Waarom haten honden in bad gaan? (en tips voor het in bad doen van een bange hond)

Gepubliceerd door Jean Marie Bauhaus
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Je hond spettert graag in plassen, maar als het tijd is voor een bad verstopt hij zich met zijn staart tussen zijn poten. Waarom hebben honden zo'n hekel aan in bad gaan? Als het niet aan het water ligt, waarom gaan dan zoveel honden rillen en janken als ze gewassen worden? Ontdek wat er schuil kan gaan achter de angst van je hond om in bad te gaan en blijf lezen om te leren hoe je een hond kunt wassen die een hekel heeft aan in bad gaan.

Waarom haten honden in bad gaan?

Hoewel het waar is dat niet alle honden graag in het water spelen, hoeft dit niet te verklaren waarom je hond niet graag in bad gaat. Zelfs rassen die van water houden, zoals Labrador retrievers schrikken er vaak voor terug om in bad te gaan. Dus als het niet aan het water ligt, waarom hebben honden dan een hekel aan in bad gaan? Een aantal factoren kunnen verklaren waarom je hond een hekel heeft aan het bad of de wasbak.

Corgi wordt in de badkamer gewassen

Het oproepen van slechte associaties

Net als wij kunnen honden leren een bepaalde situatie te associëren met bang of verontrust zijn. Een slechte ervaring met in bad gaan, zoals verbranding door heet water, uitglijden en vallen in het bad, water in zijn neus of prikkende shampoo in zijn ogen krijgen, kan je hond traumatiseren en hem leren bang te zijn om in bad te gaan. Zelfs vervelende ervaringen met andere verzorgingsactiviteiten, zoals pijn veroorzaakt door het te kort knippen van de nagels of het schoonmaken van de oren, kunnen als dat rond dezelfde tijd gebeurt slechte associaties oproepen met in bad gaan.

Verlies van de controle

Als je hond gaat zwemmen of in een plas plonst, is dat een leuke activiteit waar hij zelf voor kiest. In bad gaan daarentegen wordt de hond meestal opgedrongen, waarbij zijn lichaam wordt aangeraakt en verplaatst op een manier die hij niet prettig vinden. Dit verlies van keuze en controle over wat er met hem gebeurt, kan een hond erg van streek maken.

Onbekendheid

Honden die voor het eerst in bad gaan, of die niet zo vaak in bad gaan, kunnen gewoon geschrokken zijn van de onbekende ervaring om in een bad met water te worden gedompeld en met shampoo te worden ingezeept. Dit kan op zijn beurt negatieve associaties oproepen die hen bang maken voor toekomstige wasbeurten.

In bad gaan voelt stressvol aan

Soms zijn honden niet de enigen die een hekel hebben aan in bad gaan. Honden nemen vaak emotionele signalen over van hun baasjes. Hoe bezorgder jezelf lijkt, hoe bezorgder je hond waarschijnlijk zal zijn. Tegen je hond schreeuwen, hem ruw behandelen en je haasten tijdens het in bad doen leren je hond dat in bad gaan iets is om bang voor te zijn. Zelfs als je voorzichtig bent met je hond, kan hij je frustratie voelen, wat genoeg kan zijn om hem in de toekomst angstig te maken om in bad te gaan.

Is het nodig om je hond te wassen?

Moet je hond eigenlijk regelmatig in bad? Dat hangt ervan af. Een belangrijke reden om je hond in bad te doen is simpelweg om het gemakkelijker te maken met hem te leven. Je wilt niet dat je hond overal modder achterlaat en je houdt er ook niet van om een stinkende hond te knuffelen. Kortharige rassen met een gezonde huid hoeven eigenlijk niet in bad, tenzij ze de neiging hebben om vaak vuil te worden. In veel gevallen volstaat het om ze schoon te vegen met een handdoek. Wanneer je een rimpelig ras hebt zoals een mopshond of een shar-pei, moet je er ook voor zorgen dat je de plooien tussen hun huid regelmatig schoonveegt.

Langharige en krulharige rassen daarentegen hebben baat bij een regelmatige behandeling met shampoo en conditioner om te voorkomen dat hun vacht klit en onhandelbaar wordt, hoewel dagelijks borstelen ook kan helpen. Haarloze rassen zoals de Mexicaanse naakthond hebben regelmatig een bad nodig om te voorkomen dat hun huid uitdroogt. Omgekeerd hebben honden met een vette huid, zoals cocker spaniels, ook regelmatig een bad nodig om olieophoping te voorkomen.

Hoe moet je een hond in bad doen die er een hekel aan heeft

Als je hond een huidtype of vachttype heeft dat in bad doen noodzakelijk maakt, is het beste wat je kunt doen hem zo te trainen dat hij van gewassen worden gaat houden, of er tenminste niet meer bang voor is. Het gaat erom de negatieve associaties te vervangen door positieve en om tijd en geduld te hebben. Hoeveel tijd en geduld nodig is, hangt af van de vraag of je hond doodsbang is voor in bad gaan, gewoon chagrijnig is dat hij gewassen wordt of ergens daar tussenin.

1. Blijf kalm

Zorg er ten eerste voor dat je zelf een positieve houding aanneemt bij het in bad doen van je hond. Als je je gehaast, gestrest of gefrustreerd voelt met je hond, kan je beter wachten met hem in bad doen tot een moment waarop je meer ontspannen bent, waardoor je hond zich ook rustiger zal voelen.

