Kweekgegevens en persoonlijkheidskenmerken van het Ierse waterspaniël hondenras

 

De Ierse waterspaniël is zeer intelligent en leergierig en staat bekend als de clown van de spaniëlfamilie. Het is een toegewijde metgezel, maar socialisatie is belangrijk wanneer deze uitbundige hond met kleine kinderen samenleeft.

 

De Ierse waterspaniël in een oogopslag
Het Ierse waterspaniël hondenras

Ierse waterspaniëls verharen weinig en zijn een uitstekend huisdier voor de meeste mensen met allergieën.

Grootte:

Gewicht:

Reu: 25-30 kg
Teef: 20,5 - 26 kg

Schouderhoogte:

Reu: 58 cm

Teef: 56 cm

Kenmerken:

Hangoren (natuurlijk)

Verwachtingen:

Lichaamsbewegingsvereisten: 40 minuten per dag
Energieniveau: Gemiddeld
Levensverwachting: 10-12 jaar
Neiging tot kwijlen: Sterke neiging tot snurken: Laag
Neiging tot blaffen: Laag
Neiging tot graven: Laag Sociaal/ behoefte aan aandacht: Gemiddeld

Gekweekt voor:

Apporteren uit water

Vacht:

Lengte: Gemiddeld
Kenmerken: Dubbele vacht, krullend.
Kleuren: Leverkleurig
Algemene behoefte aan verzorging: Hoog

Cluberkenning:

AKC-classificering: Sporten
UKC-classificering: Vogelhond
Prevalentie: Zeldzaam

Hij onderscheidt zich met een knotje van lange, losse krullen en een lichaam bedekt met een dichte, scherp gekrulde, leverkleurige vacht, in contrast met een glad gezicht en een gladde "ratten"staart. Door het gladde gezicht krijgt hij ook een baard aan de achterkant van de keel die vaak gepaard gaat met bakkebaarden.

De Ierse waterspaniël is robuust gebouwd om het werk van een jachthond te doen en heeft ook tenen met zwemvliezen om te helpen bij zijn krachtige zwemmen. Deze honden zijn krachtig maar niet overdreven groot en zijn goed in balans. Reuen zijn 56 tot 61 centimeter lang en wegen 25 tot 29 kg, en teven zijn 23 tot 58 centimeter lang en wegen 20 tot 26 kg. Het ras is de grootste van alle spaniëls.

Een goede dubbele vacht is van vitaal belang om de hond te beschermen tijdens het werk. De nek, rug, flanken en achterkant zijn dicht bedekt met strakke, scherpe pijpenkrullen, waarbij het haar onder de ribben langer is.

De voorste ledematen zijn goed bedekt met overvloedige krullen of golven. De achterste ledematen zijn overvloedig bedekt met in krullen of golven vallend haar, behalve dat het haar aan de voorste ledematen onder het spronggewricht kort en glad is.

Het haar op de keel is kort en glad en vormt een V-vormige vlek. Alle gekrulde plekken worden duidelijk afgebakend door krullen van voldoende lengte om een scherp contrast te vormen met de gladde vacht op het gezicht, de keel, de staart en de achterpoten onder het spronggewricht. De voor- en achterpoten zijn goed bedekt met haar over en tussen de tenen.

De standaardkleur van de Ierse waterspaniël is effen leverkleurig. Met uitzondering van ouderdomsveroudering zijn witte haren of markeringen in de showring verwerpelijk.

Persoonlijkheid:

De Ierse waterspaniël is nog steeds een relatief zeldzaam ras bij de Amerikaanse Kennel Club en is gewild om zijn begeerlijke eigenschappen als uitstekende jacht- en waterhond. Deze krachtige hond heeft een sterk verlangen om te behagen, zoals veel jachthonden.

Vanwege zijn grote intelligentie en nieuwsgierige aard heeft de Ierse waterspaniël de reputatie de clown van de spaniëlfamilie te zijn en kan hij vaak op de meest unieke en leuke manieren gehoorzamen!

Deze hond is een toegewijde metgezel en kan een uitzonderlijke waakhond zijn als hij van jongs af aan goed wordt gesocialiseerd. Socialisatie is vooral belangrijk als u deze uitbundige hond met kleine kinderen wilt laten samenleven. Hoewel dit ras de moed heeft om zichzelf of zijn baasjes te beschermen als dat nodig is, is de hond gefokt op de eigenschap dat hij niet overmatig blaft.

