Samojeed informatie en karaktertrekken

Samojeden zijn persoonlijke en intelligente honden die houden van menselijk gezelschap en zich niet goed voelen als ze alleen worden gelaten. Het is een gemakkelijk te houden ras dat kleinere hoeveelheden hoogwaardig voedsel nodig heeft.

De samojeed in een oogopslag
De samojeed

Samojeden kwamen aan het einde van de jaren 1800 naar Engeland, soms als geschenk van de Russische tsaar. Het ras was bijzonder geliefd bij koningin Alexandra.

Grootte:

Gewicht:

Reu: 23-29 kg
Teef: 16-23 kg

Schouderhoogte:

Reu: 56 cm

Teef: 50 cm

Kenmerken:

Opstaande oren (natuurlijk)

Verwachtingen:

Lichaamsbeweging: 20-40 minuten per dag
Energieniveau: Gemiddeld
Levensverwachting: 10-12 jaar
Neiging tot kwijlen: Beperkt Neiging tot snurken: Laag
Neiging tot blaffen: Gemiddeld
Neiging tot graven: Sociaal/ behoefte aan aandacht: Hoog

Gekweekt voor:

Hoeden van rendieren, wachthond, trekhond

Vacht:

Lengte: Gemiddeld
Kenmerken: Dubbele vacht, steil
Kleuren: Wit en biscuit, crème of volledig biscuit
Algemene behoefte aan verzorging: Hoog

Cluberkenning:

AKC-classificering: Werk
UKC-classificering: Noordelijke rassen
Prevalentie: Gewoon

De samojeed is een middelgrote hond met een hoogte tussen 48 en 59 cm en een gewicht tussen 23 en 29 kilogram.

Samojeden zijn geblokte, stevige honden met een pluizige gepluimde staart die over de rug is gekruld en naar één kant valt.

Ze hebben gespitste oren en een brede kop. De hoeken van de lippen krullen omhoog in de typische "Sammie smile". Ondanks hun witte vacht moeten samojeden mooi donker pigment rond de ogen, neus en lippen hebben.

De helderwitte vacht maak van de samojeed een prachtige hond. Zoals te verwachten voor een ras uit het noorden heeft deze hond een dikke, harde en steile vacht met een zeer volle ondervacht. De kleur is opvallend wit maar ook biscuit of crème komen voor. De haren staan recht op het lichaam waardoor de samojeed zijn pluizige uiterlijk krijgt.

Persoonlijkheid:

De samojeed is een vriendelijke, innemende hond. Hij is intelligent en heeft soms zijn eigen willetje. Het ras is gefokt om met zijn gezin in een tent te leven en voelt zich dan ook goed in menselijk gezelschap. Samojeden zullen blaffen als alarm en zullen hinderlijk beginnen blaffen als ze lange tijd alleen gelaten worden. Hun graafgedrag kan soms problematisch zijn . Graven doen ze om een koele rustplaats te bereiken.

Samojeden kunnen goed overweg met andere honden maar ook met andere mensen en huisdieren waar ze mee opgevoed zijn. Het zijn herdershonden en hebben soms de neiging om te jagen of te bijten. Over het algemeen kunnen ze goed overweg met kinderen, hoewel ze een beetje onstuimig kunnen zijn voor kleine peuters.

Samenleven:

Samojeden zijn zeer eenvoudig te houden die vrij weinig voedsel van hoge kwaliteit nodig hebben. Te veel snoepjes of te weinig beweging kan snel leiden tot overgewicht. Samojeden zijn over het algemeen sterke, langlevende honden, die vaak 12 tot 14 jaar oud worden.

Dit ras is erg actief en heeft dagelijks lichaamsbeweging nodig. Omdat samojeden graag bij mensen vertoeven, vinden ze trainingen in gehoorzaamheid, behendigheid, schapen drijven, sleeën en trekken van gewichten erg leuk. Ze kunnen niet goed voor langere tijd alleen zijn. Samojeden blaffen meestal als alarm maar begroeten de vreemdeling vervolgens met een kwispelende staart en tong. De kenmerkende "Sammie smile" met de gebogen lippen is geen uitdrukking van agressie.

Samojeden kunnen soms hun eigen willetje hebben maar luisteren het best als ze al vroeg de nodige training krijgen en gesocialiseerd worden met een stevige maar zachte hand. Ze zijn het gelukkigst als ze klusjes mogen doen, al is het maar het trekken van een karretje in een optocht. Het dier moet bijna dagelijks verzorgd worden, vooral in de periode van de rui.

Geschiedenis:

De samojeed is een zeer oud ras. Nomadische stammen in Siberië kozen het dier om hun rendieren te hoeden en indien nodig sledes te trekken. Oorspronkelijk hadden deze veelzijdige honden tal van kleuren maar het vandaag is helder wit de dominante kleur in de wereld. De Russische Nenet Laika is misschien wel de echte voorouder van de huidige samojeed.

Dit zijn winterharde, vriendelijke honden en de vroege Europese ontdekkingsreizigers zagen al snel hun waarde in. Samojeden kwamen aan het einde van de jaren 1800 naar Engeland, soms als geschenk van de Russische tsaar. Het ras was bijzonder geliefd bij koningin Alexandra. In een later stadium namen samojeden ook deel aan heel wat poolexpedities. Een van de bekenste is ongetwijfeld "Etah", die meeging op Roald Amundsens eerste trip naar de zuidpool.

Heel wat samojeden werken vandaag nog steeds. Ze hoeden rendieren, trekken sleeën en zijn een gezinschapshond in vele delen van de wereld.

Aanverwante artikelen over huisdierverzorging

 • Duitse Herder

  Dogs running De altijd populaire Duitse Herder is slim en makkelijk te trainen. Hij is vrij actief, vindt het leuk om iets te doen te hebben en kan goed overweg met kinderen.
 • Dwergschnauzer

  Dogs running Dwergschnauzers zijn sterke, alerte, pittige hondjes. Ze leren snel, passen zich gemakkelijk aan en staan er om bekend gehoorzaam te zijn.
 • Afghaanse Windhond

  Dogs running De Afghaanse Windhond is kordaat, wilskrachtig, onafhankelijk, gereserveerd en zelfverzekerd. Deze hond heeft een elegante verschijning dankzij zijn trotse houding en lange, zijdezachte vacht.
 • Witte West Highland Terriër

  Net als andere terriërs is de West Highland White slim, onafhankelijk en een tikje koppig. Zijn uiterlijk kenmerkt zich door de opstaande oren en korte pootjes.
 • Hondenras Dobermann -informatie en karaktertrekken

  Dogs running Leer meer over het Dobermann hondenras, inclusief informatie over de geschiedenis ervan, het karakter en hoe het is om met een Dobermann te leven.
 • Engelse Pointer

  Dogs running De Engelse Pointer is een onafhankelijke, koppige hond met een sterke wil. Hij staat bekend om zijn tomeloze energie en heeft dan ook sterk behoefte aan beweging.

Gerelateerde artikelen

 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Het Italiaanse windhond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Italiaanse windhond is een zachtaardige hond voor thuis die minimale beweging nodig heeft. Hij is vriendelijk, maar verlangt naar genegenheid. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.