Welshe springerspaniël hondenras Informatie en karaktertrekken

 

De Welshe springer staat bekend om zijn toewijding en loyaliteit en is energiek, maar heeft een rustig temperament. Deze hond kan terughoudend zijn tegenover vreemden.

 

De Welshe springerspaniël in een oogopslag
Het Welshe springerspaniël hondenras

Er wordt beweerd dat de Welshe springerspaniël elke minuut dat hij thuis is bij zijn baasje moet zijn.

Grootte:

Gewicht:

Reu: 18-20 kg
Teef: 16-18 kg

Schouderhoogte:

Reu: 48 cm

Teef: 45 cm

Kenmerken:

Lange rug

Verwachtingen:

Lichaamsbewegingsvereisten: 40 minuten per dag
Energieniveau: Gemiddeld
Levensverwachting: 12-15 jaar.
Neiging tot kwijlen: Beperkt Neiging tot snurken: Laag
Neiging tot blaffen: Laag
Neiging tot graven: Laag Sociaal/ behoefte aan aandacht: Gemiddeld

Gekweekt voor:

Jagen op en apporteren van vogels

Vacht:

Lengte: Gemiddeld
Kenmerken: Steil
Kleuren: Weelderig rood en wit
Algemene behoefte aan verzorging: Gemiddeld

Cluberkenning:

AKC-classificering: Sporten
UKC-classificering: Vogelhond
Prevalentie: Gemiddeld

De Welshe springerspaniël is een middelgrote hond met een rood-witte vacht, vaak met sproeten.

De vacht is zijdezacht, van nature recht en voelt plat aan in plaats van pezig of golvend. De naar beneden hangende oren zijn kleiner en het lichaam is langer dan dat van de Engelse springerspaniël. De ogen zijn middel- tot donkerbruin. De oren en de staart zijn licht pluimachtig, terwijl de poten, de borst en de onderkant zwaarder bevederd zijn.

Een volwassen mannelijke Welshe springerspaniël is 43 tot 48 centimeter lang op de schouder en weegt 18 tot 20 kg. Een volwassen teefje is 40,5 tot 46 centimeter lang en weegt 16 tot 20 kg. Welshe springers zijn iets kleiner dan Engelse springerspaniëls.

Persoonlijkheid:

De Welshe springer is een liefdevolle, aanhankelijke hond die minder uitgaand is dan de Engelse springerspaniël. Hij heeft de neiging gevoelig en terughoudend te zijn bij mensen die hij niet kent en zijn uitingen van genegenheid te beperken tot zijn gezin. Hoewel hij fysiek energiek is, is zijn temperament relatief kalm en staat hij bekend als goed met kinderen.

Binnen zijn eigen familie staat de Welshe springerspaniël bekend om zijn loyaliteit en toewijding. Volgens de Welsh Springer Spaniel Club of America is dit een hond die elk moment dat de eigenaar thuis is bij zijn baasje moet zijn. Welshe springers volgen hun mensen overal, zelfs in de badkamer. De Welshe springerspaniël is niet agressief, maar hij is alert en waakzaam. U mag erop rekenen dat hij de aanwezigheid van vreemden aankondigt aan zijn gezin.

Samenleven:

Als u een hond zoekt die de grond waarop u loopt aanbidt, overweeg dan een Welshe springerspaniël. Zijn loyaliteit en toewijding zijn vermaard in de hondenwereld.

De terughoudendheid van de Welshe springerspaniël ten opzichte van mensen buiten het gezin maakt socialisatie echter een must. Door de hond aan zoveel mogelijk nieuwe mensen, plaatsen en situaties bloot te stellen - vooral als puppy - kunt u voorkomen dat de Welshe springer te timide wordt.

Deze honden zijn gefokt om te jagen en hebben veel beweging nodig. Zonder leiband moet de beweging echter binnen een afgezet gebied plaatsvinden, omdat Welshe springerspaniëls de neiging hebben om te gaan zwerven.

Training kan helpen om de vele talenten van een Welshe springerspaniël tot uiting te laten komen, waaronder jagen, apporteren en speuren.

De verzorging is vrij eenvoudig; wekelijks borstelen met een harde borstel is voldoende. Maak de oren regelmatig schoon; de flaporen van Welsh springers en andere spaniëls kunnen gevoelig zijn voor oorontstekingen.

De gemiddelde levensduur van een Welshe springerspaniël is 12 tot 14 jaar.

Geschiedenis:

De Welshe springerspaniël werd ontwikkeld in Wales, waarschijnlijk in de 13de eeuw, voor gebruik als jachthond. De geschiedenis van het ras is vergelijkbaar met die van de Engelse cockerspaniël, de Engelse springerspaniël en andere spaniëls die hun oorsprong hebben in Groot-Brittannië.

Zowel Welshe springers als Engelse springerspaniëls jagen op wild door hun prooi te verjagen, dat wil zeggen, te "springen" vanuit hun schuilplaats. De honden halen dan het neergehaalde wild op en brengen het terug naar de jager.

De Welshe springer is een relatief zeldzaam spaniëlras. Volgens de Welsh Springer Spaniel Club of America worden elk jaar slechts ongeveer 300 puppy's, of zes per staat, geregistreerd bij de American Kennel Club.

Gerelateerde artikelen

 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Het Italiaanse windhond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Italiaanse windhond is een zachtaardige hond voor thuis die minimale beweging nodig heeft. Hij is vriendelijk, maar verlangt naar genegenheid. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.