Bearded Collie-hondenras informatie en karaktertrekken

 

De Bearded Collie is een leuke, vrolijke hond, die erom bekendstaat snel van begrip te zijn en levendig. Ze hebben veel beweging nodig en kunnen bijna altijd vriendelijk zijn.

 

De Bearded Collie in een oogopslag
Het Bearded Collie hondenras

Als de Bearded Collie niet voldoende beweging krijgt, kan hij luid gaan blaffen, graven en kauwen.

Grootte:

Gewicht:

Reu: 18 - 27 kg
Teef: 18 - 27 kg

Schouderhoogte:

Reu: 56 cm

Teef: 50 cm

Kenmerken:

Hangoren (natuurlijk)

Verwachtingen:

Lichaamsbewegingsvereisten: 40 minuten per dag
Energieniveau: Erg energiek
Levensverwachting: 12-14 jaar.
Neiging tot kwijlen: Beperkt Neiging tot snurken: Laag
Neiging tot blaffen: Gemiddeld
Neiging tot graven: Laag Sociaal/ behoefte aan aandacht: Hoog

Gekweekt voor:

Hoeden van schapen

Vacht:

Lengte: Lang
Kenmerken: Dubbele vacht, steil
Kleuren: Elke tint grijs of chocoladebruin. Vele hebben een witte bles, poten, borst, staartpunt; kan gevlekte punten hebben.
Algemene behoefte aan verzorging: Hoog

Cluberkenning:

AKC-classificering: Hoeden
UKC-classificering: Herdershond
Prevalentie: Gemiddeld

Bearded Collies zijn middelgrote honden, variërend in hoogte van 50 tot 56 cm en in gewicht van 22 tot 27 kilogram.

Ze zijn langer dan ze groot zijn en onder de vacht zitten zeer lenige, atletische honden. Sommige familielijnen worden vrij langzaam volwassen en bereiken hun volle omvang en gewicht pas op twee- of driejarige leeftijd.

Bearded Collies hebben grote, expressieve ogen, een breed hoofd en een vlakke bovenlijn met laag gedragen staart. De oren hangen naar beneden en hebben een lange haarrand. Ze hebben van nature een baard, die een deel van de snuit bedekt. De lange vloeiende vacht is recht, hard en dik, met een zachte ondervacht. Hoewel de vacht van een Bearded Collie ruim voldoende moet zijn, mag hij niet tot de grond reiken of erover slepen, want dit zijn werkende herdershonden.

De vacht kan verschillende tinten bruin hebben, zwart, blauw of grijs, vaak met witte markeringen op de borst, het hoofd en de voeten. Er kunnen ook gevlekte punten zijn. Bearded collies staan bekend als " honden met veranderende kleuren " omdat veel van hen het 'fading gen' of 'verkleurende' gen hebben. Deze honden zijn donker bij de geboorte en beginnen na 8 weken lichter te worden. Een donkerbruine hond kan bijvoorbeeld lichter worden, tot een melkchocoladekleur. Ergens rond een jaar stopt het verkleuren en wordt de kleur een beetje donkerder, maar meestal niet zo donker als de zeer jonge pup was.

Persoonlijkheid:

De Bearded Collie staat erom bekend dat hij snel van begrip is en levendig. Ze zijn slim, actief en kunnen koppig of onafhankelijk zijn. Met al dit atletische vermogen en deze intelligentie in één pakket, gedijen ze beslist het beste met een stevige, geduldige training in een flinke dosis. Ze zijn meestal goed met andere honden en kunnen bijna altijd vriendelijk zijn. Ze werken graag en doen het heel goed in de meeste hondensporten, waaronder behendigheid en schapen hoeden. Zoals bij de meeste slimme, actieve honden kunnen Bearded Collies, wanneer ze niet genoeg beweging en aandacht krijgen, een aantal slechte gewoonten ontwikkelen. Ze kunnen luid gaan blaffen, graven en soms kauwen. Ze zijn soms te actief voor kleine kinderen, en kunnen rennende kinderen op de hielen zitten alsof de kinderen schapen zijn.

Samenleven:

Bearded Collies kunnen kieskeurige eters zijn, wat verrassend is voor zulke actieve honden. Een goed uitgebalanceerde voeding is voldoende; te veel snoepjes kunnen echter ook tot overgewicht leiden bij deze actieve honden. De honden hebben redelijk wat beweging nodig. Idealiter krijgen ze dagelijks een paar wandelingen en ook een goede ren-, speel- of trainingssessie. Bearded Collies zijn tamelijk robuust en worden vaak 14 of 15 jaar oud.

Zoals de meeste herdersrassen voelt de Bearded Collie zich goed in menselijk gezelschap en wanneer ze mogen werken. Dat werk kan variëren van gehoorzaamheid tot behendigheid en werken met schapen, maar ze hebben wel training en aandacht nodig. Ze zullen blaffen bij alarm, maar springen dan uitbundig op de nieuwkomer. Een paar honden kunnen schuw zijn, dus een vroege socialisatie en een zachte, maar stevige aanpak in de training zijn noodzakelijk.

Verzorging is een dagelijkse klus. Honden met de juiste harde vacht hoeven slechts dagelijks een snelle beurt te krijgen, behalve wanneer ze verharen. Als uw Bearded Collie een zachte vacht heeft, bent u veel meer tijd kwijt aan het ontwarren en het verwijderen van vuil uit de overvloedige vacht. Bearded Collies worden soms geschoren door hun baasjes, maar zien er zonder hun vacht een beetje gek uit!

Geschiedenis:

De Bearded Collie is één van de oudste herdersrassen en zou afstammen van enkele Poolse laaglandherders die in de jaren 1500 in Schotland werden achtergelaten. Deze honden kruisten vervolgens met de plaatselijke herdershonden met deze herdershonden van de Britse eilanden als resultaat.

Bearded collies zijn vanaf het begin allround boerderijhonden geweest, die het vee bijeen dreven en bewaakten met een dragende alarmerende blaf. Tijdens het werken in diepe dekking, doen ze de karakteristieke " beardie bounce " door hoog te springen om hun groep vee te kunnen zien!

Veel van de schattige pluizige honden in reclamespots en in Disneyfilms zijn (gedeeltelijke) Bearded Collies. Het zijn leuke, slimme honden.

Gerelateerde artikelen

 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Het Italiaanse windhond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Italiaanse windhond is een zachtaardige hond voor thuis die minimale beweging nodig heeft. Hij is vriendelijk, maar verlangt naar genegenheid. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.