Soft-coated wheaten terriër Informatie en karaktertrekken

Soft-coated wheaten terriërs zijn ideaal voor baasjes die op zoek zijn naar een middelgrote binnenhond. Het ras is zeer intelligent en heeft veel menselijke interactie nodig.

De soft-coated wheaten terriër in een oogopslag
De soft-coated wheaten terriër

Wheaten terriërs moeten bijna elke dag geborsteld en gekamd worden en soms wel drie keer of meer per dag om klitten te voorkomen. Het zijn honden die veel onderhoud nodig hebben.

Grootte:

Gewicht:

Reu: 16-18 kg
Teef: 13,5-16 kg

Schouderhoogte:

Reu: 48 cm

Teef: 45 cm

Kenmerken:

Lange wenkbrauwen

Verwachtingen:

Lichaamsbewegingsvereisten: 40 minuten per dag
Energieniveau: Gemiddeld
Levensverwachting: 10-15 jaar
Neiging tot kwijlen: Beperkt Neiging tot snurken: Laag
Neiging tot blaffen: Gemiddeld
Neiging tot graven: Sociaal/ behoefte aan aandacht: Hoog

Gekweekt voor:

Jacht op ongedierte, waken, manusje-van-alles op de boerderij

Vacht:

Lengte: Gemiddeld
Kenmerken: Steil
Kleuren: Alle tinten van tarwekleur
Algemene behoefte aan verzorging: Laag

Cluberkenning:

AKC-classificering: Terriër
UKC-classificering: Terriër
Prevalentie: Gemiddeld

Soft-coated wheaten terriërs zijn middelgrote honden met een gewicht van 16 tot 18 kilogram voor reuen en 13 tot 16 kilogram voor teven.

Een reu heeft een schouderhoogte van 45 tot 48 cm en een teefje tussen 43 en 45 cm.

Het lichaam is geblokt en de kop is driehoekig. Soft-coated wheaten terriërs zijn over het algemeen volwassen als ze 30 maanden oud zijn, hoewel ze volgroeid zijn rond de leeftijd van zes tot acht maanden.

De vacht van de wheaten terriër is opmerkelijk omdat hij een ondervacht mist. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de Amerikaanse en Ierse vacht. De Amerikaanse vacht is stijlvoller en vereist meer verzorging, terwijl de Ierse vacht lijkt op glanzende golven. De beide vachttypes moeten wel constant onderhouden worden. In tegenstelling tot honden met een dubbele vacht verharen wheaten terriërs niet, maar ze moeten wel getrimd en verzorgd worden.

Wheaten terriërs moeten bijna elke dag geborsteld en gekamd worden en soms wel drie keer of meer per dag om klitten te voorkomen. Het zijn honden die veel onderhoud nodig hebben.

Persoonlijkheid:

Soft-coated wheaten terriërs zijn actieve, intelligente honden. Het zijn geen goede kennelhonden en ze zijn liever bij hun baas. Hoewel ze minder scharrelig zijn dan andere terriërs zijn wheaten terriërs nog steeds energiek en kunnen ze veel kattenkwaad uithalen. Veel beginnende eigenaren vragen zich af wanneer hun hond volwassen wordt, om dan tot het besef te komen dat hun hond nooit volwassen wordt.

Wheaten terriërs hebben maar een matige hoeveelheid beweging nodig, maar moet wel genoeg te doen hebben, anders vinden ze wel iets om te doen. Wheaten terriërs hebben de neiging koppig te zijn en hoewel ze erg intelligent zijn, gehoorzamen ze niet erg goed. Ze hebben de neiging om te zwerven waardoor ze het best aan de lijn gehouden moeten worden. Zoals alle terriërs kunnen ze gaan kauwen en graven wanneer ze zich vervelen.

Samenleven:

Soft-coated wheaten terriërs hebben veel interactie met mensen nodig. Ze verdragen andere honden en katten goed, als ze samen met hen worden opgevoed. Andere huisdieren, zoals knaagdieren, vogels of reptielen, mogen niet in de buurt komen. Ze zijn in staat dergelijke dieren te doden vanwege hun instinct om ongedierte te verjagen op boerderijen.