2. Creëer positieve associaties

Leuke hond met rose handdoek en gele rubberen eend klaar voor zijn bad

Laat je hond langzaam wennen aan het in bad doen door hem eerst mee te nemen naar de badkamer, hem veel complimenten te geven en hem wat lekkers aan te bieden. Probeer je hond niet meteen in bad te doen, maar geef hem de tijd om positieve associaties te krijgen met de badkamer en het bad. Een manier om de angst van je hond voor het bad om te zetten in enthousiasme is door de etensbak van je hond in de badkamer naast het bad te zetten en een spoor van lekkers ernaartoe achter te laten. Als je denkt dat je hond er klaar voor is, zet je zijn bak in het bad op een antislipmat. Laat hem er zelf inklimmen als hij daarvoor groot genoeg is, dit versterkt het gevoel van keuze en controle.

Zodra je hond in staat is zonder angst in het bad te zitten, haal dan zijn eten weg en probeer de kraan open te draaien. Geef hem speelgoed om mee te spelen in het bad en wat lekkers. Je kan bijvoorbeeld wat xylitol-vrije pindakaas op de muur smeren en het door je hond eraf laten likken terwijl het water loopt. Als je hond het kan verdragen dat hij het water hoort stromen en dat zijn poten nat worden, probeer dan een beetje water op hem te spatten. Hou het leuk en simpel en maak er een spelletje van. Maak je hond geleidelijk aan nat en schuim hem in met shampoo en overlaad hem tegelijkertijd met complimenten en kalmerende woorden. Als je hond ergens in dit proces onrustig wordt, stop er dan mee en probeer het morgen opnieuw.

3. Negatieve associaties voorkomen

Neem voorzorgsmaatregelen zodat je hond zich veilig voelt tijdens het in bad doen. Leg een antislipmat of antislipstickers op de bodem van het bad om te voorkomen dat hij uitglijdt, en overweeg het gebruik van een hondentuigje voor in bad zoals dat door professionele trimmers wordt gebruikt om je hond een veiliger gevoel te geven. Let erop dat je extra voorzichtig bent met je hond. Controleer de temperatuur van het water en zorg ervoor dat het niet te warm of te koud is. Vermijd om water rechtstreeks in zijn gezicht te spuiten of te gieten; gebruik in plaats daarvan een washandje voor het gezicht en andere gevoelige zones. Bewaar andere verzorgingsactiviteiten, zoals nagels knippen en tanden poetsen, voor een andere dag.

Er zijn een aantal mogelijkheden die de vraag kunnen beantwoorden waarom honden een hekel hebben aan in bad gaan, maar de oplossingen zijn hetzelfde, ongeacht de oorzaak van de afkeer van je huisdier. Met veel geduld, liefkozingen en zorg kun je de houding van je hond tegenover in bad gaan veranderen en het wassen voor jullie beiden aangenamer en minder stressvol maken.

Over de auteur

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus is een dierenvriend en freelance dierenschrijver wiens werk onder meer ook verschijnt op AKC.org, Care.com en de Daily Puppy. Ze schrijft ook romans en woont met haar man en hun kudde viervoeters in de Ozarks, waar ze graag herten, wilde kalkoenen en af en toe een verdwaalde koe door haar achtertuin ziet lopen terwijl ze haar ochtendkoffie drinkt.

 

Gecontroleerd door Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Gerelateerde artikelen

  • Microchipping: The Facts

    The government has announced that as of April 2016, all dogs in the UK must be microchipped by law. Many owners don’t necessarily know how microchipping works though and this can lead to the system breaking down, so Hill’s has laid out the facts in one easy reference guide.
  • Het kiezen van een dierenarts voor uw hond

    Is your veterinarian providing the best care possible for the health of your dog? This article is designed to provide pet owners with the process and criteria necessary to select a vet.
  • Seizoensgebonden adviezen

    Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
  • Alles over vaccinaties voor je hond | Hill's

    Wil je je hond beschermen tegen ziekten? Ontdek wat het belang is van vaccineren.

Gerelateerde producten

  • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

    <p> <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight heeft een unieke mix van ingrediënten en een laag vetgehalte. Samengesteld om uw hond te helpen een gezond gewicht te bereiken voor een langere levensverwachting. </p><p><br><b> 
  • HILL'S SCIENCE PLAN Light Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

    <p><span class='nowrap'>Science Plan</span><sup>TM™</sup> Canine Adult Small & Miniature is samengesteld om honden van een klein ras te helpen bij het behoud van het ideaal gewicht en om de gezondheid van mond en gebit te ondersteunen. Met omega-6 vetzuren voor een glanzende vacht en toegevoegd L-carnitine voor een effectieve vetverbranding.</p>
  • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

    Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> / Optimale Mobiliteit Mini is speciaal samengesteld ter ondersteuning van een optimale mobiliteit en soepele gewrichten bij honden die de voorkeur geven aan een kleiner brokje. Verrijkt met omega-3 vetzuren en wetenschappelijk bewezen anti-oxidanten.
  • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Mature Adult 7+ Hondenvoer met Kip

    <p> <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Small & Miniature is samengesteld om een sterk immuunsysteem, gezonde vitale organen en de gezondheid van mond en gebit te ondersteunen. Met klinisch bewezen antioxidanten en natuurlijke ingrediënten en met toegevoegde vitaminen en mineralen.</p>