De Himalayakat is een liefdevolle kat die zowel een rustige metgezel als een energiek speelkameraadje kan zijn. Dit ras is over het algemeen vriendelijk tegen iedereen.

Met haar massieve botten en vacht kan de Himalayakat er nogal groot uitzien.
Gewicht:
Mannetje: groot: > 6 kg.
Vrouwtje: gemiddeld: 4-6 kilo.
Kleur van de ogen:
Blauw, Koper, Groen
Verwachtingen:
Levensverwachting: 8-11 jaar.
Sociaal/ behoefte aan aandacht: Gemiddeld
Neiging tot verharen: Hoog
Vacht:
Lengte: Lang
Kenmerken: Steil
Kleuren: Chocolade, Zeehond, Lila, Blauw, Zwart, Vlam, Rood, Crème, Schildpad, IJs, Zilver, Goud, Bruin, Reebruin, Kaneel
Kleiner risico op allergische reacties: Nee
Algemene behoefte aan verzorging: Hoog
Cluberkenning:
Erkenning door kattenverenigingen:
ACFA , FIFe, TICA
Prevalentie: Gewoon
De Himalayakat is meestal een middelgrote kat, hoewel ze massieve en zware botten heeft. Door de grote hoeveelheid vacht kan ze er vrij groot uitzien.
De Himalayakat ziet er bijzonder uit. Het lichaam is kort, maar dik. Ze heeft korte poten en een korte, dikke nek. De botten zijn zwaar, maar de staart is kort en de oren zijn klein. De Himalayakat heeft een ronde kop met grote, ronde ogen. Wanneer je de kat in profiel bekijkt, is het gezicht plat met een neus die van richting verandert. Daarom zie je eerst de gekleurde huid van de neus (neusleertje).
De vacht van een Himalayakat is dik, vol en lang. Ze is erg dun, maar moet stralen en glanzen.
Persoonlijkheid:
De Himalayakat is een rustige kat die af en toe speelse buien zoals een kitten heeft. Zo ligt ze bijvoorbeeld in de zon te slapen tot ze plots in actie schiet, door de kamer rent en over de vloer rolt.
De Himalayakat zal zich naast je uitstrekken, in je bed slapen en zelfs op je schoot zitten als ze in de stemming is. Veranderingen in haar routine vindt ze niet erg en ze is over het algemeen vriendelijk tegen iedereen.
Samenleven:
Het is belangrijk om de voeding van de Himalayakat te controleren om haar in goede conditie te houden. Aangezien de katten van dit ras niet veel bewegen, dien je te letten op de voeding en ervoor zorgen dat ze toch voldoende beweging hebben.
De Himalayakat heeft lichaamsbeweging nodig om in topconditie te blijven. Ze speelt graag met haar baasjes en houdt van interactief speelgoed en het jagen op balletjes en speelgoedmuisjes. Je zult haar wel moeten blijven aansporen om dagelijks te bewegen.
De Himalayakat heeft elke dag aandacht nodig. Ze moet geborsteld en gekamd worden om te vermijden dat haar vacht gaat klitten. De vlakke kop van de kat moet bovendien zorgvuldig schoongemaakt worden omdat er traanvlekken op het gezicht kunnen achterblijven.
Geschiedenis:
Fokkers hadden al lang het idee om een Perzische kat met het puntpatroon van een Siamees te fokken. Met dit doel in het achterhoofd werden er in de Verenigde Staten Perzische katten met kleurpunten gefokt. Dat gebeurde in de vroege jaren 1930 door Marguerita Gorforth, Virginia Cobb en Dr. Clyde Keeler. In 1935, nadat Britse fokkers de Verenigde Staten hadden bezocht om de Himalayakat te zien, ging ook in Engeland een fokprogramma van start met deze katten. Het fokprogramma moest tijdens de Tweede Wereldoorlog stopgezet worden, maar werd nadien hervat.
In het midden van de jaren 1950 werd de Himalayakat voor het eerst erkend door de Amerikaanse Cat Fanciers Association. De eerste kampioen van de Verenigde Staten was Goforth's LaChiquita. Tegen de jaren 1960 was de Himalayakat door elk register in de Verenigde Staten geaccepteerd.
Onlangs hebben enkele registers in de Verenigde Staten de Himalayakat opgenomen in de klasse van Perzische katten. In die registers wordt het ras beschouwd als een Perzische kat met puntkleuren. Soms wordt ze een Perzische-Himalaya of Himalaya-Perzische kat genoemd, ofwel gewoon een Himalayakat. In Groot-Brittannië heeft de Himalayakat altijd bekend gestaan als de Britse langhaar Colorpoint.