Wheaten terriërs zijn uitstekende waakhonden maar geen beschermingshonden omdat iedereen hun vriend is. Ze kunnen te veel blaffen als ze niet goed getraind zijn. Ze zullen ook aan de leiband trekken.

Deze honden binden zich niet aan één persoon en gaan met iedereen mee. Wheaten terriërs zijn geen buitenhonden.

Hun prachtige vacht kan gemakkelijk klitten krijgen en moet gekamd en geborsteld worden als ze buiten hebben gespeeld. Kammen en borstels is ook dagelijks nodigs. Verder moet de hond wekelijks getrimd en maandelijks gewassen worden.

Sommige wheatens hebben een glutenintolerantie. In dat geval moet de dierenarts hen een specifiek dieet voorschrijven.

Sommige fokkers prijzen wheaten terriërs aan als hypoallergene honden omdat ze niet verharen. Dan kan wel of niet waar zijn, afhankelijk van de persoon en zijn gevoeligheid. Als je allergisch bent, bezoek je best eerst het huis van de fokker en speel je wat met de hond om te zien hoe tolerant je bent.

Wheaten terriërs zijn ideaal voor baasjes die een middelgrote, actieve hond willen die geen grote tuin nodig heeft en tevreden is met wandelingen en apporteerspelletjes. Wheatens kunnen niet goed voor langere tijd alleen zijn.

Wheaten terriërs worden gemiddeld tussen 10 en 15 jaar oud. De meeste wheatens worden pas rustiger als ze ruim voorbij de zeven jaar zijn.

 

Geschiedenis:

De soft-coated wheaten terriër, genoemd naar zijn open vacht van golvend tarwekleurig haar, is een oud ras uit Ierland. De wet verbood het gewone volk om jachthonden zoals de Ierse wolfshond te houden, dus fokte de Ierse burger een middelgrote boerderijhond die kon hoeden, jagen, ongedierte kon doden en een waakhond en huisdier kon zijn. Deze honden zijn nauw verwant aan de Kerry blue terriër en de Ierse terriër.

De soft-coated wheaten terrier werd pas in 1937 als ras erkend door de Irish Kennel Club. In 1946 kwamen zeven wheaten terriër-pups toe in de Verenigde Staten. Het ras kwam pas in 1957 in de belangstelling en in 1973 werd het erkend door de American Kennel Club.

De wheaten terriër wordt, ondanks zijn geschiedenis als werkhond en zijn milde karakter, beschouwd als een terriër. Tegenwoordig werken wheatens zelden, behalve om hun baasjes te plezieren als trouwe metgezellen.

Aanverwante artikelen over huisdierverzorging

 • Duitse Herder

  Dogs running De altijd populaire Duitse Herder is slim en makkelijk te trainen. Hij is vrij actief, vindt het leuk om iets te doen te hebben en kan goed overweg met kinderen.
 • Dwergschnauzer

  Dogs running Dwergschnauzers zijn sterke, alerte, pittige hondjes. Ze leren snel, passen zich gemakkelijk aan en staan er om bekend gehoorzaam te zijn.
 • Afghaanse Windhond

  Dogs running De Afghaanse Windhond is kordaat, wilskrachtig, onafhankelijk, gereserveerd en zelfverzekerd. Deze hond heeft een elegante verschijning dankzij zijn trotse houding en lange, zijdezachte vacht.
 • Witte West Highland Terriër

  Net als andere terriërs is de West Highland White slim, onafhankelijk en een tikje koppig. Zijn uiterlijk kenmerkt zich door de opstaande oren en korte pootjes.
 • Hondenras Dobermann -informatie en karaktertrekken

  Dogs running Leer meer over het Dobermann hondenras, inclusief informatie over de geschiedenis ervan, het karakter en hoe het is om met een Dobermann te leven.
 • Engelse Pointer

  Dogs running De Engelse Pointer is een onafhankelijke, koppige hond met een sterke wil. Hij staat bekend om zijn tomeloze energie en heeft dan ook sterk behoefte aan beweging.

Gerelateerde artikelen

 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Het Italiaanse windhond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Italiaanse windhond is een zachtaardige hond voor thuis die minimale beweging nodig heeft. Hij is vriendelijk, maar verlangt naar genegenheid. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.