Amerikaanse pitbullterriër hondenras Informatie en karaktereigenschappen

De meeste pitbulls zijn leuke, zachtaardige metgezellen en zijn geduldig met familieleden. Zoals bij alle rassen zijn er uitzonderingen.

De Amerikaanse pitbullterriër in een oogopslag
Het Amerikaanse pitbullterriër hondenras

De Amerikaanse pitbull is sterk en gedrongen, met waarschijnlijk meer spieren per kilogram lichaamsgewicht dan elk ander ras.

Grootte:

Gewicht:

Reu: 13,5 - 36 kg
Teef: 13,5 - 36 kg

Schouderhoogte:

Reu: 48 cm

Teef: 45 cm

Verwachtingen:

Lichaamsbeweging: 20-40 minuten per dag
Energieniveau: Gemiddeld
Levensverwachting: 11-13 jaar.
Neiging tot kwijlen: Beperkt Neiging tot snurken: Laag
Neiging tot blaffen: Laag
Neiging tot graven: Laag Sociaal/ behoefte aan aandacht: Hoog

Gekweekt voor:

Jacht
Vee bijeendrijven

Vacht:

Lengte: Kort
Kenmerken: Plat
Kleuren: Alle kleuren
Algemene behoefte aan verzorging: Laag

Cluberkenning:

UKC-classificering: Terriër
Prevalentie: Gewoon

De pitbull is sterk en gedrongen, maar toch lichtvoetig en heeft meer spieren per kilogram lichaamsgewicht dan elk ander ras.

De pitbull   heeft een laag zwaartepunt, en lijkt iets langer dan groot. De spieren van de nek en de kop zijn bijzonder goed ontwikkeld. De ogen zijn klein en de oren kunnen gecoupeerd of ongecoupeerd zijn (de laatste zijn roosvormig).

Deze hond is zwaar voor zijn grootte, met een gewicht van 25 tot 32 kilogram. Hij is 43 tot 48 cm groot. Hij heeft een korte en sluike vacht. Elke kleur is aanvaardbaar, hoewel vachten met meer dan 80 procent wit, gestreept en gevlekt, of leverkleur de minste voorkeur genieten.

Persoonlijkheid:

De meeste pitbulls zijn plezierige metgezellen, zachtaardig en geduldig met al hun familieleden (met de zeer waarschijnlijke uitzondering van andere pitbulls). Zoals bij alle rassen zijn er uitzonderingen.

Pitbulls werden gekweekt om moedig en wild te zijn, om door te gaan met wat ze aan het doen zijn ondanks tegenslag. Deze kwaliteiten maken hen koppig, volhardend en onverschrokken. Zoals met elke grote hond,   moeten pitbulls onder toezicht staan wanneer ze bij kinderen zijn.

Samenleven:

Het leven met een pitbull is altijd een avontuur. Het zijn honden die graag plezier maken en die altijd in zijn voor een spelletje. Ze moeten elke dag een stevige portie beweging hebben. Hoewel het bestendige honden zijn, zijn ze niet geschikt voor koud weer en moeten ze beschermd worden tegen de weersomstandigheden.

Pitbulls moeten gehoorzaamheidstraining krijgen omdat het een goede activiteit is om verbinding te maken. Omdat ze vaak niet goed zijn met andere honden, moeten ze aan de leiband worden gehouden als ze in hun buurt zijn.

Geschiedenis:

De oude Griekse Molosser oorlogshonden resulteerden in verschillende taaie hondenrassen, waaronder honden die zich specialiseerden als gladiator.

Een baasje van een   pitbull richtte de United Kennel Club (UKC) op. De UKC blijft tot op vandaag een sterk register voor de Amerikaanse pitbullterriër. Ook de American Dog Breeder's Association werd in 1909 opgericht om pitbulls te registreren.

Aanverwante artikelen over huisdierverzorging

 • Duitse Herder

  Dogs running De altijd populaire Duitse Herder is slim en makkelijk te trainen. Hij is vrij actief, vindt het leuk om iets te doen te hebben en kan goed overweg met kinderen.
 • Dwergschnauzer

  Dogs running Dwergschnauzers zijn sterke, alerte, pittige hondjes. Ze leren snel, passen zich gemakkelijk aan en staan er om bekend gehoorzaam te zijn.
 • Afghaanse Windhond

  Dogs running De Afghaanse Windhond is kordaat, wilskrachtig, onafhankelijk, gereserveerd en zelfverzekerd. Deze hond heeft een elegante verschijning dankzij zijn trotse houding en lange, zijdezachte vacht.
 • Witte West Highland Terriër

  Net als andere terriërs is de West Highland White slim, onafhankelijk en een tikje koppig. Zijn uiterlijk kenmerkt zich door de opstaande oren en korte pootjes.
 • Hondenras Dobermann -informatie en karaktertrekken

  Dogs running Leer meer over het Dobermann hondenras, inclusief informatie over de geschiedenis ervan, het karakter en hoe het is om met een Dobermann te leven.
 • Engelse Pointer

  Dogs running De Engelse Pointer is een onafhankelijke, koppige hond met een sterke wil. Hij staat bekend om zijn tomeloze energie en heeft dan ook sterk behoefte aan beweging.

Gerelateerde artikelen

 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Het Italiaanse windhond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Italiaanse windhond is een zachtaardige hond voor thuis die minimale beweging nodig heeft. Hij is vriendelijk, maar verlangt naar genegenheid. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.