Kweekgegevens en persoonlijkheidskenmerken van het Amerikaanse waterspaniël hondenras

 

De Amerikaanse waterspaniël is een uitstekend familiehuisdier en is slim, gehoorzaam en aanhankelijk. Het ras staat erom bekend veel te blaffen.

 

De Amerikaanse waterspaniël in een oogopslag
De Amerikaanse waterspaniël

Door zijn jachtinstinct is de Amerikaanse waterspaniël geneigd tot rondzwerven. Een omheinde tuin of leiband is een must.

Grootte:

Gewicht:

Reu: 13,5 - 20,5 kg
Teef: 11 - 18 kg

Schouderhoogte:

Reu: 45 cm

Teef: 43 cm

Kenmerken:

Hangoren (natuurlijk)

Verwachtingen:

Lichaamsbeweging: 20-40 minuten per dag
Energieniveau: Erg actief
Levensverwachting: 10-13 jaar.
Neiging tot kwijlen: Sterke neiging tot snurken: Laag
Neiging tot blaffen: Hoog
Neiging tot graven: Laag Sociaal/ behoefte aan aandacht: Gemiddeld

Gekweekt voor:

Op vogeltjes jagen en apporteren

Vacht:

Lengte: Gemiddeld
Kenmerken: Dubbele vacht, krullend
Kleuren: Stevige leverkleur, bruin, pure chocolade
Algemene behoefte aan verzorging: Laag

Cluberkenning:

AKC-classificering: Sporten
UKC-classificering: Vogelhond
Prevalentie: Zeldzaam

Amerikaanse waterspaniëls zijn middelgrote, gespierde honden die ongeveer 38 tot 45 cm groot zijn en 11 tot 20 kilogram wegen.

Ze hebben een kenmerkende gekrulde of golvende buitenste vacht in leverkleur of pure chocoladekleur. Sommige hebben wit haar op de borst en tenen. De oren zijn lang en bedekt met krullend haar, en de staart is matig lang en uiwaaierend. De levensverwachting van de Amerikaanse waterspaniël bedraagt ongeveer 10 tot 13 jaar.

Persoonlijkheid:

Amerikaanse waterspaniëls zijn slim, gehoorzaam, aanhankelijk en staan erom bekend dat ze goed met andere dieren en kinderen kunnen omgaan. Ze zijn ook goede waakhonden. Deze eigenschappen maken hen tot uitstekende familiehuisdieren.

Samenleven:

Trouw aan zijn jachtinstinct zwerft dit ras graag rond en moet het in een omheinde tuin of aan de leiband worden gehouden. Aangezien de honden van nature waterzoekers zijn, kunnen ze ook goed zwemmen.

Tweemaal per week borstelen is alles wat nodig is om de vacht van de waterspaniël in goede conditie te houden. Ze worden beschouwd als licht verharende honden. De vacht heeft echter de neiging vet te worden en kan een geur afgeven.

Waterspaniëls kunnen zich aan vrijwel elke omgeving aanpassen, maar het zijn van nature actieve honden. Als ze in een klein huis of een flat worden gehouden, moeten ze regelmatig worden uitgelaten of de kans krijgen om vrij te ravotten in een omheinde ruimte.

Geschiedenis:

Amerikaanse waterspaniëls bestaan al sinds de 18de eeuw. Ze werden gekweekt als jachthonden in de Amerikaanse Midwest, met name in Wisconsin en Minnesota, en blinken uit in het apporteren van wild op het land of in het water. Het ras wordt voornamelijk gebruikt voor de jacht op kwartel, fazant, eend, korhoen en konijn. Hoewel niemand dit zeker weet, suggereren de vacht van de hond en zijn vaardigheid in het apporteren dat hij het resultaat is van een kruising tussen de retriever met gekrulde vacht en de Ierse waterspaniël.

De Amerikaanse waterspaniël is een zeldzaam ras, ook al hebben deze honden veel eigenschappen die hen tot uitstekende familiedieren maken. In 1990 waren er minder dan 300 geregistreerd bij de Amerikaanse Kennel Club.

Gerelateerde artikelen

 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Het Italiaanse windhond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Italiaanse windhond is een zachtaardige hond voor thuis die minimale beweging nodig heeft. Hij is vriendelijk, maar verlangt naar genegenheid. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.