Skye Terriër Informatie en karaktertrekken

De loyale en aanhankelijke Skye Terriër deelt zijn liefde niet met iedereen. Hij zal zijn gezin en andere geliefden plezieren maar bij buitenstaanders zal hij waarschijnlijk afstandelijk zijn.

De Skye Terriër in een oogopslag
De Skye Terriër

Er zijn mensen die dit ras terugvoeren naar een Spaans scheepswrak bij het Isle of Skye, waar boeren overlevende Maltezers met plaatselijke terriërs lieten paren. 

Grootte:

Gewicht:

Reu: 16-18 kg
Teef: 11-13 kg.

Schouderhoogte:

Reu: 25 cm

Teef: 25 cm

Kenmerken:

Lange rug, flaporen (van nature) rechtstaande oren (van nature)

Verwachtingen:

Lichaamsbeweging: 30 minuten per dag.
Energieniveau: Gemiddeld
Levensverwachting: 12-14 jaar.
Neiging tot kwijlen: Beperkt Neiging tot snurken: Laag
Neiging tot blaffen: Gemiddeld
Neiging tot graven: Sociaal/ behoefte aan aandacht: Gemiddeld

Gekweekt voor:

Jacht op ongedierte

Vacht:

Lengte: Lang
Kenmerken: Steil, dubbele vacht, harde vacht
Kleuren: Zwart, blauw, grijs, zilver, reebruin, crème
Algemene behoefte aan verzorging: Gemiddeld

Cluberkenning:

AKC-classificering: Terriër
UKC-classificering: Terriër
Prevalentie: Zeldzaam

Skye Terriërs worden soms omschreven als "grote kleine honden". Eén blik verraadt waarom.

Deze elegante honden hebben een groot lichaam en hoofd op relatief korte poten. Wanneer hij op zijn achterpoten staat, reikt een volwassen Skye Terriër tot aan iemands dij of zelfs hoger, afhankelijk van de lengte van de persoon.

Het ras bestaat in twee variëteiten: de terriër met gespitste oren en de terriër met hangende oren. De oren van de variëteit met gespitste oren staan hoog op de schedel en wijzen naar boven. De oren van de variëteit met hangende oren zijn iets groter, lager aangezet en wijzen naar beneden. De oren zijn steeds goed bedekt met haar en het haar wappert ook over de ogen.

De Skye Terriër heeft een zachte ondervacht en een lange, harde, steile bovenvacht. Vachtkleuren variëren van zwart tot platina, met alle grijstinten daartussen. Daarnaast kan de vacht soms ook reebruin of crèmekleurig zijn. De oren, snuit en staart zijn donkerder dan de rest van de vacht, tenzij de vacht zwart is.

De Skye Terriër is ongeveer 25 cm groot en weegt tussen 11 en 18 kg.

Persoonlijkheid:

Voor de personen die hij graag heeft, is de Skye Terriër aanbiddend, aanhankelijk en vooral trouw. Toch deelt deze hond zijn liefde niet met iedereen. Hij zal zijn gezin en andere geliefden plezieren maar bij buitenstaanders zal hij waarschijnlijk afstandelijk zijn.

Skye Terriërs staan bekend als enigszins eigenzinnig. Ze hebben een eigen mening en zijn over het algemeen niet onderdanig, timide of angstig. e zijn alert en beschermend voor hun mensen en territorium. Ze blaffen ook graag.

Samenleven:

De neiging van de Skye Terriër om wantrouwig te zijn tegenover vreemden moet worden gematigd met zoveel mogelijk socialisatie, bij voorkeur als hij een puppy is. Door de Skye met zoveel mogelijk verschillende mensen, plaatsen en situaties in contact te brengen, kan men zijn kieskeurigheid voor mensen en ongemakkelijk gevoel in nieuwe situaties onder controle houden.

Het trainen van de Skye Terriër kan best wel een uitdaging zijn. Cruciaal voor het succes van elke gehoorzaamheidstraining is een zakelijke houding, waarin de trainer geen ruimte laat voor onderhandeling door de zelfstandig denkende Skye. Fysieke discipline moet echter niet gebruikt worden maar een zelfverzekerde en consequente houding van de trainer is wel cruciaal.

De Skye Terriër jaagt graag. Wees dan ook voorzichtig als hij in de buurt is van andere kleine dieren. Hij is niet bepaald vriendelijk tegen andere honden. Ondanks zijn liefde voor de jacht heeft hij minder beweging nodig dan andere rassen en is hij een goede huishond.

Deze hond moet wekelijks een keer goed geborsteld worden om klitten te voorkomen.

Skye Terriërs worden gemiddeld tien tot twaalf jaar oud.

Geschiedenis:

Skye Terriërs zijn eeuwen geleden ontstaan op het eiland Skye in de Schotse Hebriden. Ze werden door boeren gefokt als werkhonden die vooral op ongedierte moesten jagen. Naar verluidt kwam de basis voor het ras van een Spaans scheepswrak bij het eiland; onder de gemelde overlevenden waren Maltese honden die de boeren met de plaatselijke terriërs lieten paren. Tegen het midden van de 19e eeuw maakte Queen Victoria's voorliefde voor het ras van de Skye een geliefd huisdier onder de Britse aristocraten.

De toewijding van de Skye Terriër aan zijn menselijke metgezel is legendarisch dankzij Bobby, een Skye wiens baasje in 1858 overleed. De volgende veertien jaar bleef Bobby bij het graf van zijn baasje op het kerkhof van de Greyfriars Kirk (kerk) in Edinburgh. De dorpsbewoners gaven de hond te eten en de provoost van de stad kocht een vergunning voor Bobby. Na de dood van Bobby zorgde filantroop Baroness Burdett Coutts voor een bronzen standbeeld van de hond aan de poorten van het kerkhof. Het standbeeld staat er sinds 1873. Bijna een eeuw later was het verhaal van de hond te zien in een film.

Aanverwante artikelen over huisdierverzorging

 • Duitse Herder

  Dogs running De altijd populaire Duitse Herder is slim en makkelijk te trainen. Hij is vrij actief, vindt het leuk om iets te doen te hebben en kan goed overweg met kinderen.
 • Dwergschnauzer

  Dogs running Dwergschnauzers zijn sterke, alerte, pittige hondjes. Ze leren snel, passen zich gemakkelijk aan en staan er om bekend gehoorzaam te zijn.
 • Afghaanse Windhond

  Dogs running De Afghaanse Windhond is kordaat, wilskrachtig, onafhankelijk, gereserveerd en zelfverzekerd. Deze hond heeft een elegante verschijning dankzij zijn trotse houding en lange, zijdezachte vacht.
 • Witte West Highland Terriër

  Net als andere terriërs is de West Highland White slim, onafhankelijk en een tikje koppig. Zijn uiterlijk kenmerkt zich door de opstaande oren en korte pootjes.
 • Hondenras Dobermann -informatie en karaktertrekken

  Dogs running Leer meer over het Dobermann hondenras, inclusief informatie over de geschiedenis ervan, het karakter en hoe het is om met een Dobermann te leven.
 • Engelse Pointer

  Dogs running De Engelse Pointer is een onafhankelijke, koppige hond met een sterke wil. Hij staat bekend om zijn tomeloze energie en heeft dan ook sterk behoefte aan beweging.

Gerelateerde artikelen

 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Het Italiaanse windhond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Italiaanse windhond is een zachtaardige hond voor thuis die minimale beweging nodig heeft. Hij is vriendelijk, maar verlangt naar genegenheid. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.