Greyhound-hondenras informatie en karaktertrekken

De greyhound is een intelligente, zachtaardige hond met een rustig karakter. Ondanks zijn grote atletische vermogen vindt hij het niet erg om het grootste deel van de dag te slapen. De hond heeft weinig uithoudingsvermogen waardoor hij minder beweging dan de meeste honden nodig heeft.

De greyhound in één oogopslag
De greyhound

Greyhounds zijn een van de oudste hondenrassen en gaan meer dan 8000 jaar terug tot de vroege grottekeningen.

Grootte:

Gewicht:

Reu: 29-32 kg
Teef: 27-29 kg

Schouderhoogte:

Reu: 76 cm

Teef: 71 cm

Kenmerken:

Lange schedel (lang gezicht)

Verwachtingen:

Lichaamsbeweging: 20-40 minuten per dag
Energieniveau: Relaxed
Levensverwachting: 10-13 jaar.
Neiging tot kwijlen: Beperkt Neiging tot snurken: Laag
Neiging tot blaffen: Laag
Neiging tot graven: Laag Sociaal/ behoefte aan aandacht: Gemiddeld

Gekweekt voor:

De jacht op hazen

Vacht:

Lengte: Kort
Kenmerken: Plat
Kleuren: Alle mogelijke kleuren
Algemene behoefte aan verzorging: Laag

Cluberkenning:

AKC-classificering: Jachthong
UKC-classificering: Windhonden en paria's
Prevalentie: Gewoon

Het gestroomlijnde, gespierde lichaam van de greyhound is gebouwd om snel te lopen. Dit ras heeft een lange nek en kop. Hun karakteristieke roze oren liggen meestal plat tegen de nek gevouwen als de hond ontspannen is, maar steken naar voren en kunnen zelfs enigszins rechtop staan als de greyhound ergens zijn aandacht op legt. De lenden zijn licht gebogen, de borst is diep en de taille is smal, wat de hond een karakteristiek uiterlijk geeft.

De vacht is kort en glad en gemakkelijk te onderhouden. Ze komt voor in tal van verschillende kleuren, waaronder wit, reekleurig, rood, grijs en gestroomd. De greyhound heeft vrijwel geen lichaamsvet en als baasje moet je ervoor zorgen dat hij op een zachte plek kan rusten om drukwonden te vermijden.

Een reu is meestal tussen 66 en 76 centimeter groot en weegt 29 tot 32 kg. Een teefje weegt tussen 27 en 29 kg en is dus iets lichter dan het mannetje.

Persoonlijkheid:

De greyhound heeft een zeer zachtaardig en rustig karakter. Omdat de hond in groepen moest jagen en rennen, is agressiviteit ten opzichte van andere honden bijna volledig uit het ras verdwenen. De hond heeft echter wel een sterke prooidrift en is mogelijk niet geschikt voor gezinnen met kleine huisdieren zoals konijnen.

De greyhound is vaak tolerant tegenover kinderen. Omdat hij niet agressief is, zal hij meestal weglopen en niet snauwen of grommen als hij geïrriteerd is. Ondanks zijn grote atletische vermogen brengt de greyhound graag het grootste deel van de dag slapend door. De hond heeft niet veel uithoudingsvermogen en heeft eigenlijk minder beweging nodig dan de meeste honden.

Samenleven:

Zoals bij alle jachthonden hebben greyhounds een sterk instinct om te jagen. Toch kunnen ze samenleven met andere huisdieren, op voorwaarde dat je voldoende tijd besteed aan socialisatie en training. Deze hond is het perfecte huisdier voor een gezin dat op zoek is naar een grote hond die zowel schoon als gestroomlijnd is.

De greyhound verhaart gemiddeld en de korte vacht vereist niet veel verzorging.

De hond heeft nood aan een veilige plek om te rennen maar lange perioden van beweging zijn niet nodig, in tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt. Het ras wordt in het Engels ook wel de "40 mph couch potato" genoemd. De greyhound is een vriendelijk, roedelgericht ras en zal gemakkelijk een gezin als het zijne adopteren.

Geschiedenis:

Greyhounds zijn een van de oudste hondenrassen en gaan meer dan 8000 jaar terug tot de vroege grottekeningen en oude Egyptische artefacten. Er zijn veel verschillende verklaringen voor de oorsprong van de naam greyhound. Eén ervan is dat de oorspronkelijke greyhound voornamelijk grijs van kleur was. Een andere verklaring is dat de naam afkomstig is van het Oudengelse "grei," wat hond betekent en "hundr," wat jager betekent. De naam kan ook afkomstig zijn van de term Greekhound, omdat de hond voor het eerst Engeland bereikte via de Grieken.

Wat de oorsprong van de naam ook is, de greyhound is vandaag de dag nog steeds dezelfde nobele hond die in de kunst en literatuur wordt afgebeeld. Dit ras vertoeft al heel lang in koninklijke sferen. Van de 11e tot de 14e eeuw bepaalde de Engelse wet zelfs dat de "gewone man" geen greyhound mocht houden.

Duizenden jaren lang werden greyhounds gefokt om te jagen door sneller te lopen dan hun prooi. Het is het snelste hondenras en greyhounds kunnen zelfs meer dan 65 km per uur lopen. hond is ook zeer sierlijk en atletisch. Hij kan gemakkelijk manoeuvreren en anticiperen op elke beweging van zijn prooi.

Door het ras door de jaren heen zorgvuldig te fokken is de greyhound uitgegroeid tot een zeer intelligente, aanhankelijke metgezel. Met de komst van de windhondenrennen en de hondenshows ontstond er een variëteit van showhonden en racehonden, waarbij laatstgenoemde veruit het meest voorkomt. In de afgelopen jaren hebben de inspanningen om op zoek te gaan naar een thuis voor gepensioneerde racehonden ervoor gezorgd dat steeds meer mensen het potentieel van deze unieke hond zijn gaan zien.

Aanverwante artikelen over huisdierverzorging

 • Duitse Herder

  Dogs running De altijd populaire Duitse Herder is slim en makkelijk te trainen. Hij is vrij actief, vindt het leuk om iets te doen te hebben en kan goed overweg met kinderen.
 • Dwergschnauzer

  Dogs running Dwergschnauzers zijn sterke, alerte, pittige hondjes. Ze leren snel, passen zich gemakkelijk aan en staan er om bekend gehoorzaam te zijn.
 • Afghaanse Windhond

  Dogs running De Afghaanse Windhond is kordaat, wilskrachtig, onafhankelijk, gereserveerd en zelfverzekerd. Deze hond heeft een elegante verschijning dankzij zijn trotse houding en lange, zijdezachte vacht.
 • Witte West Highland Terriër

  Net als andere terriërs is de West Highland White slim, onafhankelijk en een tikje koppig. Zijn uiterlijk kenmerkt zich door de opstaande oren en korte pootjes.
 • Hondenras Dobermann -informatie en karaktertrekken

  Dogs running Leer meer over het Dobermann hondenras, inclusief informatie over de geschiedenis ervan, het karakter en hoe het is om met een Dobermann te leven.
 • Engelse Pointer

  Dogs running De Engelse Pointer is een onafhankelijke, koppige hond met een sterke wil. Hij staat bekend om zijn tomeloze energie en heeft dan ook sterk behoefte aan beweging.

Gerelateerde artikelen

 • Oude Engelse herdershond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Oude Engelse herdershond is slim, maar onafhankelijk met gevoel voor humor. Hij vereist een behoorlijke hoeveelheid beweging plus vroege training en socialisatie zijn een must. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.