Chinese gekuifde naakthond-hondenras informatie en karaktertrekken

De Chinese gekuifde naakthond - zowel de naakte als de behaarde variëteit - is een levendige en liefdevolle hond. Hoewel het lijkt alsof je de naakte variëteit niet moet onderhouden, is dat niet het geval.

De Chinese gekuifde naakthond in een oogopslag
De Chinese gekuifde naakthond

In hetzelfde nest met Chinese gekuifde naakthonden kunnen twee verschillende variëteiten geboren worden: naakt (behalve hoofd, staart en poten) en powderpuff (volledig behaard).

Grootte:

Gewicht:

Reu: 2-5,5 kg
Teef: 2-5,5 kg

Schouderhoogte:

Reu: 33 cm

Teef: 28 cm

Kenmerken:

Opstaande oren (natuurlijk)

Verwachtingen:

Lichaamsbeweging: < 20 minuten/dag
Energieniveau: Gemiddeld
Levensverwachting: 13-15 jaar
Neiging tot kwijlen: Beperkt Neiging tot snurken: Laag
Neiging tot blaffen: Laag
Neiging tot graven: Laag Sociaal/ behoefte aan aandacht: Hoog

Gekweekt voor:

Ratten verjagen, schoothond

Vacht:

Lengte: Naakt: Lang aan de kop, voeten en staart/Powderpuff: Lang
Kenmerken: Steil
Kleuren: Alle kleuren zijn mogelijk
Algemene behoefte aan verzorging: Hoog

Cluberkenning:

AKC-classificering: Kleine hond
UKC-classificering: Gezelschapshond
Prevalentie: Gemiddeld

De Chinese gekuifde naakthond is een elegante en sierlijke kleine hond met fijne botten.

Deze vrolijke en alerte honden zijn liefdevolle metgezellen. Ze variëren in gewicht van 2 tot 5 kilogram en hebben een schofthoogte van 23 tot 33 centimeter.

In hetzelfde nest kunnen twee verschillende variëteiten worden geboren: naakt - alleen haar op het hoofd, de staart en de poten - en powderpuff - volledig behaard. Een enkel dominant gen veroorzaakt de haarloze eigenschap; honden met twee kopieën van het haarloze gen overleven het embryonale stadium niet. Daarom zijn beide variëteiten nodig om het ras te laten overleven.

De naakte variëteit heeft haar op bepaalde delen van het lichaam: het hoofd (een kuif genoemd), de staart (een pluim genoemd), en de voeten vanaf de tenen tot aan de voorpoten en het achterste spronggewricht (sokken genoemd). Al het aanwezige haar is heel zacht en vloeiend. De plaats van het haar is niet zo belangrijk als het algemene type. De zones met haar lopen meestal iets uit.

Waar het lichaam geen haar heeft, is de huid zacht en glad. De hoofdkuif begint bij de aanzet (voorhoofd bij mensen) en loopt taps toe tussen de schedelbasis en de achterkant van de nek. De naakte variëteit kan haar hebben aan de oren en het gezicht en voor beide variëteiten is het soms aangewezen om het haar te trimmen zodat de hond er verzorgd uitziet. Zoals bij de meeste haarloze rassen heeft de Chinese gekuifde naakthond vaak scheve of ontbrekende tanden.

De powderpuff-variëteit is volledig bedekt met een heel zachte vacht. Als je de vacht van dichterbij bekijkt, zie je lange dunne dekharen over de korte en zachte ondervacht. De vacht is steil en van gemiddelde dichtheid en lengte. Elke kleur of combinatie van kleuren kan voorkomen. De hond heeft minimale verzorging nodig.

Persoonlijkheid:

Deze levendige en liefdevolle kleine hond kan snel de harten van zijn baasjes veroveren en behoorlijk verwend worden. Chinese gekuifde naakthonden worden 12 tot 13 jaar oud.

Samenleven:

De Chinese gekuifde naakthond is een aanhankelijke metgezel en een levendige en liefdevolle hond. Hij is perfect om je schoot te verwarmen, omdat het gebrek aan lichaamsbeharing ervoor zorgt dat zijn lichaam meer warmte kan afgeven. De hond moet wel beschermd worden tegen extreme temperaturen, zowel warmte als koude. Hoewel het lijkt alsof je de naakte variëteit niet moet onderhouden, is dat niet het geval. Naast het regelmatig knippen van de nagels moeten beide rassen regelmatig worden verzorgd om er goed uit te blijven zien.

De naakte variëteit moet regelmatig gewassen worden om zijn huid gezond te houden. Ongewenst haar kun je verwijderen om de hond het gewenste uiterlijk te geven. Veel Chinese gekuifde naakthonden hebben natuurlijk gezichtshaar en sommige hebben overtollig haar op het lichaam. De huid kan verbranden door langdurige blootstelling aan de zon. De hond kan ook last krijgen van mee-eters.

De powderpuff moet regelmatig verzorgd worden om zijn zachte, vloeiende vacht te behouden.

Geschiedenis:

Er is in feite geen gedocumenteerd bewijs dat de Chinese gekuifde naakthond afkomstig is uit China. Als een van de verschillende naakte rassen in de wereld, zijn ze mogelijk geëvolueerd van naakthonden die als gevolg van mutaties opdoken in nesten van pariahonden. De gelijkenissen tussen de Chinese gekuifde naakthond en de Zuid-Amerikaanse naakthonden doen vermoeden dat deze rassen ver verwant zouden kunnen zijn.

Beschrijvingen van dit ras vinden we terug in documenten vanaf het einde van de jaren 1800. De Chinese gekuifde naakthond was tijdelijk populair in de late jaren 1800 en vroege jaren 1900 in de Verenigde Staten, en werd daarna weer populair in de jaren 1970. De bekendste fan van het ras was Gypsy Rose Lee. De AKC-erkenning kwam in 1991.

Gerelateerde artikelen

 • Oude Engelse herdershond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Oude Engelse herdershond is slim, maar onafhankelijk met gevoel voor humor. Hij vereist een behoorlijke hoeveelheid beweging plus vroege training en socialisatie zijn een must. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.