Cairnterriër hondenras informatie en karaktertrekken

De cairnterriër wordt gezien als een trouw gezinsdier dat zich aan de meeste omgevingen kan aanpassen. Hij is actief en houdt van een speelse levensstijl.

De cairnterriër in een oogopslag
De cairnterriër

De cairnterriër heeft al in Hollywood mogen schitteren. Toto uit "The Wizard of Oz" werd gespeeld door een cairnterriër.

Grootte:

Gewicht:

Reu: 6-7,5 kg
Teef: 6-7,5 kg

Schouderhoogte:

Reu: 10

Teef: 9

Kenmerken:

Opstaande oren (natuurlijk)

Verwachtingen:

Lichaamsbewegingsvereisten: 40 minuten per dag
Energieniveau: Hoog
Levensverwachting: 12-15 jaar.
Neiging tot kwijlen: Beperkt Neiging tot snurken: Laag
Neiging tot blaffen: Hoog
Neiging tot graven: Sterk Sociaal/behoefte aan aandacht: Gemiddeld

Gekweekt voor:

Afschrikken van otters, vossen, ander ongedierte

Vacht:

Lengte: Gemiddeld
Kenmerken: Harde vacht
Kleuren: Alles behalve wit
Algemene behoefte aan verzorging: Gemiddeld

Cluberkenning:

AKC-classificering: Terriër
UKC-classificering: Terriër
Prevalentie: Gewoon

Cairnterriërs zijn slechts 23 tot 25 cm groot en wegen ongeveer 6 tot 6,5 kg.

Ze hebben een brede kop en kleine, rechtopstaande oren. Hun lichaam is compact, hun poten zijn relatief kort en hun staart is natuurlijk en staat hoog.

Cairnterriërs hebben een zachte ondervacht maar het is hun ruige, waterbestendige bovenvacht die voor een speels uiterlijk zorgt. De vacht kan verschillende kleuren hebben, inclusief zwart, rood, gestroomd en zilver.

Persoonlijkheid:

Cairnterriërs worden gezien als intelligente, trouwe huisdieren die zich aan de meeste omgevingen aanpassen. Het zijn echter echte terriërs en bijgevolg uiterst actieve honden. Sommige cairnterriërs durven weleens overmatig te blaffen en andere houden dan weer van graven. Dit is geen hond voor iemand die een rustige schoothond wil. Ze kunnen vinnig zijn met andere honden, en dodelijk voor kleine huisdieren en loslopende knaagdieren.

Aan de andere kant zijn cairnterriërs een uitstekende keuze voor gezinnen die een speels, vrolijk huisdier willen dat altijd in is voor een spelletje apporteren of een stevige wandeling door de buurt.

Samenleven:

Cairnterriërs zijn actieve honden die de kans moeten krijgen om te ravotten en te spelen, maar ze hebben niet veel ruimte nodig om de nodige beweging te krijgen. Wandelingen aan de lijn, binnenshuis spelen of rennen in een omheinde tuin volstaan.

Hun vacht verhaart weinig en hoewel hij regelmatig geborsteld en getrimd moet worden, is hij niet moeilijk te verzorgen.

Geschiedenis:

De cairnterriër is het energieke, dappere en toegewijde hondje dat de meesten van ons kennen als Toto uit "The Wizard of Oz". Zijn roots gaan echter verder terug in de tijd en hij heeft ook al meer verwezenlijkt dan een rol in een film.

De Cairnterriër bestond misschien al in de 16e eeuw en hielp bij het bestrijden van ongedierte op het eiland Skye. Hun specialiteit was het verjagen van dieren, met name otters, uit steenhopen die 'cairns' werden genoemd. Het ras is verwant aan de Scottish en West Highland white terrier, en kruisingen met Westies kwamen pas in de jaren 1920 voor. Vandaag is de cairnterriër een uitstekende all-round gezins- en showhond.

Gerelateerde artikelen

 • Oude Engelse herdershond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Oude Engelse herdershond is slim, maar onafhankelijk met gevoel voor humor. Hij vereist een behoorlijke hoeveelheid beweging plus vroege training en socialisatie zijn een must. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.