die zijn ontworpen voor honden
  • Een hondentandenborstel en tandpasta voor honden
  • Speelgoed dat veilig is voor puppy's
  • Biologisch afbreekbare ontlastingzakjes
  • Een reistas om puppy spullen in mee te nemen wanneer je reist
  • Huisdiervriendelijk reinigingsmiddel (tenzij je de allereerste puppy eigenaar bent die nooit een ongelukje in huis meemaakt - gefeliciteerd als dat zo is!).

Puppyvoeding

Puppy's hebben andere behoeften aan voedingsstoffen en energie dan volwassen honden. Zoek naar hoogwaardig puppyvoer dat speciaal is samengesteld om de ontwikkeling en groei van puppy's te ondersteunen. De juiste hoeveelheid voer hangt af van factoren als leeftijd, grootte en ras. Het is een goed idee om je dierenarts te raadplegen over hoeveel en hoe vaak je je pup moet voeren.

Voor sommige kleine rassen kan het beste zijn om jonge pups onbeperkt eten te geven, zodat ze voldoende voeding krijgen. Minihonden en honden van kleine rassen worden sneller lichamelijk volwassen dan grotere rassen en kunnen tussen de leeftijd van 9 en 12 maanden overgaan op volwassen hondenvoer en volwassen porties.

Grotere rassen kunnen er twee jaar over doen om lichamelijk volwassen te worden en hebben andere voedingsbehoeften dan kleine rassen. Die moeten puppyvoer krijgen dat speciaal voor grote rassen is samengesteld. Praat met je dierenarts over het beste moment om je opgroeiende hond van een groot ras te laten overschakelen op voer voor volwassenen. Hij moet ook meerdere maaltijden per dag krijgen met gecontroleerde porties om complicaties, zoals een opgeblazen maag, te voorkomen. Een gestructureerd voedingsschema voor je puppy van een groot ras zou er ongeveer zo uit kunnen zien:

  • Zes tot twaalf weken oud - vier maaltijden per dag
  • Drie tot zes maanden oud - drie maaltijden per dag
  • Zes maanden en ouder - twee maaltijden per dag

Opleiding en socialisatie

Bruine Australische Shepherd puppy plassend op het gras, met andere puppy's op de achtergrondHet is belangrijk om meteen te beginnen met het zindelijk maken van je puppy. Honden zijn instinctief schone dieren die zullen proberen te voorkomen dat hun mand en het gebied eromheen bevuild raken. Het kan dan nuttig zijn om hem tijdens de zindelijkheidstraining in een kleine ruimte of bench te houden. Stel een routine in en denk eraan dat jonge puppy's hun blaas om de paar uur moeten legen. Wanneer je puppy met succes zijn behoefte doet op de juiste plaats, moet je hem loven en belonen met een snoepje.

Zowel bij de zindelijkheidstraining als bij het vaststellen van de regels van goed gedrag is het belangrijk geduld te hebben met je puppy en positieve bevestiging te gebruiken om gelukkige associaties met correct gedrag op te bouwen. In het algemeen is het beste om ongewenst gedrag te voorkomen door situaties die daartoe kunnen leiden voor te blijven. Geef je puppy bijvoorbeeld nooit schoenen, sokken of andere verboden voorwerpen om op te kauwen.Sla of schreeuw nooit tegen je puppy, dit maakt hem alleen maar bang en zorgt ervoor dat hij zich angstig en verward voelt. Wanneer hij negatief gedrag vertoont, probeer hem dan terug te leiden naar iets positiefs. Als hij bijvoorbeeld op iets kauwt waar hij niet op mag kauwen, stuur hem dan terug naar een van zijn speeltjes. Daarnaast is het belangrijk om je zo snel mogelijk inschrijven voor puppycursus. Niet alleen zijn puppycursussen van onschatbare waarde voor socialisatie en leren in een gecontroleerde omgeving, ze stellen je in staat de vaardigheden te ontwikkelen om je pup goed op te leiden.

Een goede socialisatie is essentieel om je puppy op te voeden tot een hond die zich goed gedraagt. Je kunt hem meteen socialiseren door hem aan zoveel mogelijk nieuwe mensen, plaatsen, bezienswaardigheden, geluiden, geuren en ervaringen bloot te stellen. Je moet hem ook veel gelegenheid geven om met andere huisdieren om te gaan, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat alle puppyvrienden ook gevaccineerd zijn en eerst een dierenartscontrole hebben ondergaan om je puppy veilig te houden.

De gezondheid van je puppy

Een van de eerste stappen die je moet nemen nadat je je nieuwe puppy hebt gekregen, is een bezoek aan een dierenarts. Als je nog geen vaste dierenarts hebt, vraag dan eens rond. Je familie, vrienden en collega's kunnen je waarschijnlijk veel aanbevelingen doen.

