Silky Terriër Informatie en karaktertrekken

Silky Terriërs zijn uiterst actieve, speelse en liefdevolle honden die op hun eigen manier avontuur zoeken. Vanwege zijn grootte kan hij ook in een kleine ruimte al voldoende bewegen. Het ras kan soms ook ondeugend zijn.

De Silky Terriër in een oogopslag
De Silky Terriër

De Silky Terriër ontstond in de jaren 1800 in Australië door kruising van de Yorkshire terriër met de Australische terriër.

Grootte:

Gewicht:

Reu: 4-5 kg
Teef: 3,5-4,5 kg

Schouderhoogte:

Reu: 25 cm

Teef: 23 cm

Kenmerken:

Lange rug. Rechtstaande oren (van nature)

Verwachtingen:

Lichaamsbeweging: 20-40 minuten per dag
Energieniveau: Erg actief
Levensverwachting: 11-14 jaar
Neiging tot kwijlen: Beperkt Neiging tot snurken: Laag
Neiging tot blaffen: Hoog
Neiging tot graven: Sterk Sociaal/behoefte aan aandacht: Hoog

Gekweekt voor:

Jagen op klein ongedierte, gezelschapsdier

Vacht:

Lengte: Lang
Kenmerken: Steil
Kleuren: Blauw en geelbruin
Algemene behoefte aan verzorging: Hoog

Cluberkenning:

AKC-classificering: Kleine hond
UKC-classificering: Terriër
Prevalentie: Gewoon

De Silky Terriër is iets langer dan groot, met een atletische bouw die laat zien waarom hij als een kleine hond wordt beschouwd. Zijn lichaam is zo ontwikkeld alsof hij klaar is om op jacht te gaan naar klein ongedierte.

Qua grootte is hij een kleine hond, met een gewicht tussen 3,5 en 4,5 kg en een lengte van 22 tot 25 centimeter.

De oren zijn klein en rechtopstaand, in punten uitlopend, en de ogen zijn klein en amandelvormig. De schedel is plat met een ondiepe stop. De staart is gecoupeerd en wordt hoog gedragen.

De vacht is een van de meest kenmerkende eigenschappen van het ras. Hij is steil, zacht en glanzend. In plaats van richting de grond de vallen, zoals bij een Yorkshire terriër, volgt de vacht van de Silky Terriër de vorm van het lichaam. Blauw en geelbruin zijn de kleuren van de vacht.

Persoonlijkheid:

Dit is geen braaf schoothondje. De Silky Terriër heeft een stoer karakter en is altijd in voor een uitdaging en avontuur. Hij laat dan ook geen kans onbenut om op ongediertejacht te gaan. Gelukkig kan de Silky in zijn jachtbehoefte voorzien door spelletjes te spelen met speelgoed in het huis en de tuin.

Silky Terriërs zijn speelse maar ook liefdevolle honden. Ze kunnen geweldige speelkameraden zijn voor attente kinderen. Ze zijn vrij vriendelijk tegen vreemden, maar kunnen agressief zijn tegen andere honden en huisdieren. Silky Terriërs zijn geweldige waakhonden (hoewel ze soms wat te veel blaffen). Ze zijn echter te klein om effectief te zijn als beschermingshond.

Gehoorzaamheidstraining is mogelijk, maar die moet wel leuk worden gemaakt, anders wil de Silky gewoon niet spelen.

Samenleven:

De Silky Terriër is een goede keuze voor iemand die avontuur op kleine schaal wil. Deze honden zijn uiterst actief, maar door hun grootte hebben ze voldoende aan beweging in een kleine ruimte. Het zijn jachtterriërs in hart en nieren, waardoor ze weleens durven af te dwalen op zoek naar wild. Het baasje van de Silky moet een goed gevoel voor humor hebben om het kattenkwaad dat deze rakkers uithalen te kunnen waarderen.

De vacht heeft redelijk wat verzorging nodig en moet om de dag geborsteld en gekamd worden. Regelmatig wassen helpt de vacht er op zijn best uit te zien en voorkomt vuilophoping die tot klitten leidt.

Geschiedenis:

De Silky Terriër heeft een aantal stoere voorouders die afstammen van kleine ongediertevangende terriërs uit Europa en later, Australië. Het ras werd eind 1800 in Australië gecreëerd door de Yorkshire terriër te kruisen met de Australische terriër in een poging een hond te creëren die het robuustere lichaam van de Australische terriër combineerde met de vachtkleur en -kwaliteit van de Yorkshire terriër. In slechts enkele generaties werden de nieuwe honden zuiver gefokt en kregen ze de bijnaam Silky Terriër.

Er ontstond onenigheid over het juiste gewicht en de juiste naam, maar in 1926 werd een compromis gesloten over het gewicht. Het duurde een tijdje langer om de naam te bepalen, van Sydney silky terrier tot Australian silky terrier voordat hij werd veranderd in gewoon Silky Terriër toen het ras naar Amerika kwam. Sinds de erkenning door de American Kennel Club in 1955 heeft het ras langzaam een trouwe aanhang gekregen.

Aanverwante artikelen over huisdierverzorging

 • Duitse Herder

  Dogs running De altijd populaire Duitse Herder is slim en makkelijk te trainen. Hij is vrij actief, vindt het leuk om iets te doen te hebben en kan goed overweg met kinderen.
 • Dwergschnauzer

  Dogs running Dwergschnauzers zijn sterke, alerte, pittige hondjes. Ze leren snel, passen zich gemakkelijk aan en staan er om bekend gehoorzaam te zijn.
 • Afghaanse Windhond

  Dogs running De Afghaanse Windhond is kordaat, wilskrachtig, onafhankelijk, gereserveerd en zelfverzekerd. Deze hond heeft een elegante verschijning dankzij zijn trotse houding en lange, zijdezachte vacht.
 • Witte West Highland Terriër

  Net als andere terriërs is de West Highland White slim, onafhankelijk en een tikje koppig. Zijn uiterlijk kenmerkt zich door de opstaande oren en korte pootjes.
 • Hondenras Dobermann -informatie en karaktertrekken

  Dogs running Leer meer over het Dobermann hondenras, inclusief informatie over de geschiedenis ervan, het karakter en hoe het is om met een Dobermann te leven.
 • Engelse Pointer

  Dogs running De Engelse Pointer is een onafhankelijke, koppige hond met een sterke wil. Hij staat bekend om zijn tomeloze energie en heeft dan ook sterk behoefte aan beweging.

Gerelateerde artikelen

 • Oude Engelse herdershond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Oude Engelse herdershond is slim, maar onafhankelijk met gevoel voor humor. Hij vereist een behoorlijke hoeveelheid beweging plus vroege training en socialisatie zijn een must. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.