De Amerikaanse korthaar is een aangename metgezel, een liefdevolle kat die zich aan alle gezinsleden zal hechten.

 

De Amerikaanse korthaar in één oogopslag

Amerikaanse korthaar

Het gewicht van de Amerikaanse korthaar moet van dichtbij opgevolgd en gecontroleerd worden om hen tegen zwaarlijvigheid te beschermen.

Gewicht:

Mannetje: groot: > 6 kg.
Vrouwtje: gemiddeld: 4-6 kilo.

Kleur van de ogen:

Blauw, Koper, Groen, Goud, Hazelnoot, Kleurverschil

Verwachtingen:

Neiging tot verharen: Gemiddeld

Vacht:

Lengte: Kort
Kenmerken: Steil
Kleuren: Wit, Blauw, Zwart, Crème, Rood, Zilver, Goud, Bruin, Cameo, Crèmekleurig blauw, Schildpad, Chinchilla
Patroon: Effen kleur, Schildpad, Tweekleurig, Driekleurig/Calico, Cypers, Rookkleur, Donker
Kleiner risico op allergische reacties: Nee
Algemene behoefte aan verzorging: Gemiddeld

Cluberkenning:

Erkenning door kattenverenigingen:
CFA, ACFA, TICA
Prevalentie: Gemiddeld

De Amerikaanse korthaar is een middelgrote, maar zeer sterke kat. Ze zijn zeer gespierd en hebben zware botten. Hun ronde, zwaarlijvige voorkomen is een indicatie dat ze zwaar zijn om op te pakken.

De Amerikaanse korthaar is een sterke kat. Alle lichaamsdelen van deze kat moeten sterk ontwikkeld zijn. Ze hebben een brede borstkas, een gespierde hals, sterke kaken en een goed ontwikkelde snuit. De poten zijn dik en sterk. Hun uiterlijk reflecteert hun oorspronkelijke functie als katten die knaagdieren uit schuren en huizen moesten houden. 

De vacht van de Amerikaanse korthaar is dik en dicht. Ze wordt langer en dikker tijdens de winter. De textuur van de vacht is vrij hard omdat ze de kat moet beschermen.

Persoonlijkheid:

De Amerikaanse korthaar is een aangename gezelschapskat. Ze is kalm en gemakkelijk in de omgang. De Amerikaanse korthaar is een liefdevolle kat die zich aan alle gezinsleden zal hechten. 

Hoewel deze kat graag speelt,  heeft ze niet elk uur aandacht nodig. Als ze zin heeft om te spelen, brengt ze een  speeltje naar haar baasje. De Amerikaanse korthaar speelt ook graag alleen. Ze is een uitstekende metgezel voor alleenstaanden.

Samenleven:

De Amerikaanse korthaar is een dikke, gespierde kat en haar voeding moet zorgvuldig in de gaten gehouden worden. Ondanks de zware botten en spiermassa van de kat is het belangrijk dat ze op gewicht blijft en niet uit vorm geraakt. 

De Amerikaanse korthaar zal spelen wanneer ze wilt spelen. Ze gaat op zoek naar een speeltje of maakt er eentje uit iets wat ze vindt als er geen speeltje is. Interactief spelen kan nodig zijn om haar in vorm te houden en ervoor te zorgen dat ze voldoende beweging krijgt.

Dagelijks borstelen is belangrijk, vooral tijdens de veranderende seizoenen wanneer haar vacht dikker of dunner wordt. Zelfs deze kortharige kat kan klitten in haar vacht krijgen als ze niet regelmatig geborsteld wordt. 

De Amerikaanse korthaar kan alleen gelaten worden. Ze is een aanhankelijke kat, maar brengt de tijd ook graag al slapend in de zon door. De Amerikaanse korthaar is een eenvoudige kat om te verzorgen en een rustige metgezel.

Geschiedenis:

De Amerikaanse korthaar wordt gezien als de inheemse kortharige kat in de Verenigde Staten. Dit ras is echter gefokt uit katten die waarschijnlijk uit Europa afkomstig waren. Katten die aan de omschrijving van de Amerikaanse korthaar voldoen, waren waarschijnlijk niet inheems in de Verenigde Staten tot in de tijd van Columbus.

Het kweken van de Amerikaanse korthaar werd voor het eerst geregistreerd rond 1904. De Britse korthaar was een van de voorouders van dit ras, dat oorspronkelijk bekend stond als de Europese korthaar.

De Amerikaanse korthaar was een werkkat die gebruikt werd om de knaagdierenpopulatie onder controle te houden. Aangezien de kat gebruikt werd om te werken, werd ze gefokt om stevig, gezond en sterk te zijn. De meeste katten leefden buiten waardoor de vacht dik moest zijn om het dier warm te houden en tegen weer en wind te beschermen.

Aanverwante artikelen over huisdierverzorging

 • Ragdoll

  154502253 De Ragdoll is rustig, heeft een zachte vacht en kan goed met alle gezinsleden opschieten. Haar indrukwekkende vacht moet dagelijks goed verzorgd worden.
 • Tiffany / Chantilly

  154502253 De Tiffany kat, ook wel Chantilly genoemd, is van gemiddelde grootte. Je kunt dit ras herkennen aan haar ver uit elkaar staande oren. Ze is aanhankelijk, in wat zich uit in dat ze liever bij jou is dan alleen.
 • Oosters Korthaar

  154502253 Prachtig en hoogst intelligent, dat kenmerkt de Oosters Korthaar. Ze zoekt een baasje die aan haar toegewijd is, net als dat zij zich aan haar baasje zal toewijden.
 • Abessijn

  De Abessijn behoort tot een van de populairste kattenrassen. Ze is van gemiddelde grootte, actief, sociaal en gemakkelijk te verzorgen.
 • Burmilla

  Op zoek naar een zeldzaam ras? Ontdek dan de Burmilla. Een rustige en lieve kat met een dikke vacht die graag door haar baasje vertroeteld wordt.
 • Brits Korthaar

  154502253 De Brits korthaar is een veel gewilde kat. Ze is speels, aanhankelijk en enorm loyaal. Ze heeft wel specifieke eisen wat betreft haar verzorging.

Gerelateerde artikelen

 • Oosters Korthaar

  154502253 Prachtig en hoogst intelligent, dat kenmerkt de Oosters Korthaar. Ze zoekt een baasje die aan haar toegewijd is, net als dat zij zich aan haar baasje zal toewijden.
 • Burmilla

  Op zoek naar een zeldzaam ras? Ontdek dan de Burmilla. Een rustige en lieve kat met een dikke vacht die graag door haar baasje vertroeteld wordt.
 • Ragdoll

  154502253 De Ragdoll is rustig, heeft een zachte vacht en kan goed met alle gezinsleden opschieten. Haar indrukwekkende vacht moet dagelijks goed verzorgd worden.
 • Japanse Bobtail

  154502253 De Japanse Bobtail komt zoals haar naam al zegt uit Japan. Het is een ras met een lief en aanhankelijk karakter. Naast dat ze actief is, kenmerkt ze zich door haar intelligentie.
 • Maine Coon

  154502253 De Maine Coon is een zachtaardig ras dat zich gemakkelijk aanpast aan haar omgeving. Je herkent haar aan haar lange oren en langere haren bij de buik en poten.
 • Chartreux

  De Chartreux is een goede gezelschapskat. Ze is extreem loyaal en liefdevol. Ze past ook goed bij alleenstaande mensen.