Bretoense spaniël-hondenras informatie en karaktertrekken

De Bretoense spaniël is een vriendelijke en energieke hond die zich het best thuis voelt bij een actief baasje dat de tijd neemt om met hem te trainen en te jagen.

De Bretoense spaniël in een oogopslag
De Bretoense spaniël

De Bretoense spaniël kan nogal onrustig zijn en overmatig beginnen blaffen of ronddwalen. Vroege gehoorzaamheid, socialisatie en dagelijkse beweging zijn een must.

Grootte:

Gewicht:

Reu: 13,5 - 18 kg
Teef: 13,5 - 18 kg

Schouderhoogte:

Reu: 48 cm

Teef: 45 cm

Kenmerken:

Hangoren (natuurlijk)

Verwachtingen:

Lichaamsbewegingsvereisten: 40 minuten per dag
Energieniveau: Erg actief
Levensverwachting: 12-13 jaar
Neiging tot kwijlen: Beperkt Neiging tot snurken: Laag
Neiging tot blaffen: gemiddeld tot hoog
Neiging tot graven: Laag Sociaal/ behoefte aan aandacht: Hoog

Gekweekt voor:

aanwijzen, apporteren

Vacht:

Lengte: Gemiddeld
Kenmerken: Golvend
Kleuren: Oranje en wit, leverkleurig en wit, driekleurig
Algemene behoefte aan verzorging: Gemiddeld

Cluberkenning:

AKC-classificering: Sporten
UKC-classificering: Vogelhond
Prevalentie: Gewoon

De Bretoense spaniël is een compacte hond van gemiddelde bouw.

De Bretoense spaniël ziet er beweeglijk en behendig uit en heeft een groot uithoudingsvermogen. Die bouw geeft hem de mogelijkheid om snel grote afstanden af te leggen. Het ras heeft een gecoupeerde staart of geen staart. De Bretoense spaniël is tussen 43 en 50 cm groot en weegt tussen 13 en 18 kilogram. Hij heeft een dichte dubbele vacht met platte of golvende haren. De vacht kan geen water of vuil absorberen of vasthouden. Ze kan voorkomen in verschillende kleuren: oranje en wit, leverkleurig en wit, zwart en wit en soms driekleurig.

Persoonlijkheid:

De Bretoense spaniël is een vriendelijke, vrolijke hond die vol energie zit. Zijn lieve karakter is goed voor kinderen en hij vindt wat ruw gedrag meestal niet erg. Bretoense spaniëls willen hun baasjes graag tevreden stellen en vinden het leuk om basisgehoorzaamheid te leren. Het leerproces verloopt ook erg snel.

De hond voelt zich het best thuis bij een actief baasje dat de tijd neemt om met hem te trainen en te jagen. De Bretoense spaniël moet op zijn minst een omheinde tuin hebben om in te rennen. Hij kan nogal onrustig zijn en overmatig beginnen blaffen of ronddwalen. Vroege gehoorzaamheid, socialisatie en dagelijkse beweging zijn een must.

Samenleven:

De Bretoense spaniël is een zeer energieke hond die dagelijks beweging nodig heeft. Dit ras is het meest geschikt voor een actief gezin, waarbij de hond zijn verlangen om te jagen en bewegen niet hoeft in te tomen. Huizen met een omheinde tuin of veel land zijn het beste. Zoals bij veel energieke rassen kan de Bretoense spaniël, als hij te vaak alleen wordt gelaten, zich gaan vervelen en beginnen blaffen, ronddwalen of ander destructief gedrag vertonen.

De Bretoense spaniël moet wekelijks geborsteld worden om overtollig haar en vuil te verwijderen. Het ras verhaart het hele jaar door, maar vooral in de warmere maanden. De Bretoense spaniël is een intelligent ras, gemakkelijk te trainen en zeer sociaal. Ze gaan over het algemeen goed om met andere huisdieren en zijn aangenaam met bezoekers in huis. Bretoense spaniëls houden van mensen en zijn het gelukkigst als ze bij hun gezin in huis mogen zijn.

Geschiedenis:

Volgens de legende werd de eerste voorouder van de moderne Bretoense spaniël gefokt rond het midden van de 18e eeuw in een stadje in de vallei van Douron. De honden uit Bretagne en Wales hadden waarschijnlijk dezelfde voorouders, en de huidige Welsh Springer en de Bretoense spaniël delen veel vergelijkbare fysieke kenmerken.

De Bretoense spaniël is genoemd naar de Franse provincie waar hij vandaan komt. Het ras werd oorspronkelijk ook onder deze naam geregistreerd. Het combineert vele talenten zoals aanwijzen zoals een setter en apporteren als een spaniël. Naast Bretoense spaniël wordt ook de naam épagneul breton gebruikt. De hond wordt gezien als een jachthond omdat hij geschikt is om te jagen, aan te wijzen en wild te apporteren. Bretoense spaniëls behoren tot de slimste jachthonden.

Gerelateerde artikelen

 • Oude Engelse herdershond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Oude Engelse herdershond is slim, maar onafhankelijk met gevoel voor humor. Hij vereist een behoorlijke hoeveelheid beweging plus vroege training en socialisatie zijn een must. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.