Xoloitzcuintli hondenras informatie en karaktertrekken

 

De Xoloitzcuintli is intelligent, gelijkmoedig, aanhankelijk en speels en is beter bekend als de Mexicaanse naakthond. Dit huisdier is vooral geschikt voor een warm klimaat en heeft slechts matige beweging nodig.

 

De Xoloitzcuintli in één oogopslag
Het Xoloitzcuintli hondenras

De Mexicaanse naakthond heeft zonnecrème nodig wanneer hij aan de zon wordt blootgesteld.

Grootte:

Gewicht:

Reu: 4,5 - 13,5 kg
Teef: 4,5 - 11 kg

Schouderhoogte:

Reu: 43 cm

Teef: 38 com

Kenmerken:

Opstaande oren (natuurlijk)

Verwachtingen:

Lichaamsbeweging: 20 minuten per dag
Energieniveau: Gemiddeld
Levensverwachting: 10-12 jaar
Neiging tot kwijlen: Beperkt Neiging tot snurken: Laag
Neiging tot blaffen: Gemiddeld
Neiging tot graven: Laag Sociaal/ behoefte aan aandacht: Gemiddeld

Gekweekt voor:

Jagen, waarschuwen

Vacht:

Lengte: Zonder haar/kort
Kenmerken: Plat
Kleuren: Donkere vaste houtskool, leisteen, roodachtig grijs, lever, brons, roze of koffiekleurige vlekken
Algemene behoefte aan verzorging: Hoog

Cluberkenning:

UKC-classificering: Gezelschapshond
Prevalentie: Zeldzaam

Er zijn twee groottes Mexicaanse naakthonden — de ene is van ongeveer 30 tot 50 centimeter hoog en de kleinere, miniatuurvariëteit is minder dan 30 centimeter groot.

De grotere Mexicaanse naakthond kan tot ongeveer 13 tot 16 kilogram wegen.

Wanneer mensen in de Verenigde Staten verwijzen naar de Mexicaanse naakthond, bedoelen ze meestal de miniatuur Xoloitzcuintli (uitgesproken als "sho-low-its-queen-tli"). Maar de Federacion Canofila Mexicana, A.C., het Mexicaanse register voor alle huisdieren, beschouwt beide groottes van honden als Xoloitzcuintli of Mexicaanse naakthonden, en onderscheidt ze in grootte als standaard of miniatuur.

De Mexicaanse naakthond heeft een compacte kop met alerte, rechtopstaande vleermuisoren. Zijn snuit is langer dan zijn schedel. Zijn borst is diep en zijn buik is gespierd en opgeheven. Zijn rug is recht en eindigt in een afgerond stuitje. Zijn staart is lang en dun. De voeten van de hond lijken op die van een haas.

Behalve een plukje grof haar op zijn schedel is de Mexicaanse naakthond inderdaad kaal. De hond verhaart dus niet. Zijn huid is zacht, glad en voelt warm aan. Deze honden zijn grijs, grijs-zwart of donkerbruin, en sommige hebben roze of bruine vlekken.

In tegenstelling tot andere honden zweet de Mexicaanse naakthond via de huid, ook onder zijn armen, en plast hij zelden na lichamelijke inspanning. Deze hond kan ook een volledig gebit missen, hoewel de meeste wel hun voortanden en kiezen hebben.

De levensverwachting is ongeveer 10 tot 12 jaar.

Persoonlijkheid:

De Mexicaanse naakthond wordt beschouwd als intelligent, gelijkmoedig, aanhankelijk en speels. De hond is ook beschermend en zal blaffen naar indringers.

Sommige Mexicaanse naakthonden trillen gemakkelijk, wat te maken kan hebben met nervositeit of een gebrek aan warmte.

Vanwege het kleinere formaat van de hond, met name de miniatuurvariant, doet hij het misschien niet zo goed met kinderen die willen dollen en stoeien.

Samenleven:

De Mexicaanse naakthond is een huishond die het meest geschikt is voor een warm klimaat. Hij is bestand tegen korte wandelingen bij koel weer als hij wordt beschermd met een trui of jas.

Bij blootstelling aan de zon moet u zonnecrème gebruiken om zijn huid te beschermen. Sommige fokkers van Mexicaans naakthonden adviseren regelmatig baden, gevolgd door een niet-vette lotion om te voorkomen dat de huid uitdroogt.

Hij heeft een matige behoefte aan beweging; ravotten in huis en korte wandelingen zijn voldoende.

De Mexicaanse naakthond kan meestal gewoon hondenvoer eten, hoewel een volledig gebit kan ontbreken.

Geschiedenis:

De Xoloitzcuintli is een zeldzaam en oud ras en wordt soms ten onrechte verward met de Chinese gekuifde hond, een andere naakthond. Naast hun gebrek aan haar, zijn de twee rassen echter heel verschillend.

Volgens sommige bronnen werd de Mexicaanse naakthond over de Beringstraat gebracht met de eerste mensen die vanuit Azië het Amerikaanse continent kwamen bevolken.

In Mexico zijn echter schedels gevonden van honden die lijken op de Mexicaanse naakthond en die dateren van 3300 jaar geleden. Dit doet de mogelijkheid rijzen dat de Chinezen hun naakthonden uit Mexico haalden en dat de Mexicaanse naakthond inderdaad op het Amerikaanse continent is ontstaan. In feite speculeren sommigen dat de Chinese gekuifde hond is ontstaan door het kruisen van de Mexicaanse naakthond met de chihuahua.

Mexicaanse naakthonden werden gebruikt door de oude mensen voor vele doelen, waaronder gezelschap, jacht en bescherming. Men geloofde ook dat de honden genezende krachten hadden voor kwalen zoals artritis. In feite geven ze meer lichaamswarmte af dan honden met een vacht en zijn het perfecte warmwaterkruiken. Tegenwoordig zijn het gezelschapshonden.

Gerelateerde artikelen

 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Het Italiaanse windhond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Italiaanse windhond is een zachtaardige hond voor thuis die minimale beweging nodig heeft. Hij is vriendelijk, maar verlangt naar genegenheid. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.