Samojeden zijn persoonlijke en intelligente honden die houden van menselijk gezelschap en zich niet goed voelen als ze alleen worden gelaten. Het is een gemakkelijk te houden ras dat kleinere hoeveelheden hoogwaardig voedsel nodig heeft.
Samojeden kwamen aan het einde van de jaren 1800 naar Engeland, soms als geschenk van de Russische tsaar. Het ras was bijzonder geliefd bij koningin Alexandra.
Grootte:
Gewicht:
Reu: 23-29 kg
Teef: 16-23 kg
Schouderhoogte:
Reu: 56 cm
Teef: 50 cm
Kenmerken:
Opstaande oren (natuurlijk)
Verwachtingen:
Lichaamsbeweging: 20-40 minuten per dag
Energieniveau: Gemiddeld
Levensverwachting: 10-12 jaar
Neiging tot kwijlen: Beperkt Neiging tot snurken: Laag
Neiging tot blaffen: Gemiddeld
Neiging tot graven: Sociaal/ behoefte aan aandacht: Hoog
Gekweekt voor:
Hoeden van rendieren, wachthond, trekhond
Vacht:
Lengte: Gemiddeld
Kenmerken: Dubbele vacht, steil
Kleuren: Wit en biscuit, crème of volledig biscuit
Algemene behoefte aan verzorging: Hoog
Cluberkenning:
AKC-classificering: Werk
UKC-classificering: Noordelijke rassen
Prevalentie: Gewoon
De samojeed is een middelgrote hond met een hoogte tussen 48 en 59 cm en een gewicht tussen 23 en 29 kilogram.
Samojeden zijn geblokte, stevige honden met een pluizige gepluimde staart die over de rug is gekruld en naar één kant valt.
Ze hebben gespitste oren en een brede kop. De hoeken van de lippen krullen omhoog in de typische "Sammie smile". Ondanks hun witte vacht moeten samojeden mooi donker pigment rond de ogen, neus en lippen hebben.
De helderwitte vacht maak van de samojeed een prachtige hond. Zoals te verwachten voor een ras uit het noorden heeft deze hond een dikke, harde en steile vacht met een zeer volle ondervacht. De kleur is opvallend wit maar ook biscuit of crème komen voor. De haren staan recht op het lichaam waardoor de samojeed zijn pluizige uiterlijk krijgt.
Persoonlijkheid:
De samojeed is een vriendelijke, innemende hond. Hij is intelligent en heeft soms zijn eigen willetje. Het ras is gefokt om met zijn gezin in een tent te leven en voelt zich dan ook goed in menselijk gezelschap. Samojeden zullen blaffen als alarm en zullen hinderlijk beginnen blaffen als ze lange tijd alleen gelaten worden. Hun graafgedrag kan soms problematisch zijn . Graven doen ze om een koele rustplaats te bereiken.
Samojeden kunnen goed overweg met andere honden maar ook met andere mensen en huisdieren waar ze mee opgevoed zijn. Het zijn herdershonden en hebben soms de neiging om te jagen of te bijten. Over het algemeen kunnen ze goed overweg met kinderen, hoewel ze een beetje onstuimig kunnen zijn voor kleine peuters.
Samenleven:
Samojeden zijn zeer eenvoudig te houden die vrij weinig voedsel van hoge kwaliteit nodig hebben. Te veel snoepjes of te weinig beweging kan snel leiden tot overgewicht. Samojeden zijn over het algemeen sterke, langlevende honden, die vaak 12 tot 14 jaar oud worden.
Dit ras is erg actief en heeft dagelijks lichaamsbeweging nodig. Omdat samojeden graag bij mensen vertoeven, vinden ze trainingen in gehoorzaamheid, behendigheid, schapen drijven, sleeën en trekken van gewichten erg leuk. Ze kunnen niet goed voor langere tijd alleen zijn. Samojeden blaffen meestal als alarm maar begroeten de vreemdeling vervolgens met een kwispelende staart en tong. De kenmerkende "Sammie smile" met de gebogen lippen is geen uitdrukking van agressie.
Samojeden kunnen soms hun eigen willetje hebben maar luisteren het best als ze al vroeg de nodige training krijgen en gesocialiseerd worden met een stevige maar zachte hand. Ze zijn het gelukkigst als ze klusjes mogen doen, al is het maar het trekken van een karretje in een optocht. Het dier moet bijna dagelijks verzorgd worden, vooral in de periode van de rui.
Geschiedenis:
De samojeed is een zeer oud ras. Nomadische stammen in Siberië kozen het dier om hun rendieren te hoeden en indien nodig sledes te trekken. Oorspronkelijk hadden deze veelzijdige honden tal van kleuren maar het vandaag is helder wit de dominante kleur in de wereld. De Russische Nenet Laika is misschien wel de echte voorouder van de huidige samojeed.
Dit zijn winterharde, vriendelijke honden en de vroege Europese ontdekkingsreizigers zagen al snel hun waarde in. Samojeden kwamen aan het einde van de jaren 1800 naar Engeland, soms als geschenk van de Russische tsaar. Het ras was bijzonder geliefd bij koningin Alexandra. In een later stadium namen samojeden ook deel aan heel wat poolexpedities. Een van de bekenste is ongetwijfeld "Etah", die meeging op Roald Amundsens eerste trip naar de zuidpool.
Heel wat samojeden werken vandaag nog steeds. Ze hoeden rendieren, trekken sleeën en zijn een gezinschapshond in vele delen van de wereld.