Shetland Sheepdog Informatie en karaktertrekken

Shetland Sheepdogs of Shelties zijn bekend om hun zachtaardige en lieve persoonlijkheid. Dit populaire gezinshuisdier heeft graag iets te doen, voelt zich goed in kleine huizen en is tevreden om de hele dag alleen te liggen. Toch moet hij wat aan lichaamsbeweging doen.

Shetland Sheepdog in een oogopslag
De Shetland Sheepdog

De Shetland Sheepdog wordt vaak foutief een kleine collie genoemd maar is wel degelijk een apart ras.

Grootte:

Gewicht:

Reu: 6,5 tot 9 kg
Teef: 6,5 tot 9 kg

Schouderhoogte:

Reu: 40,5 cm

Teef: 35,5 cm

Kenmerken:

Lange schedel (lang gezicht)

Verwachtingen:

Lichaamsbeweging: 20-40 minuten per dag
Energieniveau: Erg actief
Levensverwachting: 12-14 jaar.
Neiging tot kwijlen: Beperkt Neiging tot snurken: Laag
Neiging tot blaffen: Hoog
Neiging tot graven: Laag Sociaal/ behoefte aan aandacht: Gemiddeld

Gekweekt voor:

Hoeden van schapen

Vacht:

Lengte: Lang
Kenmerken: Dubbele vacht, steil
Kleuren: Zwart met wit en/of geelbruin, blue merle met wit en/of geelbruin, zandkleurig met wit en/of geelbruin
Algemene behoefte aan verzorging: Hoog

Cluberkenning:

AKC-classificering: Hoeden
UKC-classificering: Herdershond
Prevalentie: Gewoon

Shetland Sheepdogs zien eruit als een kleinere versie van de langharige collie.

Ze zijn sterk en compact maar toch wendbaar. De kop is wigvormig maar niet zo verfijnd als de moderne showcollie. De kleine, hoog aangezette oren staan recht met de tips die lichtjes naar voren vallen.

De dikke, dubbele vacht van de Sheltie biedt uitstekende bescherming tegen slecht weer. De buitenvacht is lang en steil. De hond heeft rijke manen en uitwaaierende haren aan de poten en de staart. De ondervacht is dicht en wollig. Shelties zijn zwart, blue merle of zandkleurig en zijn gemarkeerd met wit, geelbruin of beide.

Ze zijn 30 tot 38 cm groot en wegen 6 tot 9 kg. Het ras wordt ongeveer 12 tot 15 jaar oud.

Persoonlijkheid:

Shetland Sheepdogs zijn bekend om hun zachtaardige en lieve persoonlijkheid. Ze zijn ook speels en aanhankelijk. Al die eigenschappen maken van deze hond een populair gezinshuisdier. Volgens rasdeskundigen doen Shelties er alles aan om hun baasje te behagen. Het is dan ook niet verrassend dat deze intelligente dieren uitblinken in gehoorzaamheidstraining.

Shelties zijn op hun hoede voor vreemden. Het zijn dan ook goede waakhonden die buitenstaanders waarschijnlijk met veel geblaf begroeten. Ze blaffen ook wanneer ze enthousiast zijn. Hoewel ze meestal niet agressief zijn, kunnen sommige Shelties bijten naar volwassenen of kinderen die ze niet kennen. Andere zijn dan weer wat timide met vreemden.

Samenleven:

Omdat het van nature actieve werkhonden zijn, willen Shelties graag bezig gehouden en in het gezelschap van hun baasjes vertoeven. Het zijn honden die meer willen dan de hele dag op de zetel liggen. Veel Shelties blaffen uitbundig.

Shelties kunnen het echter goed doen in kleine huizen of appartementen, zolang ze worden uitgelaten in een omheinde tuin of aan de lijn.

Hun volle vacht moet minstens twee keer per week grondig geborsteld worden. De vacht verhaart hevig in de herfst en de lente.

Geschiedenis:

Shetland herdershonden, liefkozend ook wel Shelties genoemd, lijken op het eerste gezicht op kleine langharige collies. In feite worden ze vaak ten onrechte dwergcollies genoemd. Hoewel ze dezelfde voorouders hebben, is de Shetland Sheepdog een apart ras dat zich op een andere manier ontwikkeld heeft.

Shelties komen van de Shetlandeilanden in Schotland, een gebied dat ook bekend is om Shetlandpony's en andere kleine dierenrassen. De barre omstandigheden in het gebied, met een schaarse vegetatie, waren gunstig voor kleinere veerassen en dus kleinere honden om ze te hoeden.

Shelties zijn waarschijnlijk het resultaat van de kruising tussen de grotere langharige collie en de andere honden op het eiland, waaronder kleine herdersrassen en spaniëls. Sommige historici geloven dat de Sheltie tegen 1700 werd ontwikkeld. Het ras werd verfijnd nadat het in de 20e eeuw werd geïmporteerd naar het Schotse vasteland. Shelties werden voor het eerst erkend in Engeland in 1909 en voor het eerst geregistreerd in de Verenigde Staten in 1911.

De Shetland Sheepdog werd gefokt om schapen te hoeden en gezien als een vriendelijk, slim en hardwerkend dier. De huidige Shelties zijn wat groter dan hun oorspronkelijke voorouders, maar zijn nog altijd intelligent, werklustig en goed gehumeurd. Deze kwaliteiten maken van hen niet alleen voorbeeldige helpers en herders maar ook populaire gezinshuisdieren.

Aanverwante artikelen over huisdierverzorging

 • Duitse Herder

  Dogs running De altijd populaire Duitse Herder is slim en makkelijk te trainen. Hij is vrij actief, vindt het leuk om iets te doen te hebben en kan goed overweg met kinderen.
 • Dwergschnauzer

  Dogs running Dwergschnauzers zijn sterke, alerte, pittige hondjes. Ze leren snel, passen zich gemakkelijk aan en staan er om bekend gehoorzaam te zijn.
 • Afghaanse Windhond

  Dogs running De Afghaanse Windhond is kordaat, wilskrachtig, onafhankelijk, gereserveerd en zelfverzekerd. Deze hond heeft een elegante verschijning dankzij zijn trotse houding en lange, zijdezachte vacht.
 • Witte West Highland Terriër

  Net als andere terriërs is de West Highland White slim, onafhankelijk en een tikje koppig. Zijn uiterlijk kenmerkt zich door de opstaande oren en korte pootjes.
 • Hondenras Dobermann -informatie en karaktertrekken

  Dogs running Leer meer over het Dobermann hondenras, inclusief informatie over de geschiedenis ervan, het karakter en hoe het is om met een Dobermann te leven.
 • Engelse Pointer

  Dogs running De Engelse Pointer is een onafhankelijke, koppige hond met een sterke wil. Hij staat bekend om zijn tomeloze energie en heeft dan ook sterk behoefte aan beweging.

Gerelateerde artikelen

 • Oude Engelse herdershond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Oude Engelse herdershond is slim, maar onafhankelijk met gevoel voor humor. Hij vereist een behoorlijke hoeveelheid beweging plus vroege training en socialisatie zijn een must. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.