Schipperke informatie en karaktertrekken

 

Schipperkes zijn actieve, intelligente en nieuwsgierige honden die best wel koppig kunnen zijn. Ze zijn perfect voor eigenaars die op zoek zijn naar een kleine, actieve hond die geen grote tuin nodig heeft.

 

Het schipperke in een oogopslag
Het schipperke

In de jaren 1690 werd het schipperke populair bij schippers en kreeg het zijn kenmerkende naam.

Grootte:

Gewicht:

Reu: 6-7,5 kg
Teef: 5,5-7 kg

Schouderhoogte:

Reu: 30 cm

Teef: 28 cm

Kenmerken:

Opstaande oren (natuurlijk)

Verwachtingen:

Lichaamsbeweging: 40 minuten per dag
Energieniveau: Erg actief
Levensverwachting: 12-16 jaar
Neiging tot kwijlen: Beperkt Neiging tot snurken: Laag
Neiging tot blaffen: Hoog
Neiging tot graven: Laag Sociaal/ behoefte aan aandacht: Hoog

Gekweekt voor:

Schippershond

Vacht:

Lengte: Gemiddeld
Kenmerken: Dubbele vacht, steil
Kleuren: Zwart
Algemene behoefte aan verzorging: Gemiddeld

Cluberkenning:

AKC-classificering: Niet voor sporten
UKC-classificering: Gezelschapshond
Prevalentie: Gewoon

Schipperkes zijn kleine honden met een gewicht tussen vijf en zeven kilogram. Een reu heeft een schouderhoogte van 28 tot 33 cm. Teefjes zijn iets kleure en 25 tot 30 cm groot.

Schipperkes hebben een opvallend figuur, aflopend van het hoogste punt van de schoft naar de basis van de staart. Hun hoofd lijkt op dat van een vos. Ze hebben een diepe borst, kleine poten en geen staart. Bij schipperkes die met een staart worden geboren, wordt deze gecoupeerd tot 2,5 cm. Schipperkes zijn meestal volwassen op de leeftijd van één tot twee jaar, hoewel ze hun volledige grootte bereiken rond zes tot acht maanden.

De vacht van het schipperke heeft een halflange bovenvacht en een dikke ondervacht of dubbele vacht. Hij is effen zwart en is gemakkelijk te verzorgen met één keer per week borstelen en kammen. Schipperkes hebben een langere vacht op de hals en borst en langs de ledematen. Ze verharen twee keer per jaar. Schipperkes moeten één keer per maand - en vaker als ze vuil zijn - gewassen worden.

Persoonlijkheid:

Schipperkes zijn actieve en nieuwsgierige honden. Vanwege hun geschiedenis als gezelschapsdieren zijn schipperkes geen goede kennelhonden en zijn ze liever bij hun baas. Schipperkes zijn zeer intelligent. Ze hebben activiteiten nodig om hen bezig te houden en destructief gedrag zoals overmatig blaffen, kauwen en graven te vermijden.

Hoewel ze erg intelligent, kunnen ze ook koppig zijn. Beginnende baasjes kunnen moeite hebben ze te trainen zonder de hulp van een ervaren trainer Schipperkes hebben een omheinde tuin nodig en moeten aangelijnd zijn als ze niet opgesloten zijn. Ze komen misschien niet als ze geroepen worden.

Samenleven:

Schipperkes hebben veel contact met mensen nodig. Ze kunnen agressief zijn tegen honden. Het is dan ook belangrijk dat je de hond socialiseert voordat je een andere hond in huis neemt. Door het vele jagen op ongedierte op schepen en in winkels hebben schipperkes een grote prooidrift voor knaagdieren, vogels en reptielen. Ze moeten daarom ook uit de buurt van andere dieren gehouden worden.

Ze zijn goede waakhonden maar blaffen vaak overmatig. Ze zijn terughoudend ten opzichte van vreemden. Vanwege hun grootte zijn het geen goede beschermhonden. Ze houden er niet van om ruw behandeld te worden en kunnen bijten als ze schrikken of geplaagd worden. Schipperkes zijn perfect voor eigenaars die op zoek zijn naar een kleine, actieve hond die geen grote tuin nodig heeft. Ze kunnen tevreden zijn met wandelingen en apporteerspelletjes. Dit ras kan niet goed voor langere tijd alleen zijn. Schipperkes worden meestal tussen 12 en 16 jaar oud.

Geschiedenis:

Het schipperke is een oud Belgisch ras dat enkele honderden jaren teruggaat. De eerste vermelding van het schipperke was van een monnik in de jaren 1400. In 1690 hielden gildearbeiders in Brussel een show met het schipperke, toen bekend onder de naam spits of spitske.

Het schipperke werd snel populair bij schippers en kreeg zijn bijpassende naam.Deze hond, die vaak de "kanaalboothond" werd genoemd, was ook erg populair bij handelaars.

In 1885 raakte koningin Marie Henriette, de vrouw van Leopold II, gecharmeerd door deze kleine honden. De populariteit van het ras groeide bij de hogere klassen en het verspreidde zich snel naar Engeland. Walter J. Comstock importeerde het schipperke in 1888 in Amerika. In 1929 werd de Schipperke Club of America opgericht.

Aanverwante artikelen over huisdierverzorging

 • Duitse Herder

  Dogs running De altijd populaire Duitse Herder is slim en makkelijk te trainen. Hij is vrij actief, vindt het leuk om iets te doen te hebben en kan goed overweg met kinderen.
 • Dwergschnauzer

  Dogs running Dwergschnauzers zijn sterke, alerte, pittige hondjes. Ze leren snel, passen zich gemakkelijk aan en staan er om bekend gehoorzaam te zijn.
 • Afghaanse Windhond

  Dogs running De Afghaanse Windhond is kordaat, wilskrachtig, onafhankelijk, gereserveerd en zelfverzekerd. Deze hond heeft een elegante verschijning dankzij zijn trotse houding en lange, zijdezachte vacht.
 • Witte West Highland Terriër

  Net als andere terriërs is de West Highland White slim, onafhankelijk en een tikje koppig. Zijn uiterlijk kenmerkt zich door de opstaande oren en korte pootjes.
 • Hondenras Dobermann -informatie en karaktertrekken

  Dogs running Leer meer over het Dobermann hondenras, inclusief informatie over de geschiedenis ervan, het karakter en hoe het is om met een Dobermann te leven.
 • Engelse Pointer

  Dogs running De Engelse Pointer is een onafhankelijke, koppige hond met een sterke wil. Hij staat bekend om zijn tomeloze energie en heeft dan ook sterk behoefte aan beweging.

Gerelateerde artikelen

 • Oude Engelse herdershond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Oude Engelse herdershond is slim, maar onafhankelijk met gevoel voor humor. Hij vereist een behoorlijke hoeveelheid beweging plus vroege training en socialisatie zijn een must. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.