Bij zijn eerste afspraak zal je dierenarts je puppy controleren op gezondheidsproblemen of parasieten en zal hij waarschijnlijk een programma aanbevelen voor de bestrijding van parasieten, zoals vlooien, teken en wormen. Je dierenarts zal ook een vaccinatieschema opstellen en je adviseren wanneer je hem moet laten castreren of steriliseren, wat het risico op gezondheids- en gedragsproblemen bij het ouder worden kan verminderen.

Totdat hij al zijn puppyboosters heeft gekregen, is het verstandig om honden te vermijden waarvan je de vaccinatiegeschiedenis niet kent en daarnaast plaatsen waar veel honden komen, zoals hondenparken of gemeenschappelijke tuinen te vermijden.

Je dierenarts kan ook alle vragen of zorgen beantwoorden die je hebt over de verzorging van je pup, zoals welk soort voer je hem moet geven en hoeveel hij moet krijgen. Je dierenarts of de dierenartsassistente kan je ook adviseren over aspecten van puppyverzorging als tandenpoetsen en nagels knippen en kan je zelfs laten zien hoe dat moet.

Terwijl je bij de dierenarts bent, kun je proberen het bezoek van je puppy voor 6 maanden in te plannen. De dierenarts gebruikt dit bezoek om de groei en de vooruitgang van je puppy te controleren, om er zeker van te zijn dat alles er vanuit het oogpunt van gezondheid goed uitziet. De dierenarts kan je zelfs tips geven om je voor te bereiden op de pubertijd van je pup, wat een uitdagende tijd kan zijn voor huisdiereigenaren omdat pups naar geslachtsrijpheid groeien. Dit is ook een goede gelegenheid om te praten over wat je kunt verwachten als je puppy volwassen wordt.

Spelen met je pup

Naast training en algemene gezondheid hebben pups aandacht en beweging nodig. Het goede nieuws is dat dit niet altijd wandelingen rond het blok, joggen door de buurt of uitstapjes naar het hondenpark betekent. Spelen met je puppy is vaak genoeg beweging om hem gezond te houden en een band tussen jullie beiden op te bouwen. Spelletjes als apporteren, touwtrekken en verstoppertje spelen zijn allemaal spelletjes die in huis kunnen worden gespeeld om opgekropte energie kwijt te raken. Zorg ervoor dat je elke dag 30-60 minuten de tijd neemt om met hem te spelen of hem in je achtertuin te laten rondrennen, als aanvulling op hem uitlaten.

Verzorging van je pup

Zelfs honden die niet om de paar weken getrimd hoeven te worden, moeten op de een of andere manier verzorgd worden. Als je met de verzorging begint terwijl je pup nog jong is, wordt het voor jullie beiden veel gemakkelijker. De verzorging omvat het trimmen en borstelen van de vacht, het poetsen van de tanden, het knippen van de nagels en het in bad doen van je pup. Je kunt absoluut een professionele trimmer inhuren voor een knipbeurt of naar de dierenarts gaan voor het knippen van de nagels, maar je moet je hond eraan laten wennen dat hij stil moet zitten terwijl je hem verzorgt. Laat hem wennen aan het gevoel van een borstel in zijn vacht - dit geldt vooral voor honden die veel verharen of waarvan het haar snel gaat klitten. Je puppy in bad doen kan een karwei op zich zijn, dus wees voorbereid, zorg voor voldoende handdoeken (en kleed jezelf in kleding die nat mag worden) en laat hem langzaam kennismaken met de shampoo en het water. Naarmate hij zich meer op zijn gemak voelt, zal dit proces gemakkelijker worden. Tot slot lijkt tandenpoetsen misschien vreemd voor veel huisdiereigenaren, maar het kan de mond van je hond goed beschermen. Hier zijn enkele tips om je puppy eraan te laten wennen dat je zijn tanden poetst.

Een puppy opvoeden is geen gemakkelijke taak, maar het is een avontuur dat vol beloningen zit als je een diepe band ontwikkelt die zijn hele leven zal blijven bestaan. Veel geduld en een beetje extra moeite zullen je onstuimige puppy veranderen in een leuke vriend, waardoor alle moeite die in zijn ontwikkeling is gestoken de moeite waard is.

Over de auteur

Jean Marie Bauhaus Contributor Photo

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus is schrijfster, freelance auteur en redactrice. Ze woont in Tulsa, Oklahoma (VS). In haar thuiskantoor schrijft ze met twee huiskatten op schoot artikelen over huisdieren en over de gezondheidsaspecten van huisdieren.

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA en Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten