Waarom huilt mijn kitten en hoe help ik haar ermee te stoppen?

Gepubliceerd door Christine O'Brien
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Gefeliciteerd met je nieuwe kitten! Nu je nieuwe kitten bij je thuis begint te wennen, zul je merken dat je kitten geluiden maakt die op huilen lijken. Baby kittens horen huilen is inderdaad een droevig geluid. Lees verder om te leren waarom kittens huilen en hoe je een huilende kitten kunt helpen.

Waarom kittens huilen

Net als een mensenbaby communiceert je kitten met je door middel van stemgeluiden. Een huilende kitten vertelt je dat ze iets nodig heeft, en wel nu. Je kat zal dit gedrag haar hele leven blijven vertonen, omdat het een effectieve manier is om jouw aandacht te krijgen.

Kleine kitten, in een mandje, laat een zacht miauw horen.

Over het algemeen huilt een verder gezonde kitten omdat het één of meer van de volgende dingen wil:

  • Eten

  • Warmte

  • Genegenheid

  • Speeltijd

  • Emotioneel comfort

Een verveelde kitten is een (potentieel) ondeugende kitten, dus houd haar bezig! Door elke dag met je kitten te spelen en haar verrijking te geven, houd je haar geestelijk en lichamelijk tevreden.

Hoe kalmeer je een huilende kitten?

Door de ontwikkelings- en voedingsbehoeften van je kitten tijdens de eerste maanden te leren begrijpen, kun je beter bepalen waarom ze huilt. Hieronder vind je een aantal veelvoorkomende redenen waarom kittens huilen op verschillende leeftijden en hoe je je kitten kunt helpen kalmeren.

Pasgeboren tot 8 weken

Pasgeboren kittens zijn doof en blind. In hun eerste levensweken is het normaal om babykittens te horen huilen of miauwen om hun moeder te vertellen dat ze honger hebben of angstig zijn, aldus de Cats Protection. Kittens blijven meestal bij hun moeder tot ze 8 weken oud zijn, zodat ze kunnen zogen en behaaglijk blijven. Het speenproces begint meestal rond de 4 weken en duurt 2-4 weken. Tijdens het spenen kan een kitten huilen, omdat ze honger heeft en haar moeder niet in de buurt is om haar te voeden. Als je een kitten hebt die jonger is dan 8 weken en de moeder is er niet om te helpen, dan zul je moeten ingrijpen.

Hoe kan je helpen: als je je kitten flesvoeding moet geven, raadt de PDSA aan, de kitten alleen een melkvervanger te geven die speciaal voor kittens is ontwikkeld. Andere melksoorten, zoals koemelk, hebben niet dezelfde balans van voedingsstoffen en kunnen zelfs schadelijk zijn voor je kitten. Als je haar niet voedt, moet je kitten tot de leeftijd van 4 weken in een kattenmand of andere veilige afgesloten plek zitten, met voldoende dekens of handdoeken om haar warm te houden. Haar voorzien van een verwarmingskussen speciaal voor kittens, is een andere optie.

8 weken tot 6 maanden

De melktanden van een kitten beginnen rond de 3 weken door te komen en zullen rond de 3 maanden vervangen worden door volwassen tanden. Volgens de PDSA kan het doorkomen van tandjes enig ongemak veroorzaken, maar de meeste kittens lijken er geen last van te hebben. De meeste kittens verlichten hun ongemak door op dingen te kauwen, hoewel ze misschien ook meer huilen dan normaal. Als het huilen gepaard gaat met rood, gezwollen tandvlees met afscheiding of als je kitten veel aan haar bek krabt, neem dan direct contact op met je dierenarts - je kitten heeft mogelijk een behandeling nodig.

Hoe kun je helpen: geef je kitten kauwspeeltjes die voor katten veilig zijn om op te kauwen. Je kunt een koud, nat washandje gebruiken, om het tandvlees van je kitten voorzichtig af te vegen. Dit heeft als bijkomend voordeel dat je kat eraan gewend raakt dat je in haar bekje wroet, wat het later gemakkelijker maakt om haar tanden te poetsen. Zorg ervoor dat de ervaring aangenaam blijft, want je wilt niet dat je kitten pijn of ongemak associeert met het feit dat je je vingers in haar bek stopt.

Je kitten leert snel dat jij voor haar voer zorgt. Ze kan daarom beginnen te huilen rond etenstijd, telkens wanneer je de kast opent waar haar voer is opgeslagen of zelfs als je de kamer binnenloopt waar haar voer wordt bewaard. Sommige mensen vinden het heerlijk om tegen hun katten te praten en zullen hele gesprekken met hen voeren, terwijl anderen liever een wat stillere kat hebben.

Hoe kun je helpen: als je van een spraakzame kat houdt, hoef je niet veel te doen. Als je er echter de voorkeur aan geeft de geluiden van je kitten bij te sturen, dan kun je gebruik maken van het feit dat ze heel gemakkelijk nieuwe dingen leert, door haar te leren om te komen als je met de etensbak schudt of om vrolijk in haar reismandje te gaan zitten.

6 maanden tot volwassenheid

Als je tienerkitten de volwassenheid nadert, blijven haar lichaam en hersenen groeien en zich ontwikkelen. Als je kat volwassen wordt, is het belangrijk dat je de kattenbak opnieuw beoordeeld. Als je merkt dat je kitten huilt voor, tijdens of na het gebruik van de kattenbak, kan dit het gevolg zijn van pijnlijk plassen of poepen.

Hoe kun je helpen: als je kat of kitten tekenen van ongemak op de kattenbak vertoont, is de eerste stap om haar te laten onderzoeken door een dierenarts. Het creëren van een veilige, schone en comfortabele plaats voor je kat om naar het toilet te gaan, wordt aanbevolen voor alle katten, zelfs voor katten die geen problemen hebben. Bedenk of de kattenbak groot genoeg is voor je kat en of ze de kattenbakvulling prettig vindt. De kattenbak moet ongeveer 1,5 x de lengte van je kat zijn en je kat moet er gemakkelijk in en uit kunnen stappen. Schep dagelijks om en houd het gebied schoon en netjes.

Wanneer moet ik de dierenarts bellen?

Als het huilen van je kitten niet ophoudt of als je andere noodsignalen ziet, zoals diarree, braken, lusteloosheid, verminderde eetlust of overmatige verzorging, neem dan contact op met je dierenarts of een dienstdoende dierenarts voor spoedgevallen.

Het miauwen en huilen van je kitten zal veranderen, naarmate ze uitgroeit tot een onstuimige jong-volwassene (en daarna volwassen kat). Houd de communicatielijnen open door te luisteren, te reageren en veel liefde te tonen.

Over de auteur

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine Brovelli-O'Brien, Ph.D., is schrijver, onderzoeker, STEAM-onderwijzer, professioneel lid van de Cat Writers' Association (CWA) en een toegewijde huisdiereigenaar. Vind en volg haar op Instagram en Twitter @brovelliobrien.

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA en Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten

  • Science Plan™ Kitten with Turkey

    <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Kitten Maaltijdzakjes is speciaal samengesteld om het immuunsysteem en de gezonde spijsvertering te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten en DHA van visolie.
    Buy Now »
  • Science Plan&trade; Kitten with Ocean Fish

    <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Kitten Maaltijdzakjes is speciaal samengesteld om het immuunsysteem en de gezonde spijsvertering te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten en DHA van visolie.
    Buy Now »
  • Science Plan&trade; Kitten with Chicken

    Houd uw kitten tevreden met Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153;Maaltijdzakjes. Elk maaltijdzakje is een volledige voeding die precies de juiste combinatie vitaminen en mineralen bevat om uw kitten in de beste gezondheid te houden.
    Buy Now »
  • Kittenvoer met Tonijn

    Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Kitten Tuna is speciaal samengesteld om het immuunsysteem en een gezonde spijsvertering te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten en DHA uit visolie.
    Buy Now »