Mastiff-hondenras informatie en karaktertrekken

De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld.

De mastiff in één oogopslag
Het mastiff hondenras

De mastiff kwam naar verluidt naar Amerika op de Mayflower. De volwassen reu is 76-79 cm groot en kan tot 90 kg wegen.

Grootte:

Gewicht:

Reu: 79-86 kg.
Teef: 79-86 kg.

Schouderhoogte:

Reu: 78 cm

Teef: 71 cm

Kenmerken:

Hangende ogen, flapperende oren (van nature).

Verwachtingen:

Lichaamsbeweging: 30 minuten per dag.
Energieniveau: Relaxed
Levensverwachting: 8-10 jaar.
Neiging tot kwijlen: Hoog. Neiging tot snurken: Hoog.
Neiging tot blaffen: Gemiddeld.
Neiging tot graven: Laag. Sociaal/behoefte aan aandacht: Hoog.

Gekweekt voor:

Waakhond.

Vacht:

Lengte: Kort.
Kenmerken: Plat.
Kleuren: Reebruin. Abrikoos, gestreept en gevlekt.
Algemene behoefte aan verzorging: Laag.

Cluberkenning:

AKC-classificering: Werk.
UKC-classificering: Waakhond.
Prevalentie: Gewoon.

De mastiff is echt een reus onder de honden.

Volwassen reuen starten bij een lengte van 76 centimeter en kunnen tot 90 kilogram wegen. Teefjes beginnen bij een hoogte van ongeveer 68 centimeter en wegen ongeveer 68 kilogram.

De mastiff is massief, krachtig en gespierd. Het hoofd is zwaar en vierkant met een korte snuit en hangende wangen en een zwart masker rond de ogen en neus. De ogen zijn klein en donker hazelnootkleurig of bruin. De kleine oren zijn donker van kleur en hangen naar beneden. De staart ligt hoog op de romp, loopt spits toe en reikt tot aan het spronggewricht van de hond.

De rechte, grove vacht van de mastiff is matig kort. Tot de vachtkleuren behoren reebruin, abrikoos en gestreept & gevlekt.

Persoonlijkheid:

De mastiff is een waardig maar goedmoedig dier. Hij is liefdevol en aanhankelijk voor zijn gezin, en zijn kalme houding maakt hem tot een goede metgezel voor oudere kinderen. Het ras wordt echter niet aanbevolen bij peuters vanwege zijn grootte.

De roots van de mastiff als waakhond zullen waarschijnlijk tot uiting komen wanneer er bezoekers komen. De hond heeft de neiging wantrouwend te zijn tegenover vreemden en beschermend te zijn voor zijn familie en vermeende territorium. Toch blaft de mastiff niet vaak.

Samenleven:

De mastiff kan een nobel, liefhebbend huisdier zijn, maar zijn ijverige bewakende kenmerken vereisen wat matiging door socialisatie en gehoorzaamheidstraining. Het is cruciaal om een mastiff aan zoveel mogelijk nieuwe mensen, plaatsen en situaties bloot te stellen, vooral wanneer ze puppy zijn.

De mastiff kan een geestverwant zijn voor wie graag op de bank ligt, maar zowel de hond als zijn baasje zullen fitter en gelukkiger zijn wanneer ze regelmatig beweging krijgen.

Baasjes van een mastiff moeten overwegen slabbetjes voor hun hond en oordopjes voor zichzelf te kopen wanneer ze hun benodigdheden kopen. De mastiff staat erom bekend te kwijlen en heeft de neiging om luid te snurken.

De verzorging is snel en gemakkelijk. De korte vacht vereist niet veel meer dan een wekelijkse borstelbeurt en een snelle veegbeurt met een handdoek of vod.

Zoals bij andere honden van grote rassen het geval is, leven mastiffs over het algemeen niet zo lang als kleinere honden. Ze leven gemiddeld 8 tot 10 jaar.

Geschiedenis:

De mastiff, ook bekend als de oude Engelse mastiff, kan bogen op een eeuwenoude erfenis. De honden werden in Groot-Brittannië gevonden toen de Romeinen het eiland binnenvielen; mogelijk werden ze daar al in de 6de eeuw voor Christus door Fenicische handelaren gebracht. De Romeinen gebruikten de honden als hoeders van schapen en als lijfwachten voor mensen.

Een mastiff zou met de Mayflower naar Amerika zijn gekomen. Vandaag de dag is de hond goed ingeburgerd in Engeland, Canada en Amerika. Hoewel de hond vooral goed is in bewaking, politiewerk, en militair werk en zoek- en reddingsacties, zien veel van de huidige mastiffs hun missie in het leven als een liefdevolle metgezel voor hun menselijke roedels.

Volgens de Cynographica Britannica, die werd gepubliceerd in 1800, is "Wat de Leeuw is voor de Kat, de Mastiff voor de Hond. De edelste van de familie, hij staat eenzaam aan de top, en alle anderen zinken voor hem in het niets."

Aanverwante artikelen over huisdierverzorging

 • Duitse Herder

  Dogs running De altijd populaire Duitse Herder is slim en makkelijk te trainen. Hij is vrij actief, vindt het leuk om iets te doen te hebben en kan goed overweg met kinderen.
 • Dwergschnauzer

  Dogs running Dwergschnauzers zijn sterke, alerte, pittige hondjes. Ze leren snel, passen zich gemakkelijk aan en staan er om bekend gehoorzaam te zijn.
 • Afghaanse Windhond

  Dogs running De Afghaanse Windhond is kordaat, wilskrachtig, onafhankelijk, gereserveerd en zelfverzekerd. Deze hond heeft een elegante verschijning dankzij zijn trotse houding en lange, zijdezachte vacht.
 • Witte West Highland Terriër

  Net als andere terriërs is de West Highland White slim, onafhankelijk en een tikje koppig. Zijn uiterlijk kenmerkt zich door de opstaande oren en korte pootjes.
 • Hondenras Dobermann -informatie en karaktertrekken

  Dogs running Leer meer over het Dobermann hondenras, inclusief informatie over de geschiedenis ervan, het karakter en hoe het is om met een Dobermann te leven.
 • Engelse Pointer

  Dogs running De Engelse Pointer is een onafhankelijke, koppige hond met een sterke wil. Hij staat bekend om zijn tomeloze energie en heeft dan ook sterk behoefte aan beweging.

Gerelateerde artikelen