Havanezer-hondenras informatie en karaktertrekken

De havanezer is een actieve, intelligente, vrolijke en trainbare hond die ideaal is voor baasjes die op zoek zijn naar een kleine hond die tevreden is met regelmatige wandelingen en apporteerspelletjes.

De havanzer in een oogopslag
De havanezer

Sommige Cubanen, die tijdens de revolutie naar de VS vluchtten, brachten hun havanezer mee. Die honden werden de basis voor het huidige ras.

Grootte:

Gewicht:

Reu: 3,5-6 kg
Teef: 3-5,5 kg

Schouderhoogte:

Reu: 28 cm

Teef: 25 cm

Verwachtingen:

Lichaamsbeweging: 20-40 minuten per dag
Energieniveau: Erg actief
Levensverwachting: 10-15 jaar
Neiging tot kwijlen: Beperkt Neiging tot snurken: Laag
Neiging tot blaffen: Gemiddeld
Neiging tot graven: Laag Sociaal/ behoefte aan aandacht: Hoog

Gekweekt voor:

Gezelschap

Vacht:

Lengte: Gemiddeld
Kenmerken: Steil
Kleuren: Alle kleuren en combinaties inclusief wit
Algemene behoefte aan verzorging: Hoog

Cluberkenning:

AKC-classificering: Kleine hond
UKC-classificering: Gezelschapshond
Prevalentie: Zeldzaam

Havanezers zijn kleine honden die tussen 3 en 6 kg wegen. Ze hebben een schouderhoogte tussen 21 en 29 cm. Het lichaam is langer dan hoog, met hangende oren en een staart die over de rug krult. Havanezers zijn over het algemeen volwassen als ze één jaar oud zijn, hoewel ze volgroeid zijn rond de leeftijd van zes tot acht maanden

De vacht van de havanezer is steil of golvend. Deze hond werd vaak de "Havanese zijdehond" genoemd omdat de dubbele vacht aanvoelt als fijne zijde. De vacht van een volwassen hond kan tussen 15 en 20 cm lang zijn. In tegenstelling tot de bichon komt de havanezer voor in vele kleuren, waaronder goud, zwart, blauw, zilver, crème, champagne, chocolade en elke combinatie van de gangbare kleuren, waaronder drie- en tweekleurig.

Persoonlijkheid:

Havanezers zijn aanhankelijke en vrolijke honden. Het zijn geen goede kennelhonden en ze zijn liever bij hun baas. Havanezers zijn actieve honden die graag kunstjes leren en spelletjes spelen met hun baasjes.

Ze zijn intelligent en makkelijk te trainen. Het ras heeft socialisatie nodig om niet timide te worden bij vreemden.

Samenleven:

Havanezers hebben veel contact met mensen nodig. Ze gaan over het algemeen goed om met andere huisdieren als ze goed gesocialiseerd zijn en vertoeven graag buiten.

De havanezer kan een goede waakhond zijn maar is geen goede beschermhond vanwege zijn kleine formaat. Niet goed getrainde honden kunnen af en toe overmatig gaan blaffen.

Havanezers moeten drie of meer keren per week geborsteld en gekamd worden om een vacht zonder klitten te krijgen. Ze hoeven niet getrimd te worden.

De havanezer is ideaal voor iemand die op zoek is naar een kleine, actieve hond die geen grote tuin nodig heeft en tevreden kan zijn met regelmatige wandelingen en apporteerspelletjes. Dit ras kan niet goed voor langere tijd alleen zijn.

Havanezers worden gemiddeld tussen 10 en 15 jaar oud.

Geschiedenis:

De havanezer is een oud ras uit de bichonfamilie. In het begin van de jaren 1500 kwamen Spaanse boeren met honden uit Tenerife naar Cuba. De honden ontwikkelden zich tot de havanezer met weinig of geen invloeden van buitenaf.

In Havana werd het ras een huisdier. In de 18e eeuw ontdekten Europeanen die op vakantie waren in Havana de Havanezer. Het hondje werd al snel geliefd bij de Spaanse, Franse en Britse adel.

In de periode van de revolutie van Castro namen sommige Cubanen hun havanezers mee toen ze naar de Verenigde Staten vluchtten. Deze elf honden werden de basis voor de huidige havanezer.

Aanverwante artikelen over huisdierverzorging

 • Duitse Herder

  Dogs running De altijd populaire Duitse Herder is slim en makkelijk te trainen. Hij is vrij actief, vindt het leuk om iets te doen te hebben en kan goed overweg met kinderen.
 • Dwergschnauzer

  Dogs running Dwergschnauzers zijn sterke, alerte, pittige hondjes. Ze leren snel, passen zich gemakkelijk aan en staan er om bekend gehoorzaam te zijn.
 • Afghaanse Windhond

  Dogs running De Afghaanse Windhond is kordaat, wilskrachtig, onafhankelijk, gereserveerd en zelfverzekerd. Deze hond heeft een elegante verschijning dankzij zijn trotse houding en lange, zijdezachte vacht.
 • Witte West Highland Terriër

  Net als andere terriërs is de West Highland White slim, onafhankelijk en een tikje koppig. Zijn uiterlijk kenmerkt zich door de opstaande oren en korte pootjes.
 • Hondenras Dobermann -informatie en karaktertrekken

  Dogs running Leer meer over het Dobermann hondenras, inclusief informatie over de geschiedenis ervan, het karakter en hoe het is om met een Dobermann te leven.
 • Engelse Pointer

  Dogs running De Engelse Pointer is een onafhankelijke, koppige hond met een sterke wil. Hij staat bekend om zijn tomeloze energie en heeft dan ook sterk behoefte aan beweging.

Gerelateerde artikelen

 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Het Italiaanse windhond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Italiaanse windhond is een zachtaardige hond voor thuis die minimale beweging nodig heeft. Hij is vriendelijk, maar verlangt naar genegenheid. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.