Saloeki informatie en karaktertrekken

De saloeki vindt het leuk om urenlang te luieren maar heeft toch dagelijks lichaamsbeweging nodig. Hij is een aanhankelijke maar geen dominante hond die goed overweg kan met kinderen en graag bij je komt zitten.

De saloeki in een oogopslag
De saloeki

Saloeki's geloven dat auto's voor hen zullen stoppen. Het is dan ook riskant om een saloeki los te laten lopen in een niet-afgebakend gebied.

Grootte:

Gewicht:

Reu: 20-30 kg
Teef: 16 - 20 kg

Schouderhoogte:

Reu: 68 cm

Teef: 61 cm

Kenmerken:

Lange schedel (lang gezicht), flaporen (van nature)

Verwachtingen:

Lichaamsbewegingsvereisten: 40 minuten per dag
Energieniveau: Relaxed
Levensverwachting: 10-15 jaar
Neiging tot kwijlen: Beperkt Neiging tot snurken: Laag
Neiging tot blaffen: Laag
Neiging tot graven: Sterk Sociaal/behoefte aan aandacht: Gemiddeld

Gekweekt voor:

De jacht op gazelles en hazen

Vacht:

Lengte: Kort/lang
Kenmerken: Steil, platte haren
Kleuren: Wit, crème, reebruin, goud, rood, gemêleerd grijs, zwart en geelbruin, driekleurig, en elk van deze kleuren op wit
Algemene behoefte aan verzorging: Gemiddeld

Cluberkenning:

AKC-classificering: Jachthong
UKC-classificering: Windhond
Prevalentie: Gemiddeld

Hoewel er grote verschillen zijn tussen de honden hebben alle saloeki's het postuur van een windhond, met lange, smalle poten, een relatief slank lichaam, een vrij diepe borst, lichtjes gebogen lenden, een smalle taille en een lange staart.

De saloeki is slanker, dunner en wat hoekiger dan de windhond. De heupbeenderen van saloeki's zijn duidelijk te zien, net als de laatste drie ribben en een paar wervels. De saloeki is een snelle hond met een goed uithoudingsvermogen en is de langeafstandsloper van de windhondenfamilie.

De grote verschillen onderling blijkt onder meer uit de hoogte van het dier: 58 tot 71 cm voor reuen, hoewel de meeste saloeki's vandaag aan de grote kant zijn. Het gewicht kan variëren van ongeveer 16 kg voor een klein teefje tot 30 kg voor een grote reu.

De uitwaaierende vacht van saluki's bestaat uit lang, zacht haar aan de oren, onder de staart, tussen de tenen en soms aan de achterkant van de ledematen en onder de keel. De rest van de vacht is kort en zacht. Hoewel de uitwaaierende vacht door veel mensen als hét kenmerk van de saloeki wordt beschouwd, is er een ook variant waarbij het haar kort en sluik is. Het ras komt voor in haast elke kleur.

Persoonlijkheid:

De saloeki is een echte gezinshond die zich afzijdig houdt en verlegen is bij vreemden. Het is een toegewijde maar geen dominante hond die graag bij je zit maar niet op je schoot gaat zitten. Saloeki's zijn rustig in huis, uiterst zachtaardig met kinderen, en goed met andere honden. Het zijn goede waakhonden maar totaal geen beschermhonden.

Saloeki's moeten elke dag de mogelijkheid hebben om een flink stukje te rennen. Als dat lukt, zijn ze matig gehoorzaam, zolang ze toevallig hetzelfde willen als jij.

Saloeki's houden van luieren en rennen maar leven om te jagen. Laat er geen twijfel over bestaan, deze rustige en zachte hond met grote onschuldige ogen is een serieuze jager in hart en nieren.

Samenleven:

Saloeki's hebben hun comfort nodig: een zacht bed (liefst dat van jou) en een warme kamer staan bovenaan de prioriteitenlijst. Als hieraan is voldaan, zijn ze tevreden om uren te luieren. Toch moeten ze minstens één keer per dag naar buiten om zichzelf tot het uiterste te drijven. Hun oncontroleerbare drang om achter wilde dieren te rennen, het niet willen luisteren als ze geroepen worden en hun rotsvaste overtuiging dat alles zullen stoppen, maken het geen goed idee om een saloeki los te laten in een niet-afgebakend gebied.