De Ierse waterspaniël is een alerte en leergierige hond. Bij vreemden kan hij vaak gereserveerd zijn. Agressief gedrag of overdreven verlegenheid mogen echter niet worden getolereerd. Een stabiel temperament is een must voor een jachthond.

Fokkers hebben hard gewerkt om geen onderscheid te maken tussen veldhonden en showhonden. Omdat de Ierse waterspaniël geen gegeerde showhond is, hebben fokkers fokprogramma's kunnen volgen die het meest gewenste type sporthond voortbrengen: een goede familievriend en een geweldige retriever.

De Ierse waterspaniël kan ook een echte jachthond voor twee doeleinden zijn, zowel voor wild in de hooglanden als watervogels.

Samenleven:

Ierse waterspaniëls verharen weinig en zijn goed voor de meeste mensen met allergieën. Ze moeten ongeveer één keer per week worden geborsteld. Het gezicht en de staart zijn van nature glad, maar moeten af en toe worden bijgewerkt. U moet om de één tot twee weken een grondige kambeurt op de huid uitvoeren om de huid gezond te houden en eventuele voorwerpen uit de vacht te verwijderen. Deze honden kunnen ongeveer twee keer per jaar worden getrimd, maar niet geschoren zoals een poedel.

Geschiedenis:

De Ierse waterspaniël is een hond van oude afkomst en gaat terug tot de tijd dat spaniëls werden verdeeld in land- en waterrassen. Een in 1607 gedrukt boek, Historie of the Foure-footed Beastes, beschrijft en illustreert de " waterSpagnel. "

Zoals de naam al aangeeft, werd de Ierse waterspaniël in Ierland ontwikkeld uit twee verschillende rassen die vóór 1850 bestonden: de " South Country waterspaniël " en de " North Country waterspaniël. " Recent onderzoek geeft aan dat gemeenschappelijke voorouders de poedel, de Barbet en de Portugese waterhond kunnen zijn geweest. Volgens de geschiedenis neemt het ras zijn huidige vorm aan in de jaren 1830 en wordt de ontwikkeling toegeschreven aan Justin McCarthy en zijn hond, " Boatswain. "

De Ierse waterspaniël won snel aan populariteit bij Ierse en Engelse sporters vanwege zijn moedige en gedurfde apporteren, zijn extreme hardheid in de koude Noordzeewateren en zijn geweldige karakter. Tegen het midden van de jaren 1870, was de reputatie van de Ierse waterspaniël bekend in Amerika, en werden er een aantal overgebracht in die tijd. Uit gegevens blijkt dat in 1875, de Ierse waterspaniël de derde meest populaire sporthond in de VS was.

Aanverwante artikelen over huisdierverzorging

 • Duitse Herder

  Dogs running De altijd populaire Duitse Herder is slim en makkelijk te trainen. Hij is vrij actief, vindt het leuk om iets te doen te hebben en kan goed overweg met kinderen.
 • Dwergschnauzer

  Dogs running Dwergschnauzers zijn sterke, alerte, pittige hondjes. Ze leren snel, passen zich gemakkelijk aan en staan er om bekend gehoorzaam te zijn.
 • Afghaanse Windhond

  Dogs running De Afghaanse Windhond is kordaat, wilskrachtig, onafhankelijk, gereserveerd en zelfverzekerd. Deze hond heeft een elegante verschijning dankzij zijn trotse houding en lange, zijdezachte vacht.
 • Witte West Highland Terriër

  Net als andere terriërs is de West Highland White slim, onafhankelijk en een tikje koppig. Zijn uiterlijk kenmerkt zich door de opstaande oren en korte pootjes.
 • Hondenras Dobermann -informatie en karaktertrekken

  Dogs running Leer meer over het Dobermann hondenras, inclusief informatie over de geschiedenis ervan, het karakter en hoe het is om met een Dobermann te leven.
 • Engelse Pointer

  Dogs running De Engelse Pointer is een onafhankelijke, koppige hond met een sterke wil. Hij staat bekend om zijn tomeloze energie en heeft dan ook sterk behoefte aan beweging.

Gerelateerde artikelen

 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Het Italiaanse windhond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Italiaanse windhond is een zachtaardige hond voor thuis die minimale beweging nodig heeft. Hij is vriendelijk, maar verlangt naar genegenheid. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.