Saluki's zijn van nature mager en de meeste honden zijn uiterst kieskeurige eters. Neem geen saloeki als je het niet kunt verdragen dat vreemden je beschuldigen van het te weinig eten geven aan je hond.

De verzorging van een saloeki met een uitwaaierende vacht bestaat uit het meermaals per week borstelen van de lange waaiers. Doe je dat niet, dan kunnen er klitten ontstaan in de oren en tussen de tenen waar de haren ook lang worden.

Honden met zeer lange uitwaaierende haren aan de oren moeten tijdens het eten mogelijk een oorkous dragen om de oren uit het eten te houden. Saloeki's met een uitwaaierende vacht zijn meestal langharige honden. Gesteriliseerde saloeki's krijgen vaak lang lichaamshaar dat mogelijk getrimd moet worden om het uiterlijk van de hond te behouden.

Geschiedenis:

De saloeki is een van de verschillende rassen waarvan de roots teruggaan tot de oude Egyptenaren. Hij werd sinds de oudheid gewaardeerd om zijn vaardigheid in de jacht, het opjagen van gazellen, hazen en andere snelle prooien over heet woestijnzand, als sport voor koningen en als voedsel voor nomaden. In een cultuur die honden als onrein beschouwde, mocht alleen de saloeki in de tenten van de bedoeïenen komen en kreeg hij de bijnaam "El Hor" ("de edele").

Fokken met niet-saloeki's was strikt verboden. Het ras kon hierdoor duizenden jaren zuiver blijven, hoewel er altijd al grote verschillen tussen de honden zijn geweest. Een deel van die verscheidenheid ontstond door de brede verspreiding van het ras over het Midden-Oosten. De verschillende stammen waren namelijk op zoek naar een hond die kon jagen op wild op hun specifieke terrein.

Toen de saloeki begin 1900 naar Engeland kwam, zorgden liefhebbers van het ras ervoor dat de standaard rekening hield met de verschillende variaties. Tot op vandaag bestaan er verschillende variaties van de saloeki, die allemaal aan de standaard voldoen. Zowel saloeki's die in hondenshows worden gebruikt als saloeki's die rechtstreeks uit de woestijn komen, zijn nog steeds bedreven in het vangen van hazen. De meeste saloeki's zijn echter nog getalenteerder in het veroveren van harten.

Aanverwante artikelen over huisdierverzorging

 • Duitse Herder

  Dogs running De altijd populaire Duitse Herder is slim en makkelijk te trainen. Hij is vrij actief, vindt het leuk om iets te doen te hebben en kan goed overweg met kinderen.
 • Dwergschnauzer

  Dogs running Dwergschnauzers zijn sterke, alerte, pittige hondjes. Ze leren snel, passen zich gemakkelijk aan en staan er om bekend gehoorzaam te zijn.
 • Afghaanse Windhond

  Dogs running De Afghaanse Windhond is kordaat, wilskrachtig, onafhankelijk, gereserveerd en zelfverzekerd. Deze hond heeft een elegante verschijning dankzij zijn trotse houding en lange, zijdezachte vacht.
 • Witte West Highland Terriër

  Net als andere terriërs is de West Highland White slim, onafhankelijk en een tikje koppig. Zijn uiterlijk kenmerkt zich door de opstaande oren en korte pootjes.
 • Hondenras Dobermann -informatie en karaktertrekken

  Dogs running Leer meer over het Dobermann hondenras, inclusief informatie over de geschiedenis ervan, het karakter en hoe het is om met een Dobermann te leven.
 • Engelse Pointer

  Dogs running De Engelse Pointer is een onafhankelijke, koppige hond met een sterke wil. Hij staat bekend om zijn tomeloze energie en heeft dan ook sterk behoefte aan beweging.

Gerelateerde artikelen

 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Het Italiaanse windhond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Italiaanse windhond is een zachtaardige hond voor thuis die minimale beweging nodig heeft. Hij is vriendelijk, maar verlangt naar genegenheid